Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Η αγορά των έξυπνων κινητών κρίνει την επιστροφή της Nokia σε τροχιά ανόδου

Η αγορά των έξυπνων κινητών κρίνει την επιστροφή της Nokia σε τροχιά ανόδου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009 07:00
    http://www.naftemporiki.gr/news/maties.asp
Μεγάλα περιθώρια κέρδους προσφέρει η αγορά έξυπνων κινητών στις εταιρείες.

H Νokia έχει μπροστά της μία μεγάλη πρόκληση: να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην αγορά των έξυπνων κινητών και να καταφέρει με τον τρόπο αυτό να ενισχύσει τόσο τα έσοδά της όσα και τα περιθώρια κέρδους.

Σε αντίθεση με την αισθητή κάμψη της ζήτησης στην αγορά των παραδοσιακών συσκευών, οι πωλήσεις των λεγόμενων έξυπνων κινητών παγκοσμίως εξακολουθούν να αυξάνονται.

Σήμερα αντιστοιχούν στο 14% των συνολικών πωλήσεων κινητών τηλεφώνων, όταν ένα χρόνο νωρίτερα το μερίδιό τους ήταν 11%. Το σημαντικότερο στοιχείο, όμως, είναι ότι προσφέρουν στις εταιρείες μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Τα περιθώρια λειτουργικών κερδών των επτά μεγαλύτερων κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων στον κόσμο υπολογίζεται ότι το 2009 θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στο 12%.

Εάν ωστόσο δεν συνυπολογιστεί η συμβολή των Αpple και Research in Motion, που κατασκευάζουν το iPhone και το Blackberry αντίστοιχα, τότε το μέσο περιθώριο κέρδους διαμορφώνεται σύμφωνα με την Goldman Sachs στο 5%.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι ανησυχητικό για τη Nokia να βλέπει το μερίδιό της στην αγορά έξυπνων κινητών να υποχωρεί, την ώρα που το μερίδιο των Apple και RIM αυξάνεται.

Αν και εξακολουθεί να διατηρεί τα ηνία, ο φινλανδικός κολοσσός είδε το μερίδιό του να υποχωρεί στο 45% από 47,5% ένα χρόνο νωρίτερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Gartner. Η ανατροπή της τάσης αυτής δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η RIM έχει ισχυρή παρουσία στα εταιρικά τηλέφωνα.

Από την άλλη οι υπηρεσίες Ovi της Nokia -που περιλαμβάνουν email, παιχνίδια και μουσική- δεν είναι ακόμη τόσο ανεπτυγμένες όσο οι υπηρεσίες πολυμέσων της apple.

Μέρος της πρόκλησης της Nokia είναι ότι συνεργάζεται με εταιρείες λογισμικού και παρόχους κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να αναπτύξει υπηρεσίες για την ευρεία πελατειακή της βάση. Η συνεργασία με τρίτα μέρη, ωστόσο, είναι πολλές φορές περίπλοκη.

Η τιμή της μετοχής της Nokia έχει υποχωρήσει αισθητά τον τελευταίο χρόνο και διαπραγματεύεται σε αναλογία 16 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη για το 2009. Το κλειδί για την επιστροφή της σε τροχιά ανόδου βρίσκεται μάλλον στην αγορά των έξυπνων κινητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: