Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

olo Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική

Η πιο νόστιμη νηστεία


ΤΕΥΧΟΣ - Μάρτιος 2008

Η νηστεία είναι μια ευκαιρία να αποτοξινωθούμε, να υιοθετήσουμε μια διατροφή πιο υγιεινή και επίσης να δοκιμάσουμε ξεχασμένες γεύσεις, με την ελπίδα να συνεχίσουμε να τις συγκαταλέγουμε στο διαιτολόγιό μας και μετά το τέλος της Σαρακοστής. Στο Vita επιλέξαμε δέκα από τα πιο δημοφιλή και νόστιμα νηστίσιμα τρόφιμα και σας παρουσιάζουμε τη διατροφική τους αξία.
Το top-ten της ΣαρακοστήςΕπιλέξαμε να «αναλύσουμε» δέκα από τις πιο γνωστές νοστιμιές της Σαρακοστής. Τα χαρίσματά τους; Πολλά!Τα οφέλη της νηστείαςΗ παραδοσιακή δίαιτα της Σαρακοστής, χάρη στα άφθονα λαχανικά και φρούτα, είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αντίθετα, είναι «φτωχή» σε κορεσμένα ζωικά λίπη! Τα όσπρια, με τη σειρά τους, αποτελούν το «κρέας» της νηστείας. Μας παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά και φυτικές πρωτεΐνες, με μηδαμινό λίπος. Αν συνδυαστούν σωστά με δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, ψωμί), μας δίνουν πρωτεΐνες, ισάξιες του κρέατος. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε τη λαγάνα. Ανήκει στην ομάδα του ψωμιού, που βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας, και εκτός από σύνθετους υδατάνθρακες (βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας), περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες Β και Ε. Με όλα αυτά είναι λογικό που οι ειδικοί συμφωνούν ότι η νηστεία της Σαρακοστής είναι μια φυσική ασπίδα προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και όχι μόνο...
● Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

● Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.

● Προστατεύει από την οστεοπόρωση και διάφορους τύπους καρκίνου.

● Διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες.

● Ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

1. Χαλβάς

Παρασκευάζεται από το ταχίνι, που με τη σειρά του φτιάχνεται από πολτοποιημένο σουσάμι. Το ίδιο το ταχίνι (όχι ως χαλβάς) καταναλώνεται αρκετά στη διάρκεια της νηστείας, συχνά σε μορφή σούπας. Είναι μια υψηλής διατροφικής αξίας τροφή που δίνει όμως αρκετές θερμίδες.

Σκόπιμο είναι να αποφύγουμε το χαλβά με προσμείξεις άλλων συστατικών, όπως η σοκολάτα ή οι ξηροί καρποί, διότι, αν και συνεχίζει να έχει υψηλή διατροφική αξία, αυξάνονται ακόμα περισσότερο οι θερμίδες!Τα «συν»: Αποτελεί πηγή «καλών» μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων χωρίς καθόλου χοληστερίνη. Είναι πλούσιος σε φυτικές πρωτεΐνες και βιταμίνες (Β και Ε) που βελτιώνουν την καρδιαγγειακή και την εγκεφαλική λειτουργία.Θερμιδική αξία: Μία λεπτή φέτα χαλβά (60 γρ.) έχει περίπου 300 θερμίδες.

2. Ταραμάς

O ταραμάς (δηλαδή τα αυγά ψαριού) τρώγεται κατά κανόνα στην ταραμοσαλάτα, ένα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα, κυρίως την Καθαρή Δευτέρα. Είναι πλούσιος σε νάτριο, αλάτι δηλαδή, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η μεγάλη του κατανάλωση από όσους έχουν πρόβλημα υπέρτασης. O άσπρος ταραμάς είναι ανώτερης ποιότητας, επειδή το ροζ χρώμα είναι προϊόν πρόσθετων τεχνητών χρωστικών ουσιών.Τα «συν»: Η ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο ιδιαίτερα εύγευστη, αλλά και τροφή εξαιρετικά πλούσια σε φώσφορο και κάλιο.Θερμιδική αξία: 100 γρ. ταραμά μάς παρέχουν 407 θερμίδες.

3. Μαυρομάτικα φασόλια

Τα μαυρομάτικα φασόλια ανήκουν στην ομάδα των οσπρίων, από τις πιο ξεχασμένες και ταυτόχρονα όμως από τις πιο θρεπτικές διατροφικές ομάδες. Εντυπωσιακό είναι και μόνο το γεγονός ότι 1 μερίδα μαυρομάτικων φασολιών μάς δίνουν όση ποσότητα πρωτεΐνης θα παίρναμε από μισή μπριζόλα.Τα «συν»: Τα μαυρομάτικα φασόλια συνδυάζουν δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες: από τη μία πλευρά δεν μας φορτώνουν με θερμίδες και από την άλλη είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μία κούπα μαυρομάτικα φασόλια καλύπτει το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58% σε φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες. Αν, μάλιστα, τα φασόλια συνδυαστούν με κάποιο δημητριακό, όπως ψωμί ή ρύζι, τότε η ποιότητα της πρωτεϊνών που προκύπτει είναι ισάξια του κρέατος και του ψαριού. Επιπλέον, η θειαμίνη, δηλαδή η βιταμίνη Β1, που μας παρέχουν άφθονη, συμμετέχει σε βασικές αντιδράσεις του μεταβολισμού για την παραγωγή ενέργειας και είναι εξίσου σημαντική για τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων. Τα όσπρια βοηθούν επίσης στη μείωση της κακής χοληστερίνης, τη ρύθμιση του σακχάρου, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και επιπλέον ανακουφίζουν τις γυναίκες από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.Θερμιδική αξία: Μία κούπα βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια (170 γρ.) μάς παρέχει 227 θερμίδες.

4. Καλαμάρια

Το καλαμάρια ανήκουν στα θαλασσινά, τα οποία είναι γενικά πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Η υψηλή κατανάλωση θαλασσινών και ψαριού έχει συσχετιστεί με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer, καθώς και διαφόρων μορφών καρκίνου (π.χ. του μαστού και του προστάτη).Τα «συν»: Ιδιαίτερα τα ψητά ή τα μαγειρευτά καλαμάρια, αποτελούν ιδανική επιλογή για τις ημέρες της νηστείας, αφού μας παρέχουν πρωτεΐνες και ελάχιστα λιπαρά, από τα οποία τα περισσότερα είναι τα πολύ χρήσιμα ω-3 λιπαρά οξέα. Τα καλαμάρια αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή βιταμινών Β2, Β3 και Β12, που είναι υπεύθυνες για τον καλό μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών, για το σχηματισμό των ερυθροκυττάρων και κατ’ επέκταση την αποφυγή αναιμιών. Επίσης, είναι εξαιρετική πηγή σεληνίου (100 γρ. καλαμαριού καλύπτουν το 64% των καθημερινών μας αναγκών σε σελήνιο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της ανοσοποιητικής και αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού μας).Θερμιδική αξία: 100 γρ. ψητού καλαμαριού μάς παρέχουν 90 θερμίδες.

5. Σουπιές

Την περίοδο της νηστείας, τα θαλασσινά αναπληρώνουν την απαραίτητη ποσότητα σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Μία μικρή μερίδα βρασμένης σουπιάς (περίπου 80 γρ.) μπορεί να καλύψει το 55% των αναγκών μας σε πρωτεΐνες και δίνει άφθονα ω-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην υγεία του εγκεφάλου, των ματιών και του δέρματός μας. Oι σουπιές είναι επίσης πλούσιες σε νάτριο (αλάτι), γι’ αυτό όταν τις μαγειρεύουμε είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούμε όσο λιγότερο αλάτι γίνεται.Τα «συν»: Oι σουπιές είναι πλούσιες σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών, που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα! Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, με ευεργετικές δράσεις στο νευρικό και το αγγειακό σύστημα και στο μεταβολισμό των λιπών και των σακχάρων. Μας δίνουν βιταμίνες Α, C και φυλλικό οξύ. Μας προσφέρουν επίσης σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου. Μία μικρή μερίδα σουπιάς καλύπτει το 50% των αναγκών μας σε σίδηρο, απαραίτητο στοιχείο ιδίως όταν δεν καταναλώνουμε κρέας, όπως στη νηστεία. Θερμιδική αξία: 100 γρ. βρασμένες σουπιές μάς παρέχουν 144 θερμίδες.

6. Γαρίδες

Oι γαρίδες αποτελούν μια θαυμάσια εναλλακτική πρόταση στο κρέας. Μία μέτρια ποσότητα 100 γρ. μπορεί να καλύψει το 47% των καθημερινών μας αναγκών σε πρωτεΐνες και να μας δώσει ένα μόνο γραμμάριο λίπους και μάλιστα πολυακόρεστου, δηλαδή τα πολύτιμα ω-3 και ω-6 λιπαρά για τον οργανισμό.Τα «συν»: Oι γαρίδες είναι πολύ καλή πηγή σεληνίου, ενός πολύ ισχυρού αντιοξειδωτικού. Είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, του νευρικού συστήματος και την υγεία του δέρματος και των ματιών. Μας προσφέρουν επίσης σημαντικές ποσότητες ιωδίου και σιδήρου. Αξιόλογη επίσης είναι η περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, βιταμίνη D και ψευδάργυρο, που μεταξύ άλλων ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.Θερμιδική αξία: 100 γραμμάρια βρασμένες γαρίδες μάς παρέχουν 148 θερμίδες.

7. Χταπόδι

Είναι το θαλασσινό με τη λιγότερη χοληστερίνη.Τα «συν»: Είναι πλούσια πηγή ζωικής πρωτεΐνης, ω-3 λιπαρών οξέων, βιταμινών του συμπλέγματος Β, αλλά και πολλών μετάλλων και ιχνοστοιχείων, με κυριότερα το χαλκό, τον ψευδάργυρο και το σίδηρο.Θερμιδική αξία: 100 γραμμάρια βρασμένο χταπόδι μάς παρέχουν 208 θερμίδες.

8. Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Είναι μια πολύ καλή εναλλακτική πρόταση για λαδερό νηστίσιμο γεύμα.Τα «συν»: Το ρύζι μάς παρέχει άφθονους σύνθετους υδατάνθρακες, το βασικό «καύσιμο» του οργανισμού μας, αλλά και την κύρια τροφή του εγκεφάλου μας. Είναι επίσης πολύ πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα αμπελόφυλλα, με τη σειρά τους, μας παρέχουν σημαντικές ποσότητες μαγνησίου και φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή υγεία του εντέρου, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και ταυτόχρονα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της χοληστερίνης στο αίμα.Θερμιδική αξία: Μία μερίδα μάς δίνει περίπου 660 θερμίδες.

9. Ελιές

Είναι χρήσιμες για τη διατροφή μας όσο και το ελαιόλαδο, επειδή είναι κι αυτές πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που δρουν ευεργετικά στην καρδιά και στα αγγεία, καθώς αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη.Τα «συν»: Είναι ευεργετικές για την καρδιά λόγω των φαινολών (φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες) που περιέχουν. Oι φαινόλες έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιπηκτικές ιδιότητες. Oι ελιές είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνες Α και Ε, που βοηθούν στην αναζωογόνηση των κυττάρων μας, στην επιβράδυνση της γήρανσης, στην ισορροπία του μεταβολισμού, καθώς και στη σωστή ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου κατά την παιδική ηλικία.Θερμιδική αξία: 6 ελιές μάς παρέχουν 48 θερμίδες (όσο δηλαδή 1 κουταλάκι λάδι).

10. Τουρσί

Δεν λείπει από το τραπέζι της Σαρακοστής.Τα «συν»: Μας δίνει σίδηρο και κάλιο. Επειδή είναι προϊόν ζύμωσης, μας εξοπλίζει με «καλά» μικρόβια, που ευνοούν την υγεία του εντέρου και του στομάχου μας.Θερμιδική αξία: Τα 100 γρ. τουρσί μάς παρέχουν 120 θερμίδες.


Τι να προσέξουμε στα θαλασσινάΤα θαλασσινά (γαρίδες, καλαμάρια, σουπιές, χταπόδι) είναι γενικά αρκετά πλούσια σε χοληστερίνη, γι’ αυτό καλό είναι να μην καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα λιπίδια στο αίμα τους. Παρ’ όλα αυτά, αντίθετα με τo κρέας, η χοληστερίνη που παίρνουμε από τα θαλασσινά δεν μας επιβαρύνει πολύ, επειδή δεν συνοδεύεται από κορεσμένα λιπαρά. Τα θαλασσινά είναι επίσης πλούσια σε νάτριο (αλάτι δηλαδή), γι’ αυτό και δεν πρέπει να τα καταναλώνουν σε υπερβολικό βαθμό οι υπερτασικοί και όταν τα μαγειρεύουμε, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούμε όσο λιγότερο αλάτι γίνεται.Καλαμάρια: 100 γρ. δίνουν 237 γρ. χοληστερίνης.Σουπιές: 100 γρ. βρασμένες σουπιές δίνουν 350 mg χοληστερίνης (όσο δηλαδή περίπου 2 αυγά).Γαρίδες: 100 γρ. βρασμένες γαρίδες δίνουν 130 mg χοληστερίνης.Χταπόδι: 100 γρ. βρασμένο χταπόδι δίνουν 100 mg χοληστερίνης.8 συνταγές νηστίσιμες και ακαταμάχητες!1. ΤαραμοσαλάταΥλικά (Για 1½ φλιτζάνι)•100 γρ. ταραμά •250 γρ. μπαγιάτικο ψωμί •1 φλιτζάνι λάδι •Χυμό από 1-2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αφαιρείτε την κόρα από το ψωμί και το βάζετε σε νερό για να μουσκέψει. Το στραγγίζετε καλά. Βάζετε στο μπλέντερ το στυμμένο ψωμί με τον ταραμά και προσθέτετε σιγά-σιγά το λάδι και το λεμόνι. Χτυπάτε τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.Θερμιδική αξία: 2.150 kcal συνολικά.To σχόλιο της διαιτολόγου: Είναι ένας γευστικός μεζές, που έχει όμως πολύ αλάτι και θερμίδες. Γι’ αυτό, είναι καλό να τον καταναλώνουμε με μέτρο.2. Μαυρομάτικα φασόλια με χόρταΥλικά (Για 6 άτομα) •1/2 κιλό φασόλια μαυρομάτικα •2 σέσκουλα •Λίγο σέλινο •Λίγο άνηθο •1 ξερό κρεμμύδι ή 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια •1/2 φλιτζάνι λάδι •Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένετε τα φασόλια και τα βάζετε να βράσουν με αρκετό νερό για 5 λεπτά. Τους αλλάζετε το νερό και τα ξαναβάζετε να βράσουν, προσθέτοντας και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το λάδι και το αλάτι) ψιλοκομμένα και αρκετό νερό για να τα σκεπάζει. Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτετε τότε το λάδι και το αλάτι και τα βράζετε λίγο ακόμη.Θερμιδική αξία: 390 kcal η μερίδα.To σχόλιο της διαιτολόγου: Μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό μεσημεριανό γεύμα, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ειδικά αν το συνδυάσετε με ψωμί ολικής άλεσης.3. Χταπόδι με μελιτζάνες και πατάτεςΥλικά (Για 6 άτομα)•2 κιλά χταπόδι •6 μέτριες μελιτζάνες •6 μέτριες πατάτες •1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) •1 κουτί αποφλοιωμένα ντοματάκια ή 4-5 φρέσκες ντομάτες •1 ματσάκι μαϊντανό •2-3 φύλλα δάφνης •1 φλιτζάνι λάδι •Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένετε καλά το χταπόδι, το κόβετε κομματάκια και το αφήνετε σε ένα σουρωτήρι μέχρι να στραγγίξει καλά. Πλένετε τις μελιτζάνες, καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε 3-4 κομμάτια την καθεμία. Βάζετε το μισό λάδι να κάψει και τηγανίζετε για λίγο τις μελιτζάνες και εν συνεχεία τις πατάτες. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα. Ρίχνετε το κρεμμύδι. Βάζετε στην κατσαρόλα το χταπόδι και μετά από 2-3 λεπτά ρίχνετε την ντομάτα, το μαϊντανό, το πιπέρι και τη δάφνη. Βάζετε τις μελιτζάνες και τις πατάτες πάνω από το χταπόδι και αφήνετε το φαγητό σκεπασμένο σε σιγανή φωτιά μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό.Προσοχή: Αν χρειαστεί να ανακατέψετε το φαγητό, κάντε το προσεκτικά, ώστε να μη λιώσουν οι μελιτζάνες και οι πατάτες.Θερμιδική αξία: 665 kcal η μερίδα.To σχόλιο της διαιτολόγου: Πρόκειται για ένα πολύ υγιεινό και ισορροπημένο πιάτο, που καλύπτει τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και επιπλέον μάς δίνει πολλά αντιοξειδωτικά.4. Σουπιές με μαρούλιαΥλικά (Για 6 άτομα)•1 κιλό σουπιές •2 μεγάλα μαρούλια (ψιλοκομμένα) •1 φλιτζάνι λάδι •1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα)•1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο) •Χυμό 1 λεμονιού •1 κουταλιά της σούπας αλεύρι •Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζετε και πλένετε τις σουπιές, τις κόβετε σε μικρά κομματάκια και τις βάζετε στην κατσαρόλα να βράσουν λίγο για να φύγει το πολύ νερό. Προσθέτετε τότε το λάδι και όταν ζεσταθεί, βάζετε τα μαρούλια, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι. Το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να ψηθούν τα χορταρικά. Διαλύετε το αλεύρι στο λεμόνι, το προσθέτετε στο φαγητό και το αφήνετε να βράσει λίγο μέχρι να δέσει η σάλτσα του.Θερμιδική αξία: 414 kcal η μερίδα.To σχόλιο της διαιτολόγου: Το πιάτο αυτό, χάρη στα μαρούλια, θα μας βοηθήσει να μεταβολίσουμε καλύτερα το λίπος και τη χοληστερίνη που έχουν οι σουπιές.5. Καλαμαράκια πιλάφιΥλικά (Για 6 άτομα)•1½ κιλό καλαμαράκια •1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) •1½ φλιτζάνι αποφλοιωμένα ντοματάκια •1 φλιτζάνι ρύζι •1/2 φλιτζάνι λάδι •Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζετε και πλένετε τα καλαμαράκια. Αν είναι μεγάλα, τα κόβετε σε ροδέλες. Βάζετε το λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και ρίχνετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τα καλαμαράκια και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τα ντοματάκια λιωμένα, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνετε σκεπασμένα σε σιγανή φωτιά μέχρι να ψηθούν. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, προσθέτετε αρκετό νερό (χρειάζονται 3 φλιτζάνια νερό για κάθε φλιτζάνι ρύζι) και όταν το νερό βράσει, ρίχνετε το ρύζι, το ανακατεύετε καλά και το αφήνετε να ψηθεί σε σιγανή φωτιά.Θερμιδική αξία: 470 kcal η μερίδα.To σχόλιο της διαιτολόγου: Πιάτο με χαμηλές θερμίδες που μας δίνει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος B. Όσοι έχουμε χοληστερίνη, καλό θα είναι να αρκεστούμε σε μία μόνο μερίδα.6. Γαρίδες σουβλάκιαΥλικά (Για 4 άτομα)•1/2 κιλό γαρίδες •8 αγγουράκια τουρσί •3-4 ντομάτες •3-4 κουταλιές της σούπας λάδι •Χυμό 1 λεμονιού •Ξυλάκια για σουβλάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζετε, καθαρίζετε και ραντίζετε τις γαρίδες με το λάδι και το λεμόνι. Κόβετε τα αγγουράκια και τις ντομάτες σε κομματάκια. Περνάτε τις γαρίδες στα ξυλάκια εναλλάξ με τα αγγουράκια και τις ντομάτες.Θερμιδική αξία: 310 kcal η μερίδα (2-3 σουβλάκια).To σχόλιο της διαιτολόγου: Ένα πολύ θρεπτικό φαγητό, με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη B12, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, σελήνιο.7. Ντολμαδάκια γιαλαντζίΥλικά (Για 6 άτομα)•300 γρ. κληματόφυλλα φρέσκα ή από κονσέρβα •1½ κιλό κρεμμύδια •1 φλιτζάνι και 3 κουταλιές ρύζι τύπου Καρολίνα •2 φλιτζάνια λάδι •1 ματσάκι άνηθο •Λίγο δυόσμο •Χυμό 2-3 λεμονιών •Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένετε τα κληματόφυλλα και τα ρίχνετε σε αλατισμένο νερό που βράζει για να πάρουν μία με δύο βράσεις. Τα βγάζετε σε μια πιατέλα. Αν χρησιμοποιήσετε φύλλα από κονσέρβα, τα πλένετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια, τα ψιλοκόβετε, τα πλένετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το ένα φλιτζάνι λάδι και ρίχνετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε το ρύζι και το καβουρντίζετε λίγο. Ρίχνετε το μισό από το χυμό του λεμονιού, τον άνηθο και το δυόσμο ψιλοκομμένα, το αλάτι, το πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι νερό και το αφήνετε να βράσει για να πιει το ζουμί του. Στη συνέχεια, τυλίγετε τα ντολμαδάκια ως εξής: Απλώνετε το κάθε κληματόφυλλο με τη γυαλιστερή του πλευρά προς τα κάτω και βάζετε επάνω μία μικρή κουταλιά από τη γέμιση. Τα διπλώνετε και τα τοποθετείτε στην κατσαρόλα με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω. Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι, λίγο αλάτι και πιπέρι και τα σκεπάζετε με ένα ρηχό πιάτο για να τα συγκρατεί. Προσθέτετε ζεστό νερό μέχρι να τα σκεπάζει, ρίχνετε και το χυμό του λεμονιού και τα βράζετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Θερμιδική αξία: 663 kcal η μερίδα.To σχόλιο της διαιτολόγου: Μην ανησυχείτε τόσο για τις θερμίδες που μας δίνουν τα ντολμαδάκια. Oι περισσότερες προέρχονται από το ελαιόλαδο, που αυξάνει την καλή χοληστερίνη και μάς δίνει επίσης άφθονη βιταμίνη Ε.8. ΕλιοπιτάκιαΥλικά (Για 20-30 κομμάτια)Για το φύλλο: •1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού •1 ποτήρι του νερού λάδι •4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις •2½ κουταλάκια μπέικιν πάουντερΓια τη γέμιση: •2-3 ποτήρια του νερού μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσια (όχι ξιδάτες) •3-4 μεγάλα κρεμμύδια •Λίγο δυόσμο •3-4 κουταλιές λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ζυμώνετε το αλεύρι με το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει. Εντωμεταξύ, ετοιμάζετε τη γέμιση: Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζετε ελαφρά στο λάδι και προσθέτετε τις ελιές μαζί με το δυόσμο ψιλοκομμένο. Στη συνέχεια, ανοίγετε το φύλλο, το κόβετε σε στρογγυλά κομμάτια με ένα ποτήρι και βάζετε πάνω μία κουταλιά της σούπας γέμιση και κλείνετε τα πιτάκια, πιέζοντάς τα στις άκρες. Τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.Θερμιδική αξία: 160 kcal το κομμάτι.To σχόλιο της διαιτολόγου: Πολύ καλή επιλογή για πρωινό ή για σνακ, πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια, σίδηρο, αλλά και αντιοξειδωτικά χάρη στο ελαιόλαδο και τις ελιές.




Χριστούγεννα: Χρήσιμες συμβουλές για νόστιμες γαλοπούλες



Χριστούγεννα χωρίς γαλοπούλα δεν γίνεται.
Όπως πάντα θα πέσει σε σας το βάρος να τηρήσετε το έθιμο στο στάδιο της ετοιμασίας τουλάχιστο. Για το δεύτερο στάδιο αυτό της κατανάλωσής δεν συζητάμε. Εκεί θα βρεθούν πολλοί....εθελοντές. Δείτε λοιπόν μερικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να μαγειρέψετε σωστά και ευκολότερα την χριστουγεννιάτική σας γαλοπούλα.
Ξεκινώντας από τα απαραίτητα:

-Αγοράστε μια γαλοπούλα με αρκετό κρέας, ώστε να φτάσει για όλους τους καλεσμένους σας, ίσως και λίγο περισσότερο. Υπολογίστε περίπου 400-500 γραμ. για τον καθένα.

-Αφήστε τη γαλοπούλα να ξεπαγώσει στη συσκευασία της, μέσα στο ψυγείο, για 2 έως 4 ημέρες, ανάλογα με το μέγεθός της. Γι' αυτό κάντε το πρόγραμμά σας εγκαίρως.

-Αφαιρέστε τα εντόσθια που τρώγονται, κρατήστε τα για να φτιάξετε το ζωμό της σάλτσας, και ξεπλύνετε τη γαλοπούλα κάτω από κρύο νερό. Στεγνώστε την μέσα και έξω με χαρτί κουζίνας.

-Μια χρήσιμη επίσης συμβουλή είναι να μη βάζετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, πριν είστε έτοιμοι να τη μαγειρέψετε. Και αυτό γιατί καθώς η ζεστή γέμιση κρυώνει μέσα στη γαλοπούλα, πριν ξεκινήσει το μαγείρεμά της, είναι δυνατόν να σχηματισθούν μικρόβια.
-Αφού η γέμιση έχει κρυώσει, βάλτε την στην κοιλιά χωρίς να την παραγεμίσετε, δέστε και τοποθετήστε αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου περίπου.-Από την άλλη μπορείτε να μαγειρέψετε τη γέμιση χωριστά σε κατσαρόλα, κάνοντας σάλτσα, που θα τη σερβίρετε σα δεύτερο, συνοδευτικό πιάτο. Η γαλοπούλα χωρίς γέμιση μαγειρεύεται πολύ πιο γρήγορα.

-Μαγειρέψτε τη γαλοπούλα σε βαθύ ταψί για 3 ½ με 5 ½ ώρες, ανάλογα με το μέγεθός της, στους 175 βαθμούς. Το φαρδύτερο τμήμα του μηρού της γαλοπούλας πρέπει να πιάσει εσωτερική θερμοκρασία τους 80 βαθμούς. Ενώ η γέμιση πρέπει να πιάσει μια εσωτερική θερμοκρασία 70 βαθμών.

-Αφαιρέστε τη γέμιση από τη γαλοπούλα, αμέσως μόλις βγάλετε το ταψί από το φούρνο.-Καλύψτε καλά τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και αφήστε την να ξεκουραστεί για 20 με 30 λεπτά.Για περισσότερη νοστιμιά:

-Πριν μαγειρέψετε την γαλοπούλα, χαλαρώστε το δέρμα της με τα δάχτυλά σας και τρίψτε την με τηγανισμένο σκόρδο, ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά/βότανα και ένα φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, επάνω και κάτω από στο δέρμα. Αυτό θα κρατήσει το κρέας της ζουμερό και θα της προσθέσει υπέροχο άρωμα και γεύση.

-Εναλλακτικά, μπορείτε να τρίψετε τη γαλοπούλα με ψιλοτριμμένη φλούδα λεμονιού και ψιλοκομμένο θυμάρι, πάνω και κάτω από το δέρμα της, και να τη ραντίσετε με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού. Γεμίστε την κοιλιά της με τριγωνικές φέτες λεμονιού και κλαδάκια από θυμάρι.

-Για να διατηρήσετε την υγρασία της γαλοπούλας, καθώς θα ψήνεται, περιλούστε την αρκετές φορές με το ζουμί της, περίπου κάθε μισή ώρα μετά την πρώτη 1 ½ ώρα ψησίματος.
-Βάλτε στην κοιλιά της κλαδάκια από φρέσκα βότανα, όπως δεντρολίβανο και θυμάρι, για να της προσθέσετε επιπλέον νοστιμιά.Περισσεύματα:

-Τα παραπανίσια κομμάτια της γαλοπούλας μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε σάντουιτς γαλοπούλας, σούπα με γαλοπούλα και διάφορες πίτες.
-Όση γαλοπούλα περισσέψει μπορείτε να τη βάλετε στο ψυγείο, το αργότερο δύο ώρες μετά το σερβίρισμα και να την κρατήσετε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις μέρες. Στην κατάψυξη μπορείτε να τη διατηρήσετε για τέσσερις με έξι μήνες.

Μίνα Ζαχαριάδου



------------------------------------------------------------------------


Πηγή: MyWorld.gr

Κεμπάπ με δυόσμο και σκόρδοΥλικά για 4 άτομα200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 200 γρ. ψιλοκομμένο μπέικον
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 5 κουταλιές ψίχουλα ψωμιού 2 κουταλάκια θυμάρι 1/2 κουταλάκι σουμάκ 1 κουτ. ρίγανη 2 κουταλάκια Γούστερ σος 1 αβγό αλάτι και πιπέρι λίγο ελαιόλαδο Για τη μαρινάδα: 2 κουταλιές ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 2 κουταλάκια ξερό δυόσμο αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση: Ανακατεύετε καλά στο μίξερ το μπέικον ψιλοκομμένο με την ψίχα του ψωμιού, το κρεμμύδι, τη Γούστερ σος και το αβγό. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, τα μυρωδικά και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο μία ώρα σκεπασμένο.Πλάθετε κάθε μερίδα από το μείγμα σαν στενόμακρο λουκάνικο γύρω από το καλαμάκι. Αλείφετε τα σουβλάκια με τη μαρινάδα και τα βάζετε σκεπασμένα στο ψυγείο για 2-3 ώρες.Ψήνετε στο μπάρμπεκιου σε μέτρια θερμοκρασία για 9-12 λεπτά αλείφοντάς τα με ελαιόλαδο και γυρίζοντας τα κάθε τόσο. Σερβίρετε με δροσερή σαλάτα ή με σάλτσα γιαουρτιού.

Του Αλέξανδρου Παπανδρέου

1 σχόλιο:

xsclean είπε...

Αν ψάχνετε για τέλεια σοκολατοπιτα κάντε κλικ στο link!