Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Η τεχνολογία που μεταμορφώνει αυτοκίνητα και τηλέφωνα σε... μπαταρίες


Η τεχνολογία που μεταμορφώνει αυτοκίνητα και τηλέφωνα σε... μπαταρίες

NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012 10:44
Η BAE δοκίμασε την τεχνολογία της στο Lola-Drayson B12/69EV, ένα όχημα μηδενικών εκπομπών, οι κατασκευαστές του οποίου φιλοδοξούν να γίνει το ταχύτερο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο στον κόσμο.
Η ανεπίσημη ονομασία της είναι δομική μπαταρία κι αυτό γιατί η νέα τεχνολογία της βρετανικής BAE Systems επιτρέπει την αποθήκευση ηλεκτρικού φορτίου μέσα στο σώμα του ίδιου του αντικειμένου που τροφοδοτεί. Μπορεί να ενσωματωθεί σε οτιδήποτε χρειάζεται ηλεκτρισμό για να λειτουργήσει, από τηλέφωνα έως αυτοκίνητα ή ακόμη και μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει επανάσταση σε πολλούς τομείς καθιστώντας τις συσκευές μικρότερες και ελαφρύτερες.
Οι δομικές μπαταρίες, που έχουν ως βάση το νικέλιο, χρησιμοποιούν ανθρακόνημα για να ενσωματωθούν στην εκάστοτε συσκευή. Όπως όμως εξηγούν οι κατασκευαστές τους, είναι κάτι περισσότερο από συμβατικές μπαταρίες με διαφορετική μορφή και μελλοντικά θα μπορούσαν ακόμη και να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα δομικά υλικά με πρόσθετα άνθρακα.
«Υπάρχουν αρκετοί που μπορούν να φτιάξουν μια μπαταρία π.χ. σε σχήμα φακού, όμως αυτή θα είναι στην ουσία μια μπαταρία με περίεργο σχήμα και όχι μια δομική μπαταρία», λέει ο Στούαρτ Πένι της BAE. «Η ομορφιά της δικής μας τεχνολογίας έγκειται στο ότι, όταν αναπτυχθεί πλήρως, μια εταιρία θα μπορεί να αγοράσει ένα συμβατικό υλικό με πρόσθετο άνθρακα, να καθορίσει το σχήμα του, να το υποβάλει στην απαραίτητη διαδικασία ωρίμανσης και να έχει στα χέρια του μια δομική μπαταρία».
Στρατιωτικές εφαρμογές
Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρία, το σύστημα θα μπορεί να φορτίζεται είτε με πρίζα είτε με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, π.χ. ηλιακή ενέργεια. Η BAE δοκίμασε την τεχνολογία της στο Lola-Drayson, ένα όχημα μηδενικών εκπομπών, οι κατασκευαστές του οποίου φιλοδοξούν να γίνει το ταχύτερο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο στον κόσμο. Δοκιμές έχουν γίνει επίσης με έναν φακό και ένα μικρό τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο.
Ήδη το βρετανικό υπουργείο Aμυνας φέρεται να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την τεχνολογία, που θα μπορούσε να βρει απεριόριστες στρατιωτικές εφαρμογές. Αρχικός στόχος του πρότζεκτ άλλωστε ήταν να προσφέρει χείρα βοηθείας στους Βρετανούς στρατιώτες που μεταφέρουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ελαφρύνοντας το φορτίο τους. Όπως λέει ο ’λεξ Πάρφιτ της ΒΑΕ, η δομική μπαταρία «θα μπορούσε όχι μόνο να βοηθήσει τους στρατιώτες μας στο πεδίο της μάχης, αλλά να φέρει την επανάσταση και στην αγορά καταναλωτικών αγαθών επιτρέποντας αποδοτικότερα, κομψότερα και ελαφρύτερα σχέδια».
Προς το παρόν οι έρευνες συνεχίζονται, αφού η ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών είναι αρκετά χαμηλή: ανέρχεται στο εν τρίτο αυτής των μπαταριών αυτοκινήτου και στο εν δέκατο αυτής των μπαταριών που χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα ή φορητούς υπολογιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: