Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

Φτιάξε μόνος σου ένα μικρό ηλιακό πάνελ με μόλις 28 ευρώ!

Μας άρεσε σαν ιδέα ελπίζω να μπορέσω να το κατασκευάσω, με την συνδρομή ενός φίλου φυσικά.
http://www.iqsolarpower.com/small_solar_panel.htm?gclid=CKPD9YPR2pACFQqwQwodKhvUWA
Φτιάξ' το μόνος σου!
Η περιοχή αυτή του ιστοχώρου είναι αφιερωμένη σε κατασκευές "φτιάξτο το μόνος σου". Η πρώτη κατασκευή ήταν ένα μικρό και φορητό φωτοβολταϊκό πάνελ με μικρό κόστος κατασκευής. Ακολούθησαν οι άλλες κατασκευές με φωτοβολταϊκά που βλέπετε παρακάτω. Σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες γι' αυτό πρόσθεσε τώρα τη σελίδα στα αγαπημένα!
Φτιαξτο μονος σου με φωτοβολταικα (και όχι μόνο)...
Μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ (δες παρακάτω σε αυτή η σελίδα)
Μεγαλύτερο φ/β πάνελ 10w/p ή 20 watt/p
Πάνελ 20Wp με πολυκρυσταλλικά στοιχεία (ΝΕΟ με video)
Ο μεγάλος φωτοβολταϊκός συλλέκτης των 90-100 Watt/p!
Φτιάξε μόνος σου μια φορητή ηλεκτρογεννήτρια με φ/β (ΝΕΟ)
Ηλιακός φορτιστής - Ηλιακη ενεργεια για κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες, mp3, ipod κ.α
Μικρό φωτοβολταικο με 28 ευρώ!
Φτιάξε μόνος σου ένα μικρό ηλιακό πάνελ με μόλις 28 ευρώ!
Πάντα ήθελα να έχω ένα μικρό ηλιακό πάνελ (φωτοβολταϊκό panel) το οποίο θα μπορώ να παίρνω παντού μαζί μου (στο αυτοκίνητο, στο εξοχικό, στην εκδρομή και αλλού) για ώρα ανάγκης. Μετά από μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο είδα ότι θα μπορούσα με λίγη φαντασία και πολύ μικρό κόστος να κατασκευάσω ένα μικρό φορητό ηλιακό πάνελ μόνος μου, με πολύ χαμηλό κόστος φωτοβολταϊκών.
Για να είναι το πάνελ μικρό σε μέγεθος αλλά και ανθεκτικό στη μεταφορά επέλεξα ηλιακές κυψέλες (φωτοβολταϊκά στοιχεία) τύπου COPPER INDIUM DISELENIDE που είναι πολύ ανθεκτικές (δεν σπάνε εύκολα) σε σχέση με τις μονοκρυσταλλικές ή πολυκρυσταλλικές που χρησιμοποιούνται στα μεγαλύτερα πάνελ.
Επίσης, η κάθε μία δίνει σχεδόν 5 volt σε σχέση με τα 0,5 που δίνουν τα κλασικά φωτοβολταϊκά στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως μπορώ να χρησιμοποιήσω μόλις τρεις τέτοιες κυψέλες συνδεδεμένες σε σειρά (θετικό-αρνητικό-θετικό-αρνητικό) για να πετύχω τα 12-14 volt που ήταν ο στόχος. Αυτό συνεπάγεται μικρότερο κόστος, μικρότερη επιφάνεια και ευκολία κατασκευής.
Επειδή όμως το ρεύμα που δίνουν είναι περίπου 100 mA, χρησιμοποίησα άλλες δύο σειρές των τριών στοιχείων σε παράλληλη σύνδεση με την άλλη σειρά (συνδέοντας τα ελεύθερα αρνητικά των 3 οριζόντιων σειρών μεταξύ τους και τα ελεύθερα θετικά των ίδιων σειρών μεταξύ τους) για να πετύχω περίπου 250-300 mA.
Για την συνδεσμολογία (σχεδιάγραμμα) και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά των φ/β κυψελών (στοιχείων) CIS, δες τη σελίδα για την κατασκευή ενός πάνελ 10w/p ή 20w/p.
Άρα σύνολο 9 τεμάχια, συνολικό κόστος 27 ευρώ. Ζήτησα να βάλουν στο πακέτο και ένα μέτρο υλικό διασύνδεσης, αν και θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω απλό καλώδιο.
Πλαίσιο θα μπορούσα να κατασκευάσω από plexiglass, προτίμησα όμως την εύκολη (αλλά λειτουργική) λύση μιας πλαστικής ...κορνίζας 24χ20cm! Μικρό μέγεθος, ελαφριά και με χαμηλό κόστος: Μόλις 1 έως 3 ευρώ, ανάλογα με την κορνίζα.
Για να μπορώ να συνδέω διάφορες συσκευές, φορτιστές ή επαναφορτιζόμενες μπαταρίες - συσσωρευτές, χρησιμοποίησα ένα βύσμα αντάπτορα αναπτήρα αυτοκινήτου όπως φαίνεται στη φωτογραφία (κόστος ούτε μισό ευρώ από κατάστημα ηλεκτρονικών).
Προμηθεύτηκα και ένα μικρό μετασχηματιστή αναπτήρα αυτοκινήτου με είσοδο 12 volt και έξοδο 1,5 - 3,0 - 4,5 - 6,0 - 7,5 - 9,0 - 12,0 volt. Ο μετασχηματιστής (βλ. φωτογραφία κάτω) συνδέεται στο βύσμα που ανέφερα αμέσως πριν. Έτσι θα μπορώ να συνδέω όλων των ειδών τις συσκευές ή μπαταρίες από 1,5 έως 12 volt χωρίς πρόβλημα.
Η πρώτη δοκιμή ήταν κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας του Απριλίου, ώρα 15:00. Το μικρό ηλιακό πάνελ με τα φωτοβολταϊκά στοιχεία COPPER INDIUM DISELENIDE στη λιακάδα, με το πολύμετρο να δείχνει 12,5 volt και 230 mA! (Update: Μάιος, ώρα 12:00: 13,2 volt και 260 mA).
Μετά τη σύνδεση του μετασχηματιστή στο μικρό ηλιακό πάνελ, το πολύμετρο έδειχνε 12,0 volt από 12,5. Άψογα! Σίγουρα τους καλοκαιρινούς μήνες η απόδοση θα είναι λίγο καλύτερη, αλλά και έτσι είναι μια χαρά! Άλλωστε πάνω από τα 15 volt θα αντιμετώπιζε πρόβλημα ο μετατροπέας.
Η πρώτη πρακτική χρήση ήταν να φορτίσω το κινητό μου χρησιμοποιώντας τον φορτιστή αυτοκινήτου του και η δεύτερη να φορτίσω μερικές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Η επόμενη κίνηση θα είναι να χρησιμοποιήσω το ηλιακό πάνελ στον φορητό υπολογιστή (laptop). Αυτό θα πει απεριόριστη (σχεδόν) αυτονομία!
Πιθανές βελτιώσεις του φωτοβολταϊκού πάνελ:
Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κι άλλες σειρές των τριών φωτοβολταϊκών στοιχείων για περισσότερα mA, μεγαλώνοντας ελαφρώς το μέγεθος του ηλιακού πάνελ. Για παράδειγμα, με άλλα 9 φωτοβολταϊκά στοιχεία, το ρεύμα θα έφθανε 500 με 600 mA στα 12-14 volt.
Δεν χρησιμοποίησα ρυθμιστή φόρτισης που θα προστάτευε την μπαταρία από υπερφόρτιση. Σε μεγαλύτερα πάνελ η χρήση ρυθμιστή φόρτισης είναι χρήσιμη. Τον χρησιμοποιούμε στο μικρό αυτόνομο φ/β σύστημα αλλά και σε μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάνελ όπως το φ/β 100 Wp.
Έχουν περισσέψει λίγα φ/β στοιχεία CIS. Αν κάποιος φίλος ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου εδώ.
Ενότητα "Φτιάξ' το μόνος σου με φωτοβολταικα" - DIY Solar
Ηλιακό φωτοβολταϊκό πάνελ με κόστος 28 ευρώ
Φτιάξτο μόνο σου: Φορητή γεννήτρια ρεύματος από ηλιακή ενέργεια
Ηλιακός φορτιστής - Ηλιακη ενεργεια για κινητά τηλέφωνα - μπαταρίες
Φωτοβολταϊκό πάνελ 100 Watt/p: Φτιάξτο μόνος σου στη μισή τιμή!
Άλλες κατασκευές "φτιάξτο μόνος σου" με ηλιακή ενέργεια
Ενότητα "Πρόληψη με φωτοβολταικα"
Ηλιακός φούρνος
Ηλεκτρικό ποδήλατο με ηλιακή ενέργεια
Άλλες κατασκευές ηλιακής ενέργειας
Ενότητα "Τα φωτοβολταικα με απλά λόγια"
Τί είναι ο ρυθμιστής φόρτισης, ο inverter (αντιστροφέας), οι μπαταρίες (συσσωρευτές), πως γίνεται η συνδεσμολογία φωτοβολταικών κ.α.
Άλλα χρήσιμα άρθρα για τα φωτοβολταϊκά και την ηλιακή ενέργεια
Πώς υπολογίζω τις ανάγκες σε ρεύμα και το μέγεθος συσσωρευτών και ηλιακών συλλεκτών;
Από ποιά μέρη αποτελείται ένα εφεδρικό σύστημα για τις περιπτώσεις διακοπής ρεύματος;
Είναι συμφέρουσα μια επένδυση φωτοβολταϊκών;
Σπίτι χωρίς ΔΕΗ; Οικολογικό σπίτι...
Πρακτική εφαρμογή φωτοβολταϊκών για εξοχικό, τροχόσπιτο, σκάφος, αγροικία κλπ.
Άλλα άρθρα για την ηλιακή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

5 σχόλια:

Εξύμνoς είπε...

Μου αρεσει πολυ που καταπιανεσαι και ασχολεισαι.
Εχω μερικες ερωτησεις?
Τι σπουδαζεις\εχεις σπουδασει? Εγω τωρα κανω ανανεωσιμες πηγες στη σχολη μου. ΤΕΙ ηλεκτρονικης ειμαι.
Ο καθηγητης μας παντως με εχει πεισει οτι απο το να βαλεις ηλιακα πανω στην ταρατσα του σπιτιου σου 1000 φορες να βαλεις μια ανεμογεννητρια! Και λογο κοστους και λογο αποδοσης ρευματος.
Παντως για τον λογο που το θες ειναι οτι πρεπει. Την ανεμογεννητρια δεν μπορεις να την μεταφερεις.
Ακομα κατι: Τι ρευμα καταναλωνει ενα laptop? Το αντεχει ενα συμπλεγμα ηλιακων?
Πως σταθεροποιεις την ταση στην εξοδο? Εχεις καποιο κυκλωματακι?
Στην ουσια παντως εκτως απο το "να κανεις το κοματι σου" η μονη περιπτωση πραγματικης χρησιμοτητας ειναι η συνεχης τροφοδοσια του laptop. Τωρα που το σκεφτομαι αντε και να φορτισεις το κινητο μια μερα (οχι νυχτα) που ξεχασες να το φορτισεις.
Παντως η ενασχοληση με τις κατασκευες μονο καλο ειναι. Κι εγω απο μικρος καταπιανομουν με διαφορα. Ετσι κατεληξα ηλεκτρονικος και γουσταρω πραγματικα! Να 'σαι καλα!

Ανώνυμος είπε...

eximnos Καλημέρα. Δες την σημερινή καταχώρηση και θα καταλάβεις (ελπίζω τουλάχιστον). Η γιαγιά μου το έλεγε και αλλιώς πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης, έτσι πρόεδρε? Το σίγουρο είναι ότι εγώ δεν μπορώ να σου απαντήσω τις πληροφορίες που χρειάζεσαι, ίσως τα παιδιά του site μπορούν, αλλά δεν τα γνωρίζω. Εν καιρώ τα υπόλοιπα, τα λέμε φίλε.

Εξύμνoς είπε...

Αααα!!! Νομιζα οτι ηταν δικα σου τα λογια, αλλα ειπαμε, olocopypaste!
Θα το συνηθισω!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Είναι αρκετά χρήσιμο να μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας φωτοβολταικα.

Solarking είπε...

Πολύ καλό άρθρο, η ηλιακή ενέργεια είναι το μέλλον για την ενέργεια στην χώρα μας. Η πιο απλή χρήση της είναι οι [url=http://solarking.com.gr/]ηλιακοί θερμοσίφωνες[/url].