Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Ε ναί !!!! Έχει και το χωριό μου παραλίες....2

Δυνατό beach life στην Καλαμάτα και στις γύρω παραλίες, ελιόφυτοι κολπίσκοι στην Καρδαμύλη, αμμόλοφοι στη Βοϊδοκοιλιά και την Κορώνη, surfing στη Φοινικούντα, βότσαλα στην Καρδαμύλη, ψιλή άμμος στη Στούπα.
Από την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς (μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα) ως τα beach bars της Καλαμάτας κι από τις ήσυχες οικογενειακές ακτές με τους αμμόλοφους και τις καλαμιές της Νέας Κορώνης μέχρι τους λιόφυτους κολπίσκους της Καρδαμύλης, ο Νομός Μεσσηνίας περηφανεύεται για τις παραλίες του. Η πρωτεύουσα Καλαμάτα όχι μόνο προσφέρεται για μπάνιο, αλλά είναι και πάντα γεμάτη κόσμο. Ανατολικά της πόλης, οι διαδοχικοί κολπίσκοι της Βέργας και του Αλμυρού είναι γεμάτοι beach bars. Στις περιοχές της Πύλου και της Φοινικούντας υπάρχουν καταπληκτικές αμμουδιές, που μαζεύουν αρκετό κόσμο, ενώ μεταξύ Κορώνης και Πεταλιδίου τα πράγματα είναι πιο οικογενειακά και ήσυχα. Η Στούπα και η Καλογριά είναι οι πιο γνωστές και δημοφιλείς αμμουδιές ανατολικά της Καλαμάτας, ενώ η Καρδαμύλη προσφέρει λύσεις για μπάνιο στους γύρω κολπίσκους με τα βότσαλα και τις ελιές. Σε γενικές γραμμές, οργανωμένες παραλίες θα συναντήσετε μόνο μέσα στους οικισμούς, οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας ομπρέλα, νερό και ό,τι άλλο χρειάζεστε.
ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Η παραλία της πόλης

Πρώτη ξαπλώστρα... Μεσσηνιακός!
Η μεγάλη παραλία με τους φοίνικες και τις χρωματιστές ομπρέλες κατά μήκος της λεωφόρου Ναυαρίνου είναι όχι μόνο ένα από τα ομορφότερα σημεία για βόλτα στην Καλαμάτα, αλλά και μια αξιοπρεπέστατη λύση για μπάνιο, όπως θα διαπιστώσετε βλέποντας τους δεκάδες λουόμενους που την τιμούν καθημερινά. Το beach bar Βυθός σε έναν πανέμορφο lounge χώρο και το ποπ Aqua Deluxe είναι τα πιο hot meeting points της νεολαίας. Κλασικά ζαχαροπλαστεία και ψαροταβέρνες συνυπάρχουν με πλαζ ξενοδοχείων αλλά και με μη οργανωμένα τμήματα με αλμυρίκια, όπως συνυπάρχουν άλλωστε και οι ξένοι τουρίστες με τις ντόπιες οικογένειες ή οι νεανικές παρέες με τα πιτσιρίκια που ψαρεύουν με καλάμια. Η παραλία είναι στρωμένη με ψιλό βότσαλο και βαθαίνει ομαλά, ενώ το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο του κλειστού Μεσσηνιακού Κόλπου τής εξασφαλίζει ζεστά και ήσυχα νερά. Το σημείο μπροστά από το ξενοδοχείο Grecotel Filoxenia θεωρείται το καλύτερο για μπάνιο, και ως εκ τούτου είναι το πιο πολυσύχναστο. Εδώ η παραλία είναι πολύ πλατιά, μη οργανωμένη και έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία. Ενοικιάζονται θαλάσσια ποδήλατα.

Αλμυρός

Μπαρότσαρκα στα βότσαλα
Αν οι οικογένειες των Καλαματιανών εξακολουθούν να προτιμούν τις χρωματιστές ομπρέλες μπροστά από τη λεωφόρο Ναυαρίνου για το καθημερινό τους μπάνιο, η νεολαία στρέφεται προς τους κοντινούς κολπίσκους ανατολικά της πόλης, λόγω των πολλών beach bars που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη παραλία που συναντάς είναι ο Αλμυρός. Το bar-restaurant Blue είναι μια πολύ καλή πρόταση για ιταλικές γεύσεις και τρομερά γλυκά. Το all-day beach bar Cosi και το Αλέκτωρ club στον πέτρινο χώρο ενός παλιού σαπωνοποιείου είναι δύο hot all-day διευθύνσεις. Κάθε beach bar διαθέτει το δικό του πάρκινγκ επί του κεντρικού δρόμου, τις δικές του ομπρέλες και ξαπλώστρες και τους δικούς του μόνιμους φαν. Τα νερά είναι καθαρά και γαλαζοπράσινα χάρη στο ψιλό βότσαλο αλλά και τις ελιές και τους φοίνικες που καθρεφτίζονται στο νερό. Ο κόσμος έρχεται εδώ αργά το μεσημέρι, τα σφηνάκια διαδέχονται τους φρέσκους χυμούς στην ξαπλώστρα και η μπιτάτη μουσική καλύπτει τον ήχο του κύματος που σπάει στα βότσαλα.

Μικρή Μαντίνεια, Ακρογιάλι-Αρχοντικό

Ζωντανά θέρετρα
Διακοπές ριλάξ σε παραθαλάσσια ξενοδοχεία, όπως το Akti Taygetos Resort, ψαροφαγία σε ταβερνάκια, όπως το Κιούπι, ηλιοθεραπεία στα βοτσαλάκια, βουτιές με θέα στην Καλαμάτα και στο Μεσσηνιακό Κόλπο, σφηνάκια και live στο bar Λιθάρι. Μια σειρά ζωναντές all-day πιάτσες έχουν δημιουργηθεί κατά μήκος των βοτσαλωτών κολπίσκων ανατολικά του Αλμυρού. Μπροστά από τα beach bars μαζεύται όπως είναι φυσικό η νεολαία, ενώ στα μη οργανωμένα τμήματα θα συναντήσετε εκείνους που θέλουν την ησυχία τους.

Σάντοβα - Κιτριές


Φουλ της άμμου!
Μια μεγάλη αμμουδιά κρύβεται μετά τους διαδοχικούς βοτσαλωτούς κολπίσκους. Η Σάντοβα, η μοναδική παραλία με άμμο στην περιοχή, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Το beach bar Ακτή και το νεότερο αδελφάκι του Ακτή Plus δεσπόζουν σε μια τεράστια έκταση 2,5 στρεμμάτων πάνω στην παραλία με beach volley, πισίνα, σνακ μπαρ και γήπεδο μπάσκετ. Ιδιαίτερα δημοφιλές τόσο στη νεολαία που συνωστίζεται στην μπάρα δίπλα στην πισίνα όσο και στις οικογένειες που απολαμβάνουν τις ουζοποικιλίες τους στις ξαπλώστρες. Το Hobo σε ένα ήσυχο spot της παραλίας, με χειροποίητο διάκοσμο και acid jazz ήχους προσφέρεται για πιο alternative καταστάσεις. Μετά τη Σάντοβα ο παραλιακός δρόμος καταλήγει στις Κιτριές, ένα μικρό και ήσυχο θέρετρο σαν παραθαλάσσιο χωριό. Εδώ θα βρείτε και την ψαροταβέρνα του Μίμη στο λιμανάκι.


ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΜΑΝΗ


Καρδαμύλη


Ελιές και κυπαρίσσια
Βοτσαλάκι και μεζέδες κάτω από τις ελιές στα Ριτσιά, κολύμπι στα πράσινα νερά με θέα τον κοφτερό βράχο στο Φονέα, ελιές και κυπαρίσσια που καθρεφτίζονται στη θάλασσα στα Δελφίνια και στο Καλαμίτσι. Αν και δεν διαθέτουν τη φήμη της γειτονικής Στούπας, οι παραλίες γύρω από την Καρδαμύλη έχουν τη χάρη τους. Η «επίσημη» παραλία είναι τα Ριτσιά, δυτικά του οικισμού, με βοτσαλάκι και ελιές. Το πολύ όμορφο caf^-restaurant Ελιές μπροστά από το ομώνυμο συγκρότημα κατοικιών προσθέτει ένα ακόμη αβαντάζ στην παραλία. Ο κόσμος ποικίλλει ανάλογα με την εποχή: ξένοι (Γερμανοί, Άγγλοι, Αυστριακοί κ.ά.) νωρίς και αργά το καλοκαίρι, Έλληνες τον Αύγουστο και τα σαββατοκύριακα. Νοτιοανατολικά της Καρδαμύλης, στο δρόμο προς Στούπα, η παραλία κάτω από το ξενοδοχείο Kalamitsi, σ' έναν όμορφο κόλπο με πολύ πράσινο, είναι στρωμένη με βότσαλα έξω και άμμο μέσα. Λίγο πιο κάτω, ο Φονέας (2,5 χλμ. νοτιοανατολικά της Καρδαμύλης), ένας πολύ κλειστός κόλπος με βότσαλο, πράσινα νερά κι ένα βράχο στη μέση, έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια και μαζεύει αρκετό κόσμο. Θα βρείτε λίγες ξαπλώστρες, ενώ στις σπηλιές, στις άκρες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στήνουν σκηνές. Στην ίδια περιοχή, τα Δελφίνια είναι άλλη μια μεγάλη και δημοφιλής παραλία με γαλήνια νερά, σκούρα άμμο, βότσαλα και κυπαρίσσια. Δεν είναι οργανωμένη.

Καλογριά


Campers και teenagers
Νεαρές παρέες δίνουν μάχη καθημερινά ποια θα πιάσει την καλύτερη θέση κάτω από τα αλμυρίκια, το φιλέ του beach volley ή πρώτο τραπέζι-θάλασσα στη βεράντα του beach bar Πάραλος. Από τις δημοφιλέστερες παραλίες της περιοχής, με πόλο έλξης το κάμπινγκ και το beach bar πάνω στην αμμουδιά, συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι πολύ νεαρόκοσμο, κυρίως ξένους (Άγγλους, Γερμανούς κ.ά.), αλλά και ντόπιους, που πετάγονται για ένα ποτό από την Καρδαμύλη (ή ακόμη και από την Καλαμάτα), καθώς και σταθερούς παραθεριστές. Αν πεινάσετε, τιμήστε τις μπρουσκέτες του beach bar.

Στούπα

Τουριστική
Η γνωστότερη παραλία νοτιοανατολικά της Καλαμάτας συγκεντρώνει καθημερινά όλο το καλοκαίρι πολύ κόσμο – από οικογένειες Άγγλων, που σχεδόν μονοπωλούν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του οικισμού, μέχρι νεαρούς Καλαματιανούς που έρχονται με το λεωφορείο ή το αυτοκίνητο, όχι μόνο τα σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές μετά τη δουλειά ή το φροντιστήριο. Η παραλία απλώνεται ακριβώς μπροστά από τον κεντρικό δρόμο, είναι οργανωμένη, με χοντρή άμμο και βοτσαλάκι, και κατά μήκος της θα βρείτε ταβέρνες, μίνι μάρκετ και τουριστικά καταστήματα. Γενικά, πάντως, ο περισσότερος κόσμος που μένει στην περιοχή προτιμά για μπάνιο την παραλία της Καλογριάς και κατεβαίνει στη Στούπα περισσότερο για βόλτα στην περαντζάδα, φαγητό και χάζι στα μαγαζάκια. Το cafe-bar Enigma προσφέρεται για καφέ, πρωινό ή ποτό με θέα στη θάλασσα, ενώ το διπλανό μεζεδοπωλείο Λιάστρες είναι μια καλή πρόταση για μεζέδες, ποικιλίες και σαλάτες. Το Κastro Hotel προσφέρει θέα στη θάλασσα και το βουνό, ενώ το ομώνυμο εστιατόριο σερβίρει ελληνική και διεθνή κουζίνα.

Από Άγιο Νικόλαο μέχρι Τραχήλα

Άγρια ομορφιά
Σε αντίθεση με τη Στούπα και την Καλογριά, από τον Άγιο Νικόλαο και κάτω οι αμμουδιές σταματούν και μαζί τους και ο πολύς κόσμος. Κατά μήκος του παραλιακού δρόμου θα βρείτε μικρές παραλίες με βοτσαλάκι, που τις προτιμούν οι low profile ξένοι και Έλληνες παραθεριστές που μένουν στα λίγα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα της περιοχής. Η μοναδική αμμουδιά είναι η Μάλσοβα, μεταξύ Αγίου Νικολάου και Αγίου Δημητρίου. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά θα βρείτε αλμυρίκια για σκιά. Το πιο εντυπωσιακό σημείο για μπάνιο είναι το Καταφύγι, μια απόκρημνη ακτή με επίπεδα βράχια (μετά τον Άγιο Δημήτριο, στο δρόμο για Τραχήλα), που μαζεύει εναλλακτικούς τύπους και γυμνιστές. Για να κολυμπήσετε εδώ είναι απαραίτητο να κατεβείτε πρώτα ένα κακοτράχαλο μονοπάτι αλλά και να είστε επιδέξιοι στις βουτιές (ο μόνος τρόπος να βρεθείς στο νερό είναι να πηδήξεις από τα καλυμμένα με χρωματιστά «γκράφιτι» βράχια).


ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΚΟΡΩΝΗ


Περούλια

Καλαμιές στην άμμο
Τα χωράφια με τις ελιές που διασχίζεις μέχρι να φτάσεις, οι αμμόλοφοι και οι καλαμιές όσο πάει το μάτι και τα πολύχρωμα στρώματα και ομπρέλες των ντόπιων, που είναι σχεδόν οι μοναδικοί θαμώνες, κάνουν την αμμουδιά κάτω από το χωριό Βουνάρια, την απόλυτη «δική μας, κοντινή εξωτική» παραλία της Πελοποννήσου. Η ψιλή άμμος και οι λοφίσκοι με τις καλαμιές, τοπίο που οι ντόπιες οικογένειες φαίνεται να θεωρούν δεδομένο, εντυπωσιάζουν τον ξένο, που δεν θα περίμενε να αντικρίσει κάτι παρόμοιο κάτω από ένα τυπικό μεσσηνιακό χωριό. Beach volley, υγρή άμμος ό,τι πρέπει για ρακέτες, ένα-δυο ταβερνάκια και θέα στην Κορώνη συμπληρώνουν τα ατού της παραλίας Περούλια. Θα έρθετε ακολουθώντας τις ταμπέλες από το χωριό Βουνάρια. Αφού παρκάρετε, θα κατεβείτε μια μικρή κατηφόρα με τα πόδια.


ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΗ ΜΕΧΡΙ ΜΕΘΩΝΗ


Μεμί

Η παραλία της Κορώνης
Η μεγάλη αμμουδιά που εκτείνεται σε μήκος χιλιομέτρων από την Κορώνη προς τα δυτικά, ακολουθώντας το δρόμο προς Φοινικούντα, είναι η δημοφιλέστερη λύση για μπάνιο στην Κορώνη. Κατά μήκος της θα συναντήσετε αλμυρίκια, κάμπινγκ, beach volley, ποδόσφαιρο και ετερόκλητο κόσμο: από οικογένειες με παιδάκια, ομπρελίτσες και λοιπά συμπράγκαλα (η παραλία δεν είναι οργανωμένη) μέχρι νεολαία που αράζει στο μπαράκι-καντίνα του κάμπινγκ ή επιδίδεται σε διάφορα σπορ. Θα την ακούσετε και ως Ζάγκα.

Φοινικούντα


Εξωτικά νερά και σέρφερ
Αφήστε την αμμουδιά ακριβώς μπροστά από τον οικισμό της Φοινικούντας στα ντόπια παιδάκια που τσαλαβουτάνε δίπλα στα καΐκια και επισκεφθτείτε την καλύτερα για απογευματινή βόλτα κατά μήκος της περαντζάδας με τους φοίνικες. Οι ομορφότερες και δημοφιλέστερες παραλίες της Φοινικούντας είναι η Χαρουπιά και το Μαυροβούνι (ουσιαστικά η μία συνέχεια της άλλης), που απλώνονται δυτικά του οικισμού. Η Χαρουπιά είναι μια πλατιά παραλία με ψιλή, λευκή άμμο έξω και βοτσαλάκι και εξωτικά πράσινα νερά μέσα. Σ’ ένα μικρό τμήμα ενοικιάζονται ξαπλώστρες και ομπρέλες. Στο ίδιο στυλ και το Μαυροβούνι, μια πολύ πλατιά παραλία με ωραία, ψιλή άμμο. Στους αμμόλοφους με τις καλαμιές θα συναντήσετε νεαρούς Γερμανούς σέρφερ από το διπλανό κάμπινγκ, αλλά και οικογένειες και σταθερούς παραθεριστές της περιοχής. Στο γερμανικό κέντρο Sailing Center Alpha, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στο catamaran-sailing.

Λάμπες


Beat στην άμμο
Πολύ όμορφη παραλία με ψιλή, άσπρη άμμο. Το beach bar Sea Side με τις καρέκλες σκηνοθέτη να βουλιάζουν στην άμμο είναι το πιο καλοκαιρινό σκηνικό που μπορείτε να φανταστείτε. Τα ελληνικά χιτάκια κυριαρχούν. Η θέα σε μια συστάδα νησάκια προσθέτει πόντους. Ορισμένα βράδια οργανώνει και beach parties. Η ταβέρνα Οινοχόος στον κεντρικό δρόμο προσφέρεται για φαγητό μετά το μπάνιο με υπέροχη θέα. Οι Λάμπες βρίσκονται στο δρόμο μεταξύ Φοινικούντας και Μεθώνης.

Μεθώνη

Με θέα στο Κάστρο
«Πολυσυλλεκτική» παραλία κατά μήκος της όμορφης περαντζάδας του οικισμού, η οποία συγκεντρώνει μεικτό κοινό, από ντόπιες οικογένειες μέχρι περαστικούς ξένους (με επικρατέστερες τις πρώτες). Όπως είναι φυσικό για κεντρική παραλία οικισμού, μην περιμένετε εξωτικές καταστάσεις, αλλά μια εύκολη και ικανοποιητική λύση για ένα γρήγορο μπάνιο. Αλμυρίκια και βοτσαλάκι ανάμεικτο με άμμο συνθέτουν το τοπίο της παραλίας, ενώ η όμορφη περαντζάδα με τα παγκάκια και τα φανάρια (πίσω από την παραλία) και η θέα στο κάστρο ομορφαίνουν το μπάνιο σας. Οι περισσότεροι, πάντως, που παραθερίζουν στην περιοχή προτιμούν τις παραλίες προς τη Φοινικούντα ή την Πύλο.


ΑΠΟ ΠΥΛΟ ΜΕΧΡΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ


Βοϊδοκοιλιά

Η εξωτική
Ίσως η πιο διάσημη παραλία της Μεσσηνίας, χάρη στο περίεργο, σχεδόν κυκλικό σχήμα της – εκ πρώτης όψεως μοιάζει με λίμνη, όταν όμως περπατήσεις ή κολυμπήσεις λίγο, διαπιστώνεις ότι υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα στην άκρη. Τα γαλήνια, καταπράσινα νερά, οι αμμόλοφοι και το Παλαιόκαστρο που δεσπόζει στο λόφο από πάνω συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό. Εκτός από πανέμορφη παραλία, η Βοϊδοκοιλιά είναι και σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, αφού η λεγόμενη Σπηλιά του Νέστορα, στη βάση του κάστρου, θεωρείται ότι κατοικούταν ήδη από τη νεολιθική εποχή. Ο χωματόδρομος δεν αποθαρρύνει τους πολλούς ντόπιους και μη παραθεριστές που έρχονται εδώ κάθε χρόνο – τον Αύγουστο δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα πάρκινγκ! Παρ’ όλο που ο κόλπος είναι πολύ κλειστός και ο κόσμος πολύς, τα νερά είναι κρύα και πεντακάθαρα. Η θάλασσα βαθαίνει σιγά σιγά και ο βυθός έχει ένα όμορφο πράσινο χρώμα. Μια και δεν είναι οργανωμένη και δεν έχει δέντρο ούτε για δείγμα, όσοι δεν αντέχετε τον ήλιο προνοήστε για ομπρέλα. Η Βοϊδοκοιλιά βρίσκεται 10 χλμ. βορειοδυτικά της Πύλου. Ακολουθήστε τις πινακίδες «Προς Λιμνοθάλασσα», γιατί αλλιώς θα βγείτε στη δεύτερη είσοδο της παραλίας και θα χρειαστεί να περπατήσετε. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι βατός χωματόδρομος.

Ρωμανός

Low profile
Όμορφη και ήσυχη παραλία κάτω από το ομώνυμο χωριό, 14 χλμ. βορειοδυτικά της Πύλου. Η κεντρική παραλία είναι πιο οικογενειακή – τα παιδάκια του χωριού κάνουν κατάληψη και παίζουν με τα κύματα, ενώ κάτω από τα πεύκα, στην άλλη πλευρά, θα συναντήσετε νέους που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ. Εδώ έρχονται παραθεριστές πιο χαμηλών τόνων, που θέλουν να αποφύγουν το χαμό της Βοϊδοκοιλιάς. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, θα βρείτε όμως ντουσιέρες.

Κυπαρισσία

Μαζική
Η μεγάλη κεντρική παραλία της Κυπαρισσίας, με άμμο και βοτσαλάκι, είναι η πιο κλασική λύση για μπάνιο στην περιοχή και η Γαλάζια Σημαία αποδεικνύει την καθαρότητα των νερών της, αν και οι εναλλακτικοί θα τη βρουν κάπως πηγμένη και τουριστική. Οργανωμένη, με τουριστικό περίπτερο, μπαρ και ναυαγοσώστη, μαζεύει πολύ κόσμο, από οικογένειες ντόπιων που φέρνουν τα παιδιά για το καθημερινό μπάνιο μέχρι περαστικούς ξένους που κάνουν το γύρο της Πελοποννήσου. Στο cafe-restaurant Εν Πλω θα καθίσετε για καφέ με θέα στη θάλασσα, αλλά και πολύ νόστιμες πίτσες. Στην άκρη υπάρχει κάμπινγκ ενώ, αν ακολουθήσετε τα ζευγάρια των ντόπιων που απομακρύνονται ανοίγοντας δρόμο μέσα από την άμμο, πίσω από το κάμπινγκ, θα βρείτε πολλές σχετικά παρθένες παραλίες, με πιο γνωστή τις Τρύπες.

Καλό Νερό

Beach volley και Caretta caretta
Οικογενειακό, παραθαλάσσιο θέρετρο με αμμουδερή παραλία, 6 χλμ. βόρεια της Κυπαρισσίας. Η μυρωδιά από το καλαμπόκι που ψήνεται θα σας σπάσει τη μύτη αμέσως μόλις παρκάρετε. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και θα συναντήσετε ένα ανάμεικτο πλήθος, από οικογένειες που παραθερίζουν στην περιοχή μέχρι νεολαία από την Κυπαρισσία –η παραλία έχει δυο-τρία μπαράκια. Όσοι δεν χορτάσετε με καλαμπόκι και καρπούζι (το νούμερο ένα αγροτικό προϊόν της περιοχής μετά το λάδι) από τους πλανόδιους, θα βρείτε καντίνα και παραθαλάσσιες ταβέρνες. Στην άκρη της παραλίας υπάρχει ένα οργανωμένο γήπεδο beach volley με κερκίδες, όπου διεξάγονται καλοκαιρινά πρωταθλήματα. Ακριβώς απέναντι υπάρχει κέντρο ενημέρωσης για τις χελώνες Caretta caretta, που αναπαράγονται στην περιοχή.

Καρτελάς


Άμμος for ever
Μαυρισμένα νεανικά κορμιά δίνουν μάχη στο φιλέ πάνω στην άμμο ή σιγοψήνονται κάτω από τις καλαμένιες ομπρέλες. Ο Καρτελάς είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Κυπαρισσίας. Πλατιά αμμουδιά με καθαρά νερά που βαθαίνουν ομαλά. Το beach bar δεν ανοίγει κάθε καλοκαίρι, οπότε το προφίλ της παραλίας αλλάζει αναλόγως. Θα τη βρείτε λίγο βορειότερα της Κυπαρισσίας, ακολουθώντας τις ταμπέλες – το τελευταίο χιλιόμετρο είναι βατός χωματόδρομος.

Σανί

Ουζάκι και καγιανάς
Η πρώτη παραλία που συναντάς βγαίνοντας από την Κυπαρισσία προς τα βόρεια. Ε, δεν τη συναντάς και πάνω στον κεντρικό δρόμο... Πρέπει να οδηγήσεις περίπου ένα χιλιόμετρο ασφαλτόδρομου, κάνοντας ζιγκ ζαγκ ανάμεσα σε φυτείες, θερμοκήπια και ταμπέλες προς οικία τάδε, για να φτάσεις στην όμορφη παραλία με τη χοντρή άμμο. Η πρώτη εικόνα που βλέπεις είναι η εξής: στο κέντρο, το οργανωμένο τμήμα της παραλίας με την καντίνα και τις μπλε-άσπρες ριγέ ομπρέλες ακριβώς μπροστά της και γύρω γύρω... όλοι. Στο κέντρο, δηλαδή, η παραλία είναι οργανωμένη, ενώ πιο πέρα μπορείτε να στρώσετε τη δική σας πετσέτα. Η καντίνα μοιάζει σχεδόν με ουζερί, με τα τραπεζάκια και τις καρέκλες καφενείου, ενώ οι μεζέδες και ο καγιανάς διαδέχονται στο τραπέζι το τάβλι. Η θάλασσα βαθαίνει ομαλά και θα την ευχαριστηθούν όσοι αγαπούν το κολύμπι. Θα βρείτε επίσης beach volley και soccer, καθώς και ντουσιέρες.

Στόμιο

Με την ομπρέλα στο... στόμα
Πολύ κλειστός κόλπος (εξ ου και τ' όνομά του), που περιβάλλεται από περίεργους βραχώδεις σχηματισμούς, σαν δεκάδες βουναλάκια ελαφρόπετρας. Το περίεργο σχήμα της την έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή και λόγω του ότι είναι πολύ κλειστός κόλπος, δεν αργεί καθόλου να γεμίσει κόσμο, ιδίως τα σαββατοκύριακα, αφού την τιμούν κυρίως οι ντόπιοι. Δεν είναι οργανωμένη, γι’ αυτό αν έρθετε Κυριακή μεσημέρι θα δείτε τα βότσαλα καλύπτονται από ένα πολύχρωμο χαλί από ομπρέλες και κουβαδάκια. Θα βρείτε beach bar που διοργανώνει και beach parties. Τo Στόμιο βρίσκεται μεταξύ Κυπαρισσίας και Φιλιατρών, στο ύψος του χωριού Αγρίλι.

Λαγκουβάρδος

Αχανής
Μεγάλη και πολύ πλατιά αμμουδιά που, αν και μαζεύει αρκετό κόσμο, σου δίνει τη δυνατότητα ν' απομονωθείς αν θέλεις. Δεν είναι οργανωμένη, οπότε τα σαββατοκύριακα που έρχονται οι ντόπιοι, αφού κλείσουν τις δουλειές τους, επικρατεί πανδαιμόνιο, με τα κασετόφωνα να παίζουν στο τέρμα ελληνικά σουξέ και τις μαμάδες να φωνάζουν «Όχι στα βαθιά, παιδί μου!». Τα τροχόσπιτα και οι σκηνίτες μονοπωλούν από τις αρχές του καλοκαιριού τα πεύκα, που αρχίζουν εκεί όπου τελειώνει η άμμος. Στην άκρη υπάρχει καντίνα. Η παραλία βρίσκεται 5 περίπου χιλιόμετρα νότια των Φιλιατρών (υπάρχει ταμπέλα).


http://travel.athinorama.gr/greece/area/top/pelop/messinia/beaches/
αθηνόραμαtravel.gr - Ιούνιος 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: