Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΟΓΕΙΩΝ-ΥΠΟΓΕΙΩΝ

http://www.idioktisia.gr./loipa/imiipethrioi.html

Η ΠΟΜΙΔΑ για τη διαδικασία δήλωσης-μεταβίβασης ημιυπαίθριων

NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2009 18:06



Δελτίο Τύπου για τη διαδικασία δήλωσης - μεταβίβασης ημιυπαίθριων χώρων εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων. Όπως αναφέρει, έχει αναρτημένα στην ιστοσελίδα της www.idioktisia.gr τα εξής έγγραφα:

-Tη γνωμοδότηση 10/09 του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για τις μεταβιβάσεις

-Την Εγκύκλιο ΠΕΧΩΔΕ 5/25-8-09 προς τις πολεοδομίες για τη διαδικασία τακτοποίησης

-Τον πλήρη κατάλογο των απαραίτητων δικαιολογητικών των δηλώσεων

- Πλήρη υποδείγματα αίτησης τακτοποίησης - υπεύθυνης δήλωσης αλλαγής χρήσης

-Το κείμενο του νόμου 3775/09 (άρθρα 40-41), όπως ψηφίστηκε στη Βουλή

-15 ερωτήσεις και απαντήσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τη διαδικασία της τακτοποίησης.

Επισημαίνει ακόμη πως η γνωμοδότηση 10/09 της Εισαγγελίας του Α.Π. στο ερώτημα της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας, αντίγραφο της οποίας κατ΄αποκλειστικότητα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ, θεωρεί απόλυτα νόμιμη τη μεταβίβαση "τακτοποιημένων" χώρων με αλλαγή χρήσης, καθότι η απαγόρευση μεταβίβασης δεν αφορά την αλλαγή χρήσης νόμιμου χώρου οικοδομής. Η εγκύκλιος του ΥΠΕΧΩΔΕ διευκρινίζει ότι σε δήλωση δικαιούται όχι μόνον ο ιδιοκτήτης, αλλά καί κάθε συγκύριος, ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή πληρεξούσιός τους. Κατόπιν τούτου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε πληρωμή της εισφοράς τακτοποίησης στις Δ.Ο.Υ. (κωδικός πληρωμής ΚΑΕ 3741) και υποβολή δηλώσεων στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες, με συστημένη επιστολή εντός τετραμήνου, ή αυτοπροσώπως εντός εξαμήνου από τις 21.7.2009.

Για διευκόλυνση των ενδιαφερομένων να δηλώσουν στις αρμόδιες πολεοδομίες την αλλαγή χρήσης χώρων ιδιοκτησίας τους, η ΠΟΜΙΔΑ έχει θέσει στη διάθεσή τους πλήρη υποδείγματα αίτησης & υπεύθυνης δήλωσης αλλαγής χρήσης ημιυπαίθριων, ισόγειων και υπόγειων χώρων, που προβλέπονται από τα άρθρα 40 και 41 του Ν. 3775/ΦΕΚ122Α/21.7.2009 για την αλλαγή χρήσης των ημιυπαίθριων, αλλά και όλων των χώρων πού άλλαξαν χρήση και βρίσκονται μέσα στον νόμιμα δομημένο όγκο των οικοδομών. Τα υποδείγματα διανέμονται στα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ από τα γραφεία της (Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα) κατά τις καθημερινές ώρες λειτουργείας τους (10-2 π.μ. και Δευτέρα και Πέμπτη 6-8 μ.μ.), και σε όλους από τη σελίδα μας www.idioktisia.gr.

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΟΓΕΙΩΝ-ΥΠΟΓΕΙΩΝ

Διαβάστε και τυπώστε τα εξής σημαντικά έγγραφα:

-Τον πλήρη κατάλογο των απαραίτητων δικαιολογητικών

-Αίτηση τακτοποίησης - Υπεύθυνη δήλωση αλλαγής χρήσης

-Την Εγκύκλιο 5/25-8-09 ΠΕΧΩΔΕ για τη διαδικασία τακτοποίησης

-Tη γνωμοδότηση 10/09 του Εισαγγελέα Αρ.Πάγου για τις μεταβιβάσεις

-Το κείμενο του νόμου (άρθρα 40-41), όπως ψηφίστηκε στη Βουλή

-15 ερωτήσεις και απαντήσεις της ΠΟΜΙΔΑ για την τακτοποίηση

Δείτε επίσης:

Σε ποιο πολεοδομικό γραφείο υπάγεται το ακίνητο που θέλετε να δηλώσετε

ΤΗ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΑΡΑΔΙΑ ΣΤΟ PORTAL CAPITAL.TV

Διαβάστε επίσης:

Την ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ για την εγκυρότητα των μεταβιβάσεων

-Την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων

-Την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους

-Την ομιλία του Προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ στη σχετική ημερίδα του ΔΣΑ

Δημοσιεύτηκε ο νόμος 3775/ΦΕΚ 122Α/21.7.2009 με την τροπολογία του Υπ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, και η ερμηνευτική εγκύκλιος 5/25-8-2009 του YΠΕΧΩΔΕ που αφορά την αλλαγή χρήσης των ημιυπαίθριων αλλά και όλων των ισόγειων ή υπόγειων χώρων πού άλλαξαν χρήση και βρίσκονται μέσα στον νόμιμο δομημένο όγκο των οικοδομών.

Η ρύθμιση προβλέπει δήλωση της αλλαγής χρήσης χώρων στην αρμόδια πολεοδομία εντός εξαμήνου, εισφορά υπολογιζόμενη στο 10% της τιμής ζώνης επί το εμβαδόν του χώρου (5% για τους πολύτεκνους), καταβολή εντός έτους σε 3 δόσεις ή εφάπαξ με έκπτωση 10%, και απαλλαγή από κάθε αναδρομικό φόρο μεταβίβασης και ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης προβλέπει σημαντικές περιοριστικές πολεοδομικές αλλαγές για τις νέες οικοδομικές άδειες που κατατίθενται στις πολεοδομίες από τις 22-7-2009 και μετά.

Απόλυτα νόμιμη θα είναι η μεταβίβαση "τακτοποιημένων" χώρων με αλλαγή χρήσης, γνωμοδότησε η Εισαγγελία του Α.Π. (γνωμοδ. 10/2009) στο ερώτημα της Συντονιστικής Επιτροπής των συμβολαιογράφων, καθότι η απαγόρευση μεταβίβασης δεν αφορά την αλλαγή χρήσης νόμιμου χώρου οικοδομής, όπως ακριβώς είχε ανακοινώσει η ΠΟΜΙΔΑ ήδη από τις 16.8.2009. Κατόπιν τούτου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν άφοβα να προχωρήσουν σε δηλώσεις και πληρωμή της εισφοράς τακτοποίησης.

Για την προετοιμασία όσων πρόκειται να δηλώσουν στις αρμόδιες πολεοδομίες την αλλαγή χρήσης χώρων ιδιοκτησίας τους, η ΠΟΜΙΔΑ θέτει στη διάθεσή τους πλήρη υποδείγματα αίτησης, δικαιολογητικών & υπεύθυνης δήλωσης αλλαγής χρήσης ημιυπαίθριων, ισόγειων και υπόγειων χώρων, που προβλέπονται από τα άρθρα 40 και 41 του Ν. 3775/ΦΕΚ122Α/21.7.2009 (τροπολογία ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά) για την αλλαγή χρήσης των ημιυπαίθριων, αλλά και όλων των χώρων πού άλλαξαν χρήση και βρίσκονται μέσα στον νόμιμο δομημένο όγκο των οικοδομών. Τα υποδείγματα διανέμονται στα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ από τα γραφεία της (Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα) κατά τις καθημερινές ώρες λειτουργείας τους (10-2 π.μ. και Δευτέρα και Πέμπτη 6-8 μ.μ.), και σε όλους από τη σελίδα μας www.idioktisia.gr. Τα προσχέδια των υποδειγμάτων έχουν συνταχτεί από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Μαγνησίας η οποία πρώτη ανακοίνωσε ότι είναι οργανωτικά έτοιμη να εξυπηρετήσει τους πολίτες.

http://www.idioktisia.gr./images/souflias.gifΥπενθυμίζεται ότι με αλλεπάλληλες επιστολές του προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά ο Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς είχε ζητήσει με το νομοσχέδιο, εκτός από τα φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα, να λυθούν και τέσσερα ακόμη προβλήματα:

1. Η δυνατότητα τακτοποίησης να παρέχεται όχι μόνον στον ιδιοκτήτη, αλλά και τον συνιδιοκτήτη, τον επικαρπωτή, τον κατασκευαστή με αντιπαροχή και καθένα που έχει έννομο συμφέρον.

2. Κατοχύρωση από δικαστικές ενέργειες των συνιδιοκτητών (δικαίωμα κατεδάφισης κάθε αλλαγής, έστω και αν πληρώθηκε η εισφορά!)

3. Τακτοποίηση και των παταριών των καταστημάτων και σοφιτών, που και αυτά βρίσκονται μέσα στο νόμιμο δομημένο άγκο των οικοδομών.

4. Ολες οι νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις να αρχίσουν να ισχύουν δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου, οπότε και θα πάψει η δυνατότητα νομιμοποίησης της αλλαγής χρήσης χώρων!

http://www.idioktisia.gr./images/petralia.gifΕπίσης η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε από την Υπουργό Απασχόλησης κα Φάννη Πάλλη - Πετραλιά η ρύθμιση για την τακτοποίηση της αλλαγής χρήσης χώρων να καλύψει τους ιδιοκτήτες και από τυχόν αξιώσεις ασφαλιστικών ταμείων για αναδρομικές διαφορές εισφορών, πρόστιμα κλπ. Η κα Πετραλιά ανταποκρίθηκε άμεσα και προσυπέγραψε την τροπολογία με την οποία οι ιδιοκτήτες που θα δηλώσουν την αλλαγή χρήσης χώρων τους, απαλλάσσονται από κάθε εμπλοκή όχι μόνον με κάθε είδους αναδρομικούς φόρους, αλλά και από τυχόν ασφαλιστικές εισφορές. Η προσθήκη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί απαλλάσσει τους ενδιαφερόμενους από κάθε μεταγενέστερη γραφειοκρατική και οικονομική εμπλοκή και κάνει τη ρύθμιση πιό έντιμη και αποτελεσματική.

Η λύση του προβλήματος της αλλαγής χρήσης χώρων προωθήθηκε όχι μόνον λόγω της σημερινής σημαντικής δημοσιονομικής του διάστασης, αλλά κυρίως λόγω της εκρηκτικής κοινωνικής πίεσης για επίλυση του προβλήματος. Στο σύνολο σχεδόν των σύγχρονων κατοικιών, και ιδιαίτερα στις πιο καινούργιες που έχουν κατά μέσον όρο μικρότερα εμβαδά, οι πιεστικές ανάγκες στέγασης της ελληνικής οικογένειας επέβαλαν το κλείσιμο του ημιυπαίθριου χώρου από την ανοικτή πλευρά του με τζαμαρία και τη μετατροπή του σε ένα ακόμη δωμάτιο. Αυτό είναι μια τυπική πολεοδομική παράβαση που αποτελεί πλέον κοινή πρακτική, ενσωματωμένη στην καθημερινότητα της ζωής και της αγοράς, έτσι ώστε στη συνείδηση του απλού πολίτη, έχει κυριολεκτικά αποβληθεί ο παράνομος χαρακτήρας της. Η μέχρι τώρα μη τακτοποίηση του θέματος αυτού έδινε λαβές για εκβιασμούς εις βάρος των ιδιοκτητών τους από κάθε λογής τρίτους και με κάθε είδους κίνητρα και καταλήγει σε επιβολή εξοντωτικών προστίμων και ποινικών συνεπειών για όσους καταγγελθούν, αλλά και όλους τους υπόλοιπους αμέτοχους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της ίδιας πολυκατοικίας!

Το πρόβλημα των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων είναι πρώτιστα κοινωνικό και μετά πολεοδομικό. Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία δήλωσης των χώρων με αλλαγή χρήσης μπορεί να γίνει μόνον μέσα από μια φερέγγυα πρόταση της πολιτείας η οποία θα δίνει λύση σε όλες τις πτυχές του προβλήματος και θα τους απαλλάσσει οριστικά από κάθε ανεπιθύμητη παράπλευρη συνέπεια. Ελπίζουμε στην ταχεία θέσπιση της σχετικής ρύθμισης, η οποία δεν θα αυξήσει τον δομημένο όγκο και συνεπώς δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική οικογένεια να μη νιώθει ανασφάλεια μέσα στο ίδιο το κατά τα άλλα νόμιμο σπίτι της!

Και η τήρηση των νόμων; Είναι αυτονόητο ότι είμαστε υπέρ της καθολικής τήρησης των νόμων στη χώρα μας και όχι του διαχωρισμού των πολιτών σε «έξυπνους» και «κορόιδα». Ειδικά όμως στην περίπτωση των ημιυπαίθριων χώρων, (και δεν αναφερόμαστε ούτε υποστηρίζουμε κλείσιμο βεραντών, ή κατασκευή αυθαιρέτων οικοδομών κλπ.), έχουμε να κάνουμε με την ιδιάζουσα περίπτωση παραβίασης μίας συγκεκριμένης διάταξης νόμου με μια τέτοια συντριπτική καθολικότητα, από κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά, ώστε στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανείς στην ομοταξία των «κορόιδων», γιατί τους ημιυπαίθριους χώρους των πολυκατοικιών της τελευταίας 20ετίας τους έχουν κλείσει ΟΛΟΙ!

ΤΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΙΣΧΥΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ;

Τα πρόστιμα ειδικά για το κλείσιμο ημιυπαίθριων χώρων (άρθρο 2 ΥΑ9732/2004 ΥΠΕΧΩΔΕ, ΦΕΚ Β 468/2004), υπολογίζονται στο 1/3 της επιφανείας τους x τιμή ζώνης αντικειμενικού συστήματος, το δε ετήσιο πρόστιμο διατήρησης στο 50% του προστίμου ανέγερσης.

Μέσος όρος κλεισμένου ημιυπαιθρίου χώρου ανά διαμέρισμα

= 12 τ.μ.

Μέσος όρος τιμής ζώνης αντικειμενικού συστήματος

= 1.100 € ανά τ.μ.

Α. ΕΦΑΠΑΞ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ= 12 τ.μ.: 3 = 4 τ.μ. x 1.100€ = 4.400€

Β. ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ= 4.400 : 2 = 2.200€ ετησίως.

ΤΙ ΕΙΣΦΟΡΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ;

Μέσος όρος κλεισμένου ημιυπαιθρίου χώρου ανά διαμέρισμα

= 12 τ.μ.

Μέσος όρος τιμής ζώνης αντικειμενικού συστήματος

= 1.100 € ανά τ.μ.

ΕΙΣΦΟΡΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ= 12 τ.μ. x 1.100 x 10% = 1.320€

ΕΦΑΠΑΞ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ= 1.320 - 10% = 1.188€

ΕΙΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ: Το 50% των παραπάνω ποσών

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΗΛΩΘΟΥΝ;

Μέσος όρος κλεισμένου ημιυπαιθρίου χώρου ανά διαμέρισμα

= 12 τ.μ.

Μέσος όρος τιμής ζώνης αντικειμενικού συστήματος

= 1.100 € ανά τ.μ.

Α. ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ= 12 τ.μ. x 1.100 x 30% = 3.960€

Β. ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ: 12 τ.μ. x 1.100x5%= 660€ x όλα τα έτη διατήρησης.



ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

α/α


Ν. 3775/2009 (ΦΕΚ 122Α/21-7-2009)

1

ΑΙΤΗΣΗ από τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη, ή συνιδιοκτήτη, επικαρπωτή, κάθε είδους νομέα κλπ. ή από νομίμως εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό τους.

(Τυχόν πολλοί συνιδιοκτήτες μπορούν να εξουσιοδοτήσουν έναν από αυτούς να υποβάλει τη δήλωση για λογαριασμό όλων.)

2

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ


του Ν. 1599/1986



σε δύο αντίγραφα,

στην οποία θα αναφέρονται :

ΑΦΜ



ΔΟΥ


(επικuρωμένη για το γνήσιο

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΩΡΟΥ


της υπογραφής σε περίπτωση


κατάθεσής της από εξουσιοδοτημένο συνιδιοκτήτη ή τρίτο πρόσωπο)

ΕΜΒΑΔΟΝ ΔΑΠΕΔΟΥ ΧΩΡΟΥ






ΧΡΉΣΗ (η οποία να επιτρέπεται στην περιοχή)




ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΙΚΟΔ. ΑΔΕΙΑΣ & ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ





3

ΚΑΤΟΨΗ ΤΟΥ ΟΡΟΦΟΥ όπου ευρίσκεται ο χώρος του οποίου δηλώνεται η αλλαγή χρήσης (ημιυπαίθριος, ισόγειος ή υπόγειος). Πρακτικά θα υποβληθεί είτε φωτοτυπία του εγκεκριμένου σχεδίου της Πολεοδομικής Υπηρεσίας βάσει της οποίας κατασκευάστηκε η οικοδομή, είτε σημερινό σχέδιο κάτοψης από μηχανικό.




4

ΠΑΡΑΒΟΛΟ υπέρ του Δημοσίου για κάθε αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία


Α) 250 € ανά ιδιοκτησία, για ημιυπαίθριους χώρους

Β) 350 ανά ιδιοκτησία για κλειστούς υπέργειους ή υπόγειους χώρο



5

ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΑΚΕΛΟΥ αυθαιρέτου (αν έχει ήδη απασχοληθεί η πολεοδομική υπηρεσία)

6

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ σε περίπτωση πολύτεκνης οικογένειας.











Διανέμεται από την ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15, Αθήνα, 210 3228500 www.pomida.gr

Α.Α.Δ. Ι - - 2009


ΑΙΤΗΣΗ

ΟΝΟΜΑ ..:................................................... ΕΠΩΝΥΜΟ .:. ............................................................

ΠΑΤΡ. ..............................................................................................

Α.Δ.Τ. :. ...................... ..

Α.Φ.Μ. :...........................................

Δ.Ο.Υ. .............................................

ΔΝ/ΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ:

ΟΔΟΣ :.............................................................

......................... .ΑΡ. :. ....

ΔΗΜΟΣ : ................. ......

Τ.Κ. :…………………………

ΤΗΛΕΦΩΝΟ :............ ......

fax ή email…………………………


ΠΡΟΣ:

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

.....................................................

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΩ.Π.Ε.

TΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Παρακαλώ όπως παραλάβετε τα συνημμένα δικαιολογητικά που αφορούν Δήλωση Ν. 3775/09 (ΦΕΚ 122Α/09) για την παραπλεύρως δηλούμενη ιδιοκτησία μου.


ΑΙΤΩΝ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΛΟΥΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ:


ΟΔΟΣ: ...................................ΑΡ. .......

ΟΡΟΦΟΣ: ........................................

ΔΗΜΟΣ: .......................................

Τ.Κ :…….……………………………

Συνημμένα :

1. Υπεύθυνη Δήλωση

2. Αντίγραφο Κατόψεως 3. Παράβολο 250€ ή 350€ 4. Στοιχεία Πολυτέκνου.

Διανέμεται από την ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15, Αθήνα, 210 3228500 www.pomida.gr

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

(άρθρο 8 Ν.1599/1986)

Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών

(άρθρο 8 παρ. 4 Ν. 1599/1986)

ΠΡΟΣ(1):

THN ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ …………………………………………… – Δ/ΝΣΗ ΧΩ.Π.Ε.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΧΩΡΩΝ Ν. 3775 / 09 , ΦΕΚ 122 Α΄/09


Ο – Η Όνομα:


Επώνυμο:



Όνομα και Επώνυμο Πατέρα:



Όνομα και Επώνυμο Μητέρας:



Ημερομηνία γέννησης(2):



Τόπος Γέννησης:



Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας:


Τηλ:



Τόπος Κατοικίας:


Οδός:


Αριθ:


ΤΚ:



Αρ. Τηλεομοιοτύπου (Fax):


Δ/νση Ηλεκτρ. Ταχυδρομείου

mail):



















Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις (3), που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνω ότι:

Είμαι ιδιοκτήτης – επικαρπωτής – νομέας (α) χώρου στην οικοδομή που βρίσκεται επί της

οδού αρ. του Δήμου η οποία έχει

ανεγερθεί με την υπ’ αριθμόν (β) / οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας .

Ο (α) που βρίσκεται (γ) στον όροφο

( βλέπε συν/νη κάτοψη )

έχει εμβαδόν τ.μ. και έχει γίνει αλλαγή χρήσης από

σε η οποία είναι επιτρεπτή στην περιοχή .

(4)

Συνημμένα :

1. Αίτηση Ημερομηνία: ……….20……

2. Αντίγραφο εγκεκριμένης κάτοψης ή σχέδιο κάτοψης από ιδιώτη μηχανικό

Ο – Η Δηλ.....

(α ) Δηλώνεται το είδος του χώρου

(β) Αριθμός οικ. Αδείας και έτος έκδοσης

(γ ) Συνοπτική περιγραφή του χώρου

(Υπογραφή)

(1) Αναγράφεται από τον ενδιαφερόμενο πολίτη ή Αρχή ή η Υπηρεσία του δημόσιου τομέα, που απευθύνεται η αίτηση.

(2) Αναγράφεται ολογράφως η χρονολογία γέννησης.

(3) «Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Εάν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτόν του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών.

(4) Σε περίπτωση ανεπάρκειας χώρου η δήλωση συνεχίζεται στην πίσω όψη της και υπογράφεται από τον δηλούντα ή την δηλούσα.

Διανέμεται από την ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15, Αθήνα, 210 3228500 www.pomida.gr

15 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ κλπ. ΧΩΡΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

ΑΡΘΡΑ 40 - 41 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3775/21.7.2009, ΦΕΚ 122Α

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ: 15 Ιουλίου 2009, ενημέρωση 24 Αυγούστου 2009.

ΒΛΕΠΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ

1. ΤΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ «ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ»;

Η ρύθμιση αποτελεί αναγνώριση από τη διοίκηση της αλλαγής χρήσης νόμιμα δομημένων χώρων που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος του όγκου της οικοδομής και απεικονίζονται στα εγκεκριμένα σχέδιά της, πλην όμως έχει αλλάξει ο τρόπος χρήσης τους, και οδηγεί σε απαλλαγή των ιδιοκτητών τους από όλες τις εις βάρος τους συνέπειες εξ αιτίας της αλλαγής αυτής. Η όλη ρύθμιση η οποία απαντά σε καθολικό σχεδόν κοινωνικό αίτημα, αποκαλείται «τακτοποίηση» γιατί δεν αποτελεί νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων, αλλά και προς αποφυγή άλλων νομικών σκοπέλων που θα την εξέθεταν σε κίνδυνο ανατροπής της.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι κλεισμένοι ημιυπαίθριοι χώροι κάθε είδους κτιρίων των οποίων η χρήση έχει μετατραπεί σε κλειστούς αλλά και κάθε είδους υπέργειοι και υπόγειοι κλειστοί χώροι κτηρίων όπως π.χ. χώροι στάθμευσης οχημάτων ή αποθηκευτικοί χώροι κλπ. που έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης, μπορούν να διατηρήσουν νόμιμα πλέον τη νέα χρήση τους εφόσον πληρούνται σωρευτικά όλες οι εξής προϋποθέσεις:

α) ο χώρος έχει κατασκευαστεί βάσει οικοδομικής αδείας, η οποία έχει εκδοθεί ή αναθεωρηθεί μέχρι την 2α Ιουλίου 2009 και απεικονίζεται στα εγκεκριμένα σχέδια,

β) η νέα χρήση δεν απαγορεύεται στην περιοχή του ακινήτου,

γ) υποβληθεί σχετική αίτηση με τα οριζόμενα στη διάταξη δικαιολογητικά και

δ) καταβληθεί η προβλεπόμενη εισφορά.

Μετά την εξόφληση της εισφοράς δεν επιβάλλονται πλέον πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης και οι χώροι αυτοί διατηρούν τη χρήση στην οποία έχουν μετατραπεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής του συγκεκριμένου κτίσματος.

Η ρύθμιση αποκλείει τις άδειες που εκδόθηκαν μετά την 2.7.2009, παρότι οι μελέτες τους έχουν σχεδιαστεί με τους προισχύσαντες όρους δόμησης! Από αυτό προκύπτει αναιτιολόγητα δυσμενής μεταχείριση σε βάρος πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών με οικοδομικές μελέτες που έχουν κατατεθεί σε όλη τη χώρα με τις προισχύσασες διατάξεις μέχρι και την ημέρα δημοσίευσης του νόμου (21.7.2009), αλλά απαγορεύεται η «τακτοποίηση» και των δικών τους χώρων. Η άνιση και παράλογη αυτή μεταχείριση πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν.

2. ΠΟΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΕΝ «ΤΑΚΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ»;

Αυθαίρετα κτίσματα, προεκτάσεις κτιρίων πέρα από την οικοδομική άδεια και γενικά χώροι που δεν απεικονίζονται στα νόμιμα σχέδια της οικοδομής όπως π.χ. κλειστοί εξώστες, βεράντες και πυλωτές, όπως επίσης πατάρια, σοφίτες κλπ.

3. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ;

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, αλλά και κάθε από αυτόν εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, υποβάλλει προς την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία φάκελο στον οποίο περιλαμβάνονται:

α) Αίτηση για «τακτοποίηση» κτίσματος που είναι δεκτικό τακτοποίησης.

β) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 εις διπλούν, στην οποία πρέπει να αναφέρονται τα πλήρη ατομικά στοιχεία του ιδιοκτήτη, ΑΦΜ και τη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του ιδιοκτήτη και συνοπτική περιγραφή του χώρου, το εμβαδόν του δαπέδου του, η χρήση, ο αριθμός της οικοδομικής άδειας και ο χρόνος έκδοσής της.

γ) Φωτοτυπία της εγκεκριμένης από την πολεοδομία κάτοψης του ορόφου, στην οποία αποτυπώνεται ο ημιυπαίθριος χώρος που δηλώνεται.

δ) Παράβολο Δημοσίου Ταμείου ύψους 250 ευρώ, επί ποινή απαραδέκτου, για κάθε αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία, στην οποία υπάρχουν κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επιστρέφεται, αλλά συμψηφίζεται με το ποσό της εφάπαξ εισφοράς. Το παράβολο αυτό ανέρχεται σε 350€ για τους λοιπούς δηλούμενους χώρους (υπόγεια κλπ).

Οι δηλώσεις καταχωρούνται σε ειδικό αρχείο της οικείας πολεοδομικής Υπηρεσίας. Ο αύξων αριθμός καταχώρησης με την ημερομηνία κατάθεσης αναγράφεται στο αντίγραφο της δήλωσης, το οποίο επιστρέφεται στον αιτούντα.

4. ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΗΛΩΣΗΣ;

Η αίτηση είτε κατατίθεται στο πρωτόκολλο της πολεοδομικής υπηρεσίας του τόπου του ακινήτου εντός ανατρεπτικής προθεσμίας έξι (6) μηνών, (δηλαδή έως και την 21η Ιανουαρίου 2010) είτε αποστέλλεται με συστημένη επιστολή εντός τεσσάρων (4) μηνών από την ισχύ του νόμου (δηλαδή έως και την 21η Νοεμβρίου 2009).

Στην πρώτη περίπτωση ο έλεγχος της πληρότητας του φακέλου γίνεται κατά την υποβολή της αίτησης οπότε και ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος για τυχόν ελλείψεις.

Στην δεύτερη περίπτωση ο έλεγχος γίνεται εντός 30 ημερών από την παραλαβή της συστημένης επιστολής, οπότε ο αιτών ενημερώνεται εγγράφως για τυχόν ελλείψεις.

Και στις δύο περιπτώσεις ο αιτών καλείται να προσκομίσει εντός 15 ημερών στην πολεοδομική Υπηρεσία τα τυχόν ελλιπή στοιχεία, ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος.

Παρότι ο νόμος δημοσιεύτηκε στις 21.7.2009, και με δεδομένο ότι κατά τον Αύγουστο οι πολεοδομίες υπολειτουργούν, η διαδικασία κατάθεσης δηλώσεων τακτοποίησης πρακτικά θα αρχίσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2009 και θα λήξει στις 21.1.2010.

5. ΠΟΙΟ EINAI ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΕΦΑΠΑΞ ΕΙΣΦΟΡΑΣ;

Τα υπέρογκα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου που ισχύουν σήμερα αλλά στην πράξη δεν επιβάλλονται παρά μόνον κατόπιν καταγγελίας, αντικαθίστανται με εφάπαξ εισφορά που καταβάλλεται εντός έτους από την ισχύ του νόμου. Η εισφορά υπολογίζεται από την πολεοδομία με βάση την τιμή ζώνης του συστήματος αντικειμενικών αξιών που ισχύει στην περιοχή, ως εξής:

ΕΦΑΠΑΞ ΕΙΣΦΟΡΑ = ΤΙΜΗ ΖΩΝΗΣ x ΕΜΒΑΔΟΝ ΔΗΛΟΥΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ x 10%

Με την αίτηση κατατίθεται και παράβολο 250€ για κάθε αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία (350€ για τους λοιπούς δηλούμενους χώρους) που δεν επιστρέφεται αλλά συμψηφίζεται με την οφειλόμενη εισφορά.

Αν η εισφορά καταβληθεί ολόκληρη κατά το χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης, το ποσό της μειώνεται κατά 10%, δηλαδή το κόστος τακτοποίησης στην πράξη μειώνεται στο 9%.

6. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ;

Ο υπολογισμός της εισφοράς γίνεται από την πολεοδομική Υπηρεσία σε ειδικό έντυπο που αποστέλλεται στον αιτούντα εντός 40 ημερών από την διαπίστωση της πληρότητας του φακέλου και χρησιμοποιείται ως δικαιολογητικό πληρωμής της εισφοράς. Η εισφορά καταβάλλεται στο Δημόσιο Ταμείο εντός έτους από την ισχύ του νόμου, τμηματικά σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται εντός προθεσμίας εννέα (9) μηνών από την ισχύ του νόμου.

Τα παραστατικά εξόφλησης της εισφοράς προσκομίζονται στην πολεοδομική υπηρεσία η οποία τα καταχωρεί σε ιδιαίτερη στήλη στο τηρούμενο βιβλίο των αντιστοίχων δηλώσεων και βεβαιώνει την περαίωση της διαδικασίας στο αντίγραφο της δήλωσης που έχει χορηγηθεί στον αιτούντα.

7. ΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΧΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΔΗΛΩΣΕΙ;

Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης και δήλωσης ή μη εξόφλησης της εισφοράς στο σύνολό της, ο χώρος υπάγεται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων. Σε περίπτωση ελέγχου ή καταγγελίας, τα πρόστιμα που προβλέπει η νέα ρύθμιση είναι τα εξής:

1. Πρόστιμο ανέγερσης, σε ποσοστό 30% της αξίας του αυθαιρέτου, όπως αυτή υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του αυθαιρέτου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπ. Οικονομικών.

2. Πρόστιμο διατήρησης σε ποσοστό 5% κατ’ έτος της αξίας του αυθαιρέτου, όπως αυτή υπολογίζεται παραπάνω, και επιβάλλεται για κάθε έτος διατήρησής του, από την κατασκευή του μέχρι την κατεδάφιση ή την έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής αδείας.

8. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΗΔΗ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙΣΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ;

Με την υποβολή της αίτησης αναστέλλεται κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων και καταβολής προστίμων, σε οποιοδήποτε στάδιο και διαδικασία και αν ευρίσκεται. Κατά συνέπεια παύει πλέον η υποχρέωση πληρωμής του προστίμου ανέγερσης και του ετήσιου προστίμου διατήρησης. Κατά την ορθή ερμηνεία, η διατύπωση καλύπτει και όλες τις τυχόν εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες και κυρώσεις. Όμως δεν αναζητούνται και δεν επιστρέφονται τυχόν ήδη καταβληθέντα ποσά προστίμων.

9. ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟ ΦΟΡΟ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ Η΄ ΝΕΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ;

Η διάταξη ρητά προβλέπει ότι δεν οφείλονται αναδρομικά φόροι για «μεταβιβάσεις του ακινήτου». Η διατύπωση αυτή καλύπτει ουσιαστικά τον ιδιοκτήτη στο να μην του ζητηθεί οποιοσδήποτε αρχικός, πρόσθετος ή συμπληρωματικός φόρος για την προς αυτόν περιέλευση του χώρου αυτού με αγορά, κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή.

Επίσης η διάταξη ρητά αποκλείει την αναδρομική αναζήτηση ασφαλιστικών εισφορών για την κατασκευή των δηλούμενων χώρων, για τους οποίους σημειώνουμε ότι έχουν καταβληθεί, μειωμένες έστω, ασφαλιστικές εισφορές κατά το χρόνο κατασκευής τους.

Τέλος εκτεταμένες νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων κτισμάτων είχαν πραγματοποιηθεί και με τους νόμους 410/1968, 1337/1983 και 1512/1985, χωρίς ποτέ όσοι δήλωσαν εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα, να ενοχληθούν μεταγενέστερα από οποιαδήποτε αρχή.

10. ΜΕ ΤΙ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΠΟΙΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙ;

Οι ημιυπαίθριοι και λοιποί χώροι που θα δηλωθούν, θα έχουν για το μέλλον τις επιβαρύνσεις που θα είχαν αν ήταν εξαρχής δηλωμένοι με την πραγματική τους χρήση και συγκεκριμένα:

Ο.Τ.Α. Οι υπόγειοι και ισόγειοι χώροι είναι κατά κανόνα δηλωμένοι στους Ο.Τ.Α. με την αρχική (νόμιμη) χρήση τους, για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, και κατ’επέκταση και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και συνεπώς η δήλωση ουδεμία αλλαγή επιφέρει. Πολλοί Ο.Τ.Α. έχουν ήδη συνυπολογίσει και τα εμβαδά των ημιυπαίθριων, χώρων στους κατοίκους της περιφέρειάς τους. Όσοι Ο.Τ.Α. δεν το έχουν κάνει μπορούν να τους καλέσουν μετά το πέρας της «τακτοποίησης» σε συμπληρωματική δήλωση των ημιυπαίθριων, που θα αφορά το μέλλον.

ΕΤΑΚ Οι φορολογούμενοι έχουν ήδη δηλώσει όλους τους υπόγειους χώρους και πολλούς ημιυπαίθριους στο Ε9, ως βοηθητικούς χώρους των κατοικιών τους. Μετά το πέρας της διαδικασίας «τακτοποίησης», και συγκεκριμένα από 1.1.2010, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τροποποιήσουν το Ε9 τους, με βάση τη νέα χρήση που δήλωσαν. Η φορολογική επιβάρυνση για το μέλλον είναι 1‰ ετησίως και αφορά μόνον όσους η αντικειμενική αξία των κατοικιών τους υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο των 100.000€ για τους αγάμους και 200.000€ για τους εγγάμους.

11. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ;

1. Επειδή, παρά τις εισηγήσεις μας, η ρύθμιση δεν καλύπτει ρητά το πρόβλημα, θεωρητικά μπορεί να υπάρξουν αξιώσεις συνιδιοκτητών κτιρίων για αποκατάσταση της νόμιμης χρήσης των «τακτοποιημένων» χώρων. Ωστόσο θεωρούμε ότι, λόγω της εν τω μεταξύ νομοθετικής ρύθμισης του θέματος και του συνήθως μεγάλου χρονικού διαστήματος κατά το οποίο υφίσταται η διαφοροποιημένη χρήση, σε συνδυασμό με το ότι οι ημιυπαίθριοι χώροι έχουν σχεδόν καθολικά κλειστεί, οι σχετικές αξιώσεις συνιδιοκτητών για επιστροφή των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση θα κρίνονται ως καταχρηστικές και για το λόγο αυτό θα απορρίπτονται από τα αρμόδια Δικαστήρια.

2. Η νέα ρύθμιση δεν επηρεάζει, ούτε θα μπορούσε ποτέ, την συμμετοχή των οριζοντίων ιδιοκτησιών στα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας, εφόσον αυτή καθορίζεται επακριβώς στην σύσταση και τον κανονισμό του κτιρίου, που έχει μεταγραφεί μάλιστα στο αρμόδια Υποθηκοφυλακείο και μπορεί να τροποποιηθεί μόνο με απόλυτη ομοφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου. Βεβαίως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι χώροι αυτοί είχαν εξαρχής συνυπολογιστεί στην κατανομή των κοινόχρηστων δαπανών του κτιρίου ως κλειστοί χώροι (εφόσον το κλείσιμό τους στην ουσία είχε προαποφασιστεί από τη φάση σχεδιασμού του κτιρίου), ενώ εξάλλου κατά κανόνα είναι κατανεμημένοι σε όλες τις οριζόντιες ιδιοκτησίες, έτσι ώστε στην πράξη να μην υπάρχει πραγματική ανάγκη για διαφοροποίηση των ποσοστών των επί μέρους ιδιοκτησιών στις κοινόχρηστες δαπάνες του όλου κτιρίου.

12. ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΕΤΑΙ Ο «ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ» ΧΩΡΟΣ;

Όπως αναφέρει η διάταξη, με την υποβολή της αίτησης και των αρχικών δικαιολογητικών, αναστέλλεται κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων, μετά δε την πλήρη εξόφληση της εισφοράς δεν επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης για τον ημιυπαίθριο χώρο που τακτοποιήθηκε. Εξάλλου η αυθαιρεσία στους ημιυπαίθριους χώρους δεν έγκειται στην ανέγερσή τους, (εφόσον αυτοί υφίστανται νομίμως και είναι σύμφωνοι με τα σχέδια της οικοδομής), αλλά στην αλλαγή χρήσης τους. Εφόσον με τη νέα ρύθμιση η αλλαγή χρήσης τους αναγνωρίζεται και διατηρείται για το μέλλον, δεν υπάγεται πλέον στις διατάξεις περί αυθαιρέτων, κατ΄ αντιδιαστολή με τα όσα θα ισχύσουν για τους αδήλωτους χώρους. Κατά συνέπεια όπως αυτοί οι χώροι μνημονεύονταν στα συμβόλαια και μεταβιβάζονταν κανονικά μέχρι προ του νέου νόμου με αναφορά στη νόμιμη χρήση τους, στο μέλλον θα μπορούν και πάλι να μεταβιβάζονται κανονικά εφόσον ο νόμος έχει αναγνωρίσει και τη νέα χρήση τους, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τακτοποίησης τους.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή τόσο ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς όσο και ο Υφυπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης τόνισαν ότι η μεταβίβαση δηλωμένων χώρων δεν παρουσιάζει προβλήματα διότι όποιος χώρος υπάρχει στην οικοδομική άδεια μπορεί να μεταβιβαστεί με συμβόλαιο. Στην περίπτωση μεταβίβασης ημιυπαίθριων χώρων (αλλά εννοείται και όλων των χώρων για τους οποίους θα δηλωθεί αλλαγή χρήσης) θα περιγράφεται ο χώρος και θα αναφέρεται ότι ήταν ημιυπαίθριος (κλπ.) αλλά άλλαξε η χρήση του και τακτοποιήθηκε σύμφωνα με το σχετικό νόμο. Η πολιτική βούληση γι’αυτό είναι δεδομένη, όμως στο ίδιο το κείμενο του νόμου ο νομοθέτης εκφράστηκε πολύ στενότερα από ότι ήταν αναγκαίο, για τους ίδιους λόγους που η «τακτοποίηση» δεν ονομάστηκε «νομιμοποίηση».

Ομως το πρόβλημα αυτό λύθηκε με άλλον τρόπο. Απόλυτα νόμιμη θα είναι η μεταβίβαση "τακτοποιημένων" χώρων με αλλαγή χρήσης, γνωμοδότησε στις 24.8.2009 η Εισαγγελία του Α.Π. στο ερώτημα των συμβολαιογράφων, καθότι η απαγόρευση μεταβίβασης δεν αφορά την αλλαγή χρήσης νόμιμου χώρου οικοδομής, Κατόπιν τούτου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν άφοβα να προχωρήσουν σε δηλώσεις και πληρωμή της εισφοράς τακτοποίησης. Για την προετοιμασία όσων πρόκειται να δηλώσουν στις αρμόδιες πολεοδομίες την αλλαγή χρήσης χώρων ιδιοκτησίας τους, η ΠΟΜΙΔΑ θέτει στη διάθεσή τους πλήρη υποδείγματα αίτησης, δικαιολογητικών & υπεύθυνης δήλωσης αλλαγής χρήσης ημιυπαίθριων, ισόγειων και υπόγειων χώρων, που προβλέπονται από τα άρθρα 40 και 41 του Ν. 3775/ΦΕΚ122Α/21.7.2009 (τροπολογία ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά) για την αλλαγή χρήσης των ημιυπαίθριων, αλλά και όλων των χώρων πού άλλαξαν χρήση και βρίσκονται μέσα στον νόμιμο δομημένο όγκο των οικοδομών. Τα υποδείγματα διανέμονται στα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ από τα γραφεία της (Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα) κατά τις καθημερινές ώρες λειτουργείας τους (10-2 π.μ. και Δευτέρα και Πέμπτη 6-8 μ.μ.), και σε όλους από τη σελίδα της www.idioktisia.gr. Τα προσχέδια των υποδειγμάτων έχουν συνταχτεί από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Μαγνησίας η οποία πρώτη ανακοίνωσε ότι είναι οργανωτικά έτοιμη να εξυπηρετήσει τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

13. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗΣ;

Δεν είναι υποχρεωτικό από τη ρύθμιση, και στην πράξη δεν χρειάζεται για απλή δήλωση ημιυπαίθριου χώρου ενός διαμερίσματος, αφού φαίνεται ότι θα είναι αρκετή η υποβολή φωτοτυπίας του εγκεκριμένου από την πολεοδομία σχεδίου που απεικονίζει τον εγκεκριμένο και ήδη κλεισμένο αυτό χώρο. Για περιπτώσεις όμως άλλου είδους χώρων με μεγάλα εμβαδά, πιθανόν να είναι αναγκαία η επιμέλεια της δήλωσης από μηχανικό ή αρχιτέκτονα. Στην περίπτωση αυτή η αμοιβή τους δεν θα υπερβαίνει το 20% της ελαχίστης αμοιβής μελέτης για τις αντίστοιχες οικοδομικές άδειες, το ακριβές ποσό της οποίας θα πρέπει να συμφωνηθεί πριν την ανάθεση της εργασίας.

14. ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΧΩΡΩΝ;

Για κάθε νέα οικοδομή που η αίτηση για χορήγηση οικοδομικής αδείας, ή αναθεώρησης ή προσθήκης σε υπάρχουσα οικοδομή, κατατίθεται στην πολεοδομία από την επομένη ημέρα δημοσίευσης του νέου νόμου και μετά, ισχύουν νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις οι οποίες έχουν ως εξής:

1. Οι ημιυπαίθριοι χώροι μιας νέας οικοδομής

α. περιορίζονται στο 15% του συντελεστή δόμησης από 20% που ίσχυε,

β. κατανέμονται αναλογικά σε κάθε όροφο, ώστε να μην είναι πλέον δυνατή η μεταφορά όλου ή μέρους του ημιυπαίθριου χώρου σε άλλο όροφο,

γ. το βάθος τους πρέπει να είναι ίσο ή μικρότερο των 1,80μ. και το μήκος τους τουλάχιστον 2,50 μ. Με τον περιορισμό του βάθους στα 1,80μ δεν είναι δυνατή η δημιουργία αυτοτελούς δωματίου. Τα παραπάνω ισχύουν και επί προσθήκης σε υφιστάμενο κτίριο.

2. Οι ισόγειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης επιβατικών αυτοκινήτων υπολογίζονται πλέον στο συντελεστή δόμησης, όχι όμως και οι ανοικτοί.

3. Οι υπόγειοι χώροι σε οικοδομές εντός σχεδίου και εντός ορίων οικισμών έχουν εφεξής οροφή που σε κανένα σημείο δεν θα υπερβαίνει τα 0,80 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους, αντί του ισχύοντος μέχρι σήμερα 1,50 μ.

15. ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΘΩ ΣΕ ΠΟΙΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ;

O πλήρης κατάλογος των πολεοδομικών γραφείων όλων των νομών της χώρας υπάρχει διαθέσιμος μέσα από την ενότητα «Ημιυπαίθριοι Χώροι» της ιστοσελίδας μας www.idioktisia.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ:

* Αν σε ένα χώρο (π.χ. διαμέρισμα) υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες, τότε όλοι υποβάλλουν μία κοινή δήλωση και πληρώνουν ένα παράβολο.

* Αν σε ένα χώρο υπάρχουν περισσότεροι ημιυπαίθριοι, τότε υποβάλλεται μία μόνον δήλωση για όλη την ιδιοκτησία και ένα παράβολο.

* Αν ο κατασκευαστής πολυκατοικίας με αντιπαροχή θελήσει να υποβάλει ο ίδιος δηλώσεις τακτοποίησης χώρων που περιέρχονται σ΄αυτόν, οι δηλώσεις αυτές πρέπει να γίνει αποδεκτές, γιατί ο κατασκευαστής είναι ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης των κτισμάτων αυτών.

Αποτελέσματα αναζήτησης για Νομό: Αθηνών

Πολεοδομική Υπηρεσία

Διεύθυνση

Τηλέφωνα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΑΣ

ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 372, Τ.Κ. 15 341 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

(210) 6019736, (210) 6019737, (210) 6019735

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΑΣ

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 139 ΠΕΡΙΣΣΟΣ

(210) 2585778, (210) 2588011, (210) 2588014, (210) 2588016, (210) 2588017, (210) 2583961

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Γ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ 7 Τ.Κ. 15772 ΖΩΓΡΑΦΟΥ

2107781400-2107700956-2107703921

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΑΣ

ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ 4 - ΠΛ. ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (ΔΑΒΑΚΗ), Τ.Κ. 122 10

213 2100742, 213 2100784, 213 2100727, 213 2100778

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΑΣ

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ 77

210 9250201-202 ΠΡ-229 ΤΕΚ-238 ΤΕΟΑ-200 ΕΠΑΕ-244 ΤΕΠΣ-248 ΤΠΣ, ΦΑΞ (210) 9230571

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ 94 – 96, Τ.Κ. 16451 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

(210) 9947206-7, (210) 9947211, (210) 9947242, (210) 9947246-7

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ 9, Τ.Κ. 15124

210-8760180

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΙΣΜΗΝΗΣ 3

2108764543

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ

ΙΣΜΗΝΗΣ 5


ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΟΥΛΑΣ

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 18

213 2020000 , 213 2020010

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ



ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΑΛΣΟΥΣ 15 16675 ΓΛΥΦΑΔΑ

210 8912309

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 7

210 7490145

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ



ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ 21 ΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ Τ.Κ. 14343

213 2026320 FAX 210 2526580

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΓΕΡΒΑΣΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ & ΒΡΥΟΥΛΩΝ Τ.Κ. 184 50 ΝΙΚΑΙΑ

210 4278221, 210 4278227

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ 11 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΛΟΥ - 12132

2105744000

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΤΑΥΡΟΥ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ - 17778 ΤΑΥΡΟΣ

2103468948

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16.8.2009 ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ

«ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΚΛΠ. ΧΩΡΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ»

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ: 16 Aυγούστου 2009

ΠΡΟΣ:

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης

ΚΟΙΝ:

Προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ

Η ΠΟΜΙΔΑ είναι εναντίον κάθε μορφής αυθαίρετης δόμησης, γιατί αυτή στην ουσία θίγει την ίδια την ιδιοκτησία, το κύρος και την αξία της. Μια μορφή της, η «ελαφρότερη» όλων, είναι η αλλαγή χρήσης νόμιμα δομημένων χώρων, η οποία κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες αποτέλεσε πραγματικό καθεστώς για το σύστημα κατασκευής και αγοραπωλησίας ακινήτων της χώρας μας. Δυστυχώς, ένα εκατομμύριο περίπου πολίτες, εγκλωβίστηκαν, αυτοί και οι οικογένειές τους στο σύστημα αυτό, που λειτούργησε με ευθύνη ΟΛΩΝ των εμπλεκομένων, και ιδιαίτερα των επαγγελματιών της οικοδομής. Οι πολίτες αυτοί, που κάθε άλλο παρά εγκληματίες είναι, ζήτησαν να δοθεί μια διέξοδος από την «ομηρεία» αυτή, και είναι κατάφωρα άδικο και ελάχιστα ηθικό, την λύση να την αρνούνται κάποιοι από τους πρωταγωνιστές του συστήματος αυτού, επικαλούμενοι μόλις τώρα και τόσο όψιμα τη νομιμότητα, την οποία αγνόησαν επί δεκαετίες.

Επισυνάπτουμε κατωτέρω τη σήμερα ισχύουσα νομοθεσία για την αλλαγή χρήσης νόμιμα δομημένων χώρων οικοδομών. Από την απλή ανάγνωσή της προκύπτει ότι για τους χώρους που θα δηλωθούν βάσει του νέου νόμου ότι άλλαξε η χρήση τους:

1. Δεν υπάρχει πλέον θέμα επιβολής προστίμου κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτου (άρθρο 40 παρ. Ε. ν. 3775/2009). Συνεπώς δεν υφίσταται καμία δυνατότητα επανόδου της διοίκησης για επιβολή οποιασδήποτε κυρώσεως. Υπενθυμίζουμε ότι εκτεταμένες νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων κτισμάτων είχαν πραγματοποιηθεί και με τους νόμους 410/1968, 1337/1983 και 1512/1985, χωρίς ποτέ όσοι δήλωσαν εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα σε όλη τη χώρα, να ενοχληθούν μεταγενέστερα από οποιαδήποτε υπηρεσία ή αρχή του Κράτους.

2. Ούτε θέμα «κατεδάφισής» τους τίθεται όπως έχει νομοθετηθεί ήδη από το 1985, με το άρθρο 22 παρ. 4 του ισχύοντος Γ.Ο.Κ., (ν. 1577/1985. Αλλωστε δεν είναι καν νοητή η «κατεδάφιση» νόμιμα δομημένου χώρου, που συμπεριλαμβάνεται στα εγκεκριμμένα σχέδια μιας οικοδομής.

3. Η ίδια διάταξη του Γ.Ο.Κ. 1985 η οποία εξαιρεί την αλλαγή χρήσης από κάθε άλλη συνέπεια, («Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται κατ` αναλογία οι διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 1337/1983, όπως ισχύει, μόνο ως προς την επιβολή του προστίμου.») πιστεύουμε ότι καλύπτει απόλυτα ΚΑΙ τη δυνατότητα έγκυρης μεταβίβασης των χώρων αυτών. Συνεπώς δεν νοείται ύπαρξη ποινικών κλπ. συνεπειών σε βάρος όλων των συμβαλλομένων, συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μεσιτών, μηχανικών κλπ., που θα βασίζεται στο ότι οι ιδιοκτήτες των μεταβιβαζόμενων χώρων εφάρμοσαν ένα νόμο του κράτους! Αλλωστε, πρακτικά, δεν υπάρχουν στη χώρα μας ... αρκετές φυλακές για να εφαρμοστούν τέτοιες διατάξεις !

Κατόπιν τούτων, και από τη στιγμή που θα εκδοθεί θετική γνωμάτευση από την Εισαγγελία του Α.Π. στο σχετικό ερώτημα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, η ΠΟΜΙΔΑ συνιστά στους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν την αλλαγή χρήσης των χώρων ιδιοκτησίας τους στις αρμόδιες πολεοδομίες, πιστεύοντας ότι σίγουρα θα είναι σε καλύτερη μοίρα από εκείνους που δεν θα τους δηλώσουν!

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν αναλύεται στην ιστοσελίδα μας www.idioktisia.gr και συγκεκριμένα στο κείμενο «15 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΚΛΠ. ΧΩΡΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ».

Η ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΧΩΡΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

N. 1337/1983 “Επέκταση Σχεδίων-Οικιστικά-Αυθαίρετα».

Αρθρο 17 .- Νέα αυθαίρετα.

(Αρθρα 328,382 του κωδικοποιητικού διατάγματος από 14.7.99 ΦΕΚ Δ 580/27.7.99)

1. Τα αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές εν γένει που ανεγείρονται μετά την 31.1.1983 εντός ή εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων ή οικισμών που υπάρχουν πριν από το έτος 1923 καθώς και όσα δεν εξαιρούνται σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου αυτού κατεδαφίζονται υποχρεωτικά από τους κυρίους η συγκυρίους τους , έστω και αν έχει αποπερατωθεί η κατασκευή ή αν το κτίσμα κατοικείται ή χρησιμοποιείται με οποιοδήποτε τρόπο.

2. Εκτός από την κατεδάφιση επιβάλλεται:

α) πρόστιμο ανέγερσης αυθαιρέτου.

β) πρόστιμο διατήρησης αυθαιρέτου.

Ν. 1557/85 «Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός»

Αρθρο 5. - Χρήση κτιρίων.

(Αρθρο 329 του κωδικοποιητικού διατάγματος από 14.7.99 ΦΕΚ Δ. 580/1999)

1. Δεν επιτρέπεται να μεταβάλλονται η σύμφωνα με την οικοδομική άδεια χρήση του κτιρίου ή μέρους αυτού και οι διαστάσεις των χώρων κοινής χρήσης χωρίς προηγούμενη σχετική άδεια της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας, εφόσον η μεταβολή αυτή θίγει τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροτοξίας και Δημόσιων Εργων καθορίζονται οι μεταβολές που δεν υπάγονται στην απαγόρευση αυτή.

2. Η παράβαση της προηγούμενης παραγράφου συνεπάγεται την εφαρμογή των διατάξεων για τις αυθαίρετες κατασκευές.

3. Σε κάθε πράξη μεταβίβασης της κυριότητας κτιρίου ή διακεκριμένης και αυτοτελούς ιδιοκτησίας επισυνάπτεται υποχρεωτικά εκτός από το κυρωμένο αντίγραφο της οικοδομικής άδειας που προβλέπεται στο άρθρο 17 παρ. 12 του ν. 1337/1983 (ΦΕΚ 33) και υπεύθυνη δήλωση του ν.δ. 105/1969 (σημ. ήδη 1599/1986), των δικαιοπρακτούντων για την τήρηση της παρ. 1 του παρόντος.

Η παράγραφος αυτή εφαρμόζεται για τα κτίρια, των οποίων οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου (σημ. 18.2.1986, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 1577/1985).

Aρθρο 22. - Οικοδομικές άδειες - Αυθαίρετες κατασκευές.

(Αρθρο 381 του κωδικοποιητικού διατάγματος από 14.7.99 ΦΕΚ Δ. 580/1999)

4. Κάθε αλλαγή της χρήσης κτιρίου ή τμήματός του κατά παράβαση του άρθρου 5 είναι αυθαίρετη. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται κατ` αναλογία οι διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 1337/1983, όπως ισχύει, μόνο ως προς την επιβολή του προστίμου.

Νόμος 3775/2009 Περί φορολογικών θεμάτων, αλλαγής χρήσης χώρων κλπ.

Αρθρο 40 2. Ημιυπαίθριοι χώροι βάσει οικοδομικής άδειας που έχει εκδοθεί ή αναθεωρηθεί μέχρι 2 Ιουλίου 2009, σε περίπτωση μετατροπής τους σε κλειστούς χώρους επιτρέπεται να διατηρήσουν τη νέα χρήση τους, εφόσον αυτή δεν απαγορεύεται στην περιοχή του ακινήτου και υπό την προϋπόθεση των παρακάτω: (Ακολουθεί η διαδικασία δήλωσης και πληρωμής της εισφοράς).

Ε) Μετά την υποβολή των δικαιολογητικών των στοιχείων (α), (β), (γ) του εδαφίου Α αναστέλλεται κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Τα παραστατικά εξόφλησης της εισφοράς προσκομίζονται στην πολεοδομική υπηρεσία η οποία τα καταχωρεί σε ιδιαίτερη στήλη στο τηρούμενο βιβλίο των αντίστοιχων δηλώσεων και βεβαιώνει την περαίωση της διαδικασίας στο αντίγραφο της δήλωσης που έχει χορηγηθεί στον αιτούντα. Μετά την εξόφληση της εισφοράς δεν επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, ούτε οποιασδήποτε άλλης μορφής για τη διατηρούμενη νέα χρήση του ημιυπαίθριου χώρου. Επίσης δεν οφείλονται αναδρομικά οποιοιδήποτε φόροι για μεταβιβάσεις του ακινήτου, εισφορές φορέων κοινωνικής Ασφάλισης ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί.

ΣΤ) Τα παραπάνω ισχύουν και για εκκρεμείς σε οποιοδήποτε στάδιο και διαδικασία σχετικές υποθέσεις. Τυχόν καταβληθέντα ποσά προστίμων δεν αναζητούνται.

Ζ) Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης και δήλωσης ή μη εξόφλησης της εισφοράς στο σύνολο της, ο χώρος υπάγεται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων, τα δε πρόστιμα υπολογίζονται ως ακολούθως: .........

Αρθρο 41. 5. Υπέργειοι και υπόγειοι κλειστοί χώροι κτηρίου (όπως χώροι στάθμευσης, αποθήκες κ.λπ.) βάσει οικοδομικής άδειας που έχει εκδοθεί ή αναθεωρηθεί μέχρι 2 Ιουλίου 2009, σε περίπτωση αλλαγής χρήσης επιτρέπεται να διατηρήσουν τη νέα χρήση, εφόσον αυτή δεν απαγορεύεται στην περιοχή του ακινήτου, εφαρμοζομένων των διατάξεων της παραγράφου 2 του προηγούμενου άρθρου πλην του παραβόλου, το ύψος του οποίου ορίζεται σε 350 ευρώ.

Ρυθμίσεις για ημιυπαίθριους και κλειστούς υπέργειους και υπόγειους χώρους που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος του όγκου του κτιρίου

ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

Ι. Γενικά

Με την τροπολογία αυτή αντιμετωπίζεται κατά τρόπο ρεαλιστικό, ολοκληρωμένο και μακροπρόθεσμο ένα εκτεταμένο φαινόμενο αλλαγής χρήσης χώρων εντός του εγκεκριμένου από τις οικοδομικές άδειες περιγράμματος του όγκου των κτιρίων. Συγκεκριμένα αντιμετωπίζονται θέματα αλλαγής χρήσης σε ημιυπαίθριους χώρους, υπέργειους χώρους στάθμευσης οχημάτων αποθηκών και υπόγειους χώρους, με δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων αποτροπής του φαινομένου στο μέλλον.

Για το σκοπό αυτό: α) Θεσπίζονται μέτρα που καταργούν τις πηγές οι οποίες διευκόλυναν την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης και β) μετά την κατάργηση αυτή των πηγών αυθαιρεσίας τακτοποιούνται οι μέχρι τώρα εκκρεμότητες αυτής της κατηγορίας. Ο συνδυασμός αυτός είναι αναγκαίος γιατί δεν νοείται τακτοποίηση αυθαιρεσιών αν προηγουμένως δεν λάβεις μέτρα να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα στο μέλλον. Αυτό είχε συμβεί δυστυχώς στο παρελθόν (ν.1337/1983, ν.1512/1985) όπου είχε νομιμοποιηθεί τεράστιος αριθμός αυθαίρετων κτισμάτων, εξ ολοκλήρου αυθαιρέτων χωρίς να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα να μην επαναληφθούν στο μέλλον τα ίδια.

Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση των προτεινόμενων διατάξεων αναφέρεται μόνον σε αλλαγή χρήσης χώρων που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος του όγκου του κτιρίου.

Για αρχιτεκτονικούς λόγους, το 1985, νομοθετήθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα δημιουργίας στις οικοδομές ημιυπαίθριων χώρων μέσα στον όγκο του κτιρίου χωρίς να προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των οικοδομών που έκτοτε ανεγέρθησαν έχουν τέτοιους χώρους, τους οποίους όμως οι ιδιοκτήτες, οι αγοραστές και οι κατασκευαστές, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών να ελέγχουν αυθαιρεσίες, τους έχουν μετατρέψει σε κύριους χώρους κατοικίας.

Στην αλλαγή χρήσης των ημιυπαίθριων χώρων συνετέλεσε και το γεγονός ότι οι διαστάσεις κάθε χώρου επέτρεπαν τη δημιουργία ολόκληρων δωματίων όσο και το ότι ήταν δυνατή η συγκέντρωση των ημιυπαίθριων χώρων μιας πολυώροφης οικοδομής σε έναν ή δύο ορόφους. Η πείρα έχει αποδείξει πως τέτοιες παραβάσεις εντοπίζονται και ελέγχονται μόνο μετά από καταγγελία. Και οι περιπτώσεις αυτές είναι ελάχιστες.

Με τη ρύθμιση που προτείνεται, λαμβάνονται μέτρα με σκοπό την αποτροπή του φαινομένου αυτού. Εφεξής οι ημιυπαίθριοι χώροι μιας οικοδομής κατανέμονται αναλογικά σε κάθε όροφο, περιορίζονται στο 15% του συντελεστή δόμησης από 20% που ίσχυε, ενώ το βάθος τους πρέπει να είναι ίσο ή μικρότερο των 1,80μ. Με τον τρόπο αυτό δεν είναι πλέον δυνατή η μεταφορά όλου ή μέρους του ημιυπαίθριου χώρου σε άλλο όροφο. Επίσης με τον περιορισμό του βάθους στα 1,80μ δεν είναι δυνατή η δημιουργία αυτοτελούς δωματίου.

Ίδιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με τους ισόγειους κλειστούς χώρους στάθμευσης επιβατικών αυτοκινήτων που μέχρι τώρα δεν υπολογίζονταν στον συντελεστή δόμησης. Οι χώροι αυτοί μετά τη δημιουργία τους άλλαζαν χρήση και μετατρέπονταν σε χώρους κατοικίας, καταστημάτων, γραφείων κλπ, δηλαδή σε χώρους που μετρούν στο συντελεστή δόμησης. Για την κατάργηση και αυτής της πηγής παρανομίας οι χώροι αυτοί πλέον υπολογίζονται στον συντελεστή δόμησης.

Προς τον ίδιο σκοπό κινείται και η προτεινόμενη ρύθμιση ότι οι υπόγειοι χώροι σε οικοδομές εντός σχεδίου και εντός ορίων οικισμών έχουν εφεξής οροφή που σε κανένα σημείο δεν θα υπερβαίνει τα 0,80μ, αντί του ισχύοντος 1,50μ, από την οριστική στάθμη του εδάφους. Έτσι δεν προσφέρεται η χρησιμοποίησή τους ως χώρων κύριας χρήσης και ουσιαστικά εκλείπει η δυνατότητα δημιουργίας υπογείων που μετατρέπονται σε κατοικίες, κλπ.

Αφού πλέον αντιμετωπίζεται κατά πάγιο τρόπο και αποτελεσματικό για το μέλλον το υπόβαθρο αλλαγής χρήσεων μέσα στο εγκεκριμένο περίγραμμα του όγκου του κτιρίου, επιχειρούμε να θεραπεύσουμε και μία πληγή που αποτελεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε κατά το παρελθόν.

Για το λόγο αυτό αντικαθιστούμε τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, τα οποία άλλωστε όπως είναι γνωστό σε όλους δεν επιβάλλονται, με εφάπαξ εισφορά που καταβάλλεται εντός έτους από την ψήφιση του νόμου.

Η εισφορά υπολογίζεται στο 10% της αξίας του χώρου που τακτοποιείται με βάση την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών.

Μετά την εξόφληση της εισφοράς δεν επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, οι χώροι αυτοί διατηρούν τη χρήση στην οποία έχουν μετατραπεί.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των χώρων αυτών που άλλαξαν χρήση υπερβαίνει το 1,5 εκατομμύριο, υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθεί ένα πολύ σημαντικό ποσόν που θα εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον με την ενίσχυση των οικονομικών του κράτους και μάλιστα σε εποχή που, ως γνωστόν, υπάρχει πρόβλημα με το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν τακτοποιήσουν τους χώρους αυτούς κατά την προτεινόμενη διαδικασία, τότε οι χώροι αυτοί υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων και επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.

ΙΙ. Ειδικότερα επί των προτεινομένων διατάξεων:

Άρθρο 1

Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι για τις αιτήσεις έκδοσης αδειών που κατατίθενται μετά την ισχύ του νόμου οι ημιυπαίθριοι χώροι, που δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 15% του συντελεστή δόμησης, κατανέμονται αναλογικά ανά όροφο και οι χώροι αυτοί πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 2,5μ και βάθος μικρότερο ή ίσο του 1,80μ.

Στην παράγραφο 2 προβλέπεται η δυνατότητα διατήρησης της χρήσης κλειστού χώρου στον οποίο έχει μετατραπεί ο ημιυπαίθριος χώρος που έχει κατασκευαστεί βάσει αδείας που έχει εκδοθεί μέχρι 2 Ιουλίου 2009 εφόσον η νέα χρήση δεν απαγορεύεται στην περιοχή του ακινήτου, υποβληθεί σχετική αίτηση με τα οριζόμενα στη διάταξη δικαιολογητικά και καταβληθεί η προβλεπόμενη εισφορά.

Η αίτηση υποβάλλεται είτε απ’ ευθείας στην πολεοδομική υπηρεσία εντός ανατρεπτικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την ισχύ του νόμου είτε με συστημένη επιστολή εντός τεσσάρων (4) μηνών από την ισχύ του νόμου. Με την αίτηση κατατίθεται και παράβολο 250€ για κάθε αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία το οποίο δεν επιστρέφεται, αλλά συμψηφίζεται με την οφειλόμενη εισφορά.

Η πολεοδομική υπηρεσία ελέγχει την πληρότητα του φακέλου και αν υπάρχουν ελλείψεις ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο, που πρέπει εντός 15 ημερών να τις συμπληρώσει.

Η εισφορά υπολογίζεται από την πολεοδομική υπηρεσία και είναι ίση με το 10% της αξίας του χώρου που τακτοποιείται, με βάση την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του ΥΠΟΙΟ.

Αναγράφεται σε ειδικό έντυπο που αποστέλλεται στον ενδιαφερόμενο, ο οποίος πρέπει να καταβάλει την εισφορά εντός έτους από την ισχύ του νόμου είτε εφάπαξ είτε σε τρεις ισόποσες δόσεις, η πρώτη των οποίων πρέπει να καταβληθεί εντός 9 μηνών από την ισχύ του νόμου. Αν μέσα στην προθεσμία αυτή καταβληθεί ολόκληρη η εισφορά παρέχεται έκπτωση 10%.

Επίσης προβλέπονται τα ποσά που αποδίδονται στην πολεοδομική υπηρεσία για αμοιβές προσωπικού που θα ασχοληθεί με τη διαδικασία και αυτά που αποδίδονται στο ΕΤΕΡΠΣ.

Περαιτέρω προβλέπεται ποσοστό 20% επί της ελαχίστης αμοιβής μελέτης που ισχύει για τις οικοδομικές άδειες ως αμοιβή των μηχανικών που τυχόν θα συμπράξουν στη διαδικασία αυτή.

Ορίζεται επίσης ότι με την υποβολή της αίτησης και των αρχικών δικαιολογητικών, αναστέλλεται κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων, μετά δε την πλήρη εξόφληση της εισφοράς δεν επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης για τον ημιυπαίθριο χώρο που τακτοποιήθηκε. Οι χώροι για τους οποίους δεν θα υποβληθεί αίτηση ή δεν θα περατωθεί η διαδικασία τακτοποίησης τους υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων και επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αξίας του αυθαιρέτου με βάση την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του ΥΠΟΙΟ όπως αυτό θα ισχύει κατά το χρόνο που θα διαπιστώνεται η παράβαση και περαιτέρω πρόστιμο διατήρησης 5% της αξίας του αυθαιρέτου με βάση την τιμή ζώνης για κάθε χρόνο από την ανέγερση μέχρι την κατεδάφιση ή την έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας.

Άρθρο 2

Στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι οι υπέργειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης επιβατικών αυτοκινήτων προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.

Στην παράγραφο 2 ορίζεται ότι η οροφή των υπογείων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,80μ από την οριστική στάθμη του εδάφους.

Στην ίδια παράγραφο ορίζεται ότι οι υπέργειοι στεγασμένοι ανοικτοί όμως χώροι στάθμευσης δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης.

Στην παράγραφο 3 ορίζεται ότι τα προαναφερόμενα ισχύουν και για τις προσθήκες.

Στην παράγραφο 4 ορίζεται ότι οι διατάξεις των παρ. 1, 2, 3 εφαρμόζονται για τα κτίρια των οποίων οι αιτήσεις έκδοσης οικ. άδειας κατατίθενται μετά την ισχύ του νόμου.

Τέλος, στην παράγραφο 5 προβλέπεται ότι η δυνατότητα τακτοποίησης αφορά και στους υπέργειους και υπόγειους κλειστούς χώρους κτιρίων που έχουν αλλάξει χρήση, εφ’ όσον αυτή δεν απαγορεύεται στην περιοχή, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 1, παρ. 2 για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων εκτός από το παράβολο το οποίο ορίζεται σε 350€.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 11 του Ν. 1577/18-12-85 (ΦΕΚ210/Α) αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Εξώστες και ημιυπαίθριοι χώροι συνολικής επιφάνειας έως 35% αυτής που επιτρέπεται να δομηθεί συνολικά στο οικόπεδο, δεν υπολογίζονται στο συντελεστή δόμησης.

Από το ανωτέρω ποσοστό οι ημιυπαίθριοι χώροι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 15% του συντελεστή δόμησης και κατανέμονται αναλογικά ανά όροφο.

Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής, οι ημιυπαίθριοι χώροι πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 2,50μ. και βάθος μικρότερο ή ίσο των 1,80μ.

Κατ΄ εξαίρεση για τις τουριστικές εγκαταστάσεις οι ημιυπαίθριοι χώροι πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 2,50 μ. και βάθος μικρότερο ή ίσο με το πλάτος τους. Στην περίπτωση αυτή, δεν ισχύει ο περιορισμός της αναλογικής κατανομής ανά όροφο.

Τα παραπάνω ισχύουν και επί προσθήκης σε υφιστάμενο κτίριο.

Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται για τα κτίρια, των οποίων οι αιτήσεις για έκδοση οικοδομικής άδειας κατατίθενται μετά την ισχύ του παρόντος νόμου».

2. Ημιυπαίθριοι χώροι βάσει οικοδομικής άδειας που έχει εκδοθεί ή αναθεωρηθεί μέχρι 2 Ιουλίου 2009, επιτρέπεται να διατηρήσουν τη χρήση κλειστού χώρου στην οποία έχουν μετατραπεί, εφόσον η νέα χρήση δεν απαγορεύεται στην περιοχή του ακινήτου και υπό την προϋπόθεση των παρακάτω :

Α) Υποβολής από τον ιδιοκτήτη ή νομίμως από αυτόν εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, προς την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία φακέλου, στον οποίο περιλαμβάνονται:

α) Αίτηση.

β) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 εις διπλούν, στην οποία, εκτός από τα ατομικά στοιχεία, τον ΑΦΜ και τη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του ιδιοκτήτη, περιλαμβάνεται συνοπτική περιγραφή του χώρου, το εμβαδόν του δαπέδου του χώρου, η χρήση, ο αριθμός της οικοδομικής άδειας και ο χρόνος έκδοσής της. Η δήλωση συνοδεύεται από κάτοψη του ορόφου στην οποία αποτυπώνεται ο ημιυπαίθριος χώρος.

Οι δηλώσεις καταχωρούνται σε ειδικό αρχείο της οικείας πολεοδομικής Υπηρεσίας.

Ο αύξων αριθμός της καταχώρησης με την ημερομηνία κατάθεσης εγγράφεται επισημειωματικά επί του αντιγράφου της δήλωσης, το οποίο επιστρέφεται στον αιτούντα.

γ) Παράβολο Δημοσίου Ταμείου ύψους 250 ευρώ, επί ποινή απαραδέκτου, για κάθε αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επιστρέφεται, αλλά συμψηφίζεται με την εισφορά της παρ. Γ.

Β) Υποβολής των ανωτέρω δικαιολογητικών είτε απευθείας στην πολεοδομική υπηρεσία εντός ανατρεπτικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την ισχύ του νόμου είτε με συστημένη επιστολή εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από την ισχύ του νόμου.

Στην πρώτη περίπτωση ο έλεγχος της πληρότητας του φακέλου γίνεται κατά την υποβολή της αίτησης και ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος συγκεκριμένα για τυχόν ελλείψεις.

Στην δεύτερη περίπτωση ο έλεγχος γίνεται εντός 30 ημερών από την παραλαβή της συστημένης επιστολής, εντός των οποίων ενημερώνεται εγγράφως ο αιτών για τυχόν ελλείψεις .

Και στις δύο περιπτώσεις ο αιτών εντός 15 ημερών προσκομίζει στην πολεοδομική Υπηρεσία τα ελλιπή στοιχεία, ελέγχεται η πληρότητα του φακέλου και βεβαιώνεται η πληρότητα στο αντίγραφο της δήλωσης του αιτούντος με την ημερομηνία κατάθεσης.

Γ) Καταβολής εισφοράς ίσης με το 10% της αξίας του κλειστού χώρου, όπως αυτή υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του δαπέδου του χώρου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του ΥΠΟΙΟ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης. Ο υπολογισμός της εισφοράς γίνεται από την πολεοδομική Υπηρεσία και αναγράφεται επί ειδικού εντύπου, το οποίο αποστέλλεται στον αιτούντα εγγράφως εντός 40 ημερών από την διαπίστωση της πληρότητας του φακέλου και χρησιμοποιείται ως δικαιολογητικό πληρωμής της εισφοράς. Με την εισφορά αυτή συμψηφίζεται το ποσό του κατατεθέντος παραβόλου. Η εισφορά καταβάλλεται στο Δημόσιο Ταμείο εντός έτους από την ισχύ του παρόντος νόμου ολόκληρη ή τμηματικά σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται εντός προθεσμίας εννέα (9) μηνών από την ισχύ του νόμου.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της εισφοράς κατά την Α’ δόση παρέχεται έκπτωση 10%.

Η μη τήρηση των προθεσμιών ενεργείας εκ μέρους της πολεοδομικής υπηρεσίας συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τον αρμόδιο υπάλληλο, ο αιτών δεν χάνει το δικαίωμα τακτοποίησης και παρατείνονται αναλόγως οι σχετικές προθεσμίες.

Από το ποσό της εισφοράς, ποσό 20 ευρώ αποδίδεται στην οικεία Πολεοδομική Υπηρεσία, προκειμένου να διατεθεί για αμοιβές προσωπικού, που θα απασχοληθεί με την διαδικασία αυτή, και ποσό 40 ευρώ αποδίδεται στο ΕΤΕΡΠΣ.

Δ) Η αμοιβή του τυχόν συμπράττοντος μηχανικού δεν δύναται να υπερβαίνει σε ποσοστό το 20% επί της ελαχίστης αμοιβής μελέτης που ισχύει κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Ε) Μετά την υποβολή των δικαιολογητικών υπό στοιχεία (α), (β), (γ) αναστέλλεται κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Τα παραστατικά εξόφλησης της εισφοράς προσκομίζονται στην πολεοδομική υπηρεσία η οποία τα καταχωρεί σε ιδιαίτερη στήλη στο τηρούμενο βιβλίο των αντιστοίχων δηλώσεων και βεβαιώνει την περαίωση της διαδικασίας στο αντίγραφο της δήλωσης που έχει χορηγηθεί στον αιτούντα. Μετά την εξόφληση της εισφοράς δεν επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης για τη διατηρούμενη νέα χρήση του ημιυπαίθριου χώρου.

Τα παραπάνω ισχύουν και για εκκρεμείς σε οποιοδήποτε στάδιο και διαδικασία σχετικές υποθέσεις. Τυχόν καταβληθέντα ποσά προστίμων δεν αναζητούνται.

ΣΤ) Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης και δήλωσης ή μη εξόφλησης της εισφοράς στο σύνολό της, ο χώρος υπάγεται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων, τα δε πρόστιμα υπολογίζονται ως ακολούθως :

1. Πρόστιμο ανέγερσης σε 30% της αξίας του αυθαιρέτου, όπως αυτή υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του αυθαιρέτου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του ΥΠΟΙΟ κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης.

2. Πρόστιμο διατήρησης σε 5% κατ’ έτος της αξίας του αυθαιρέτου, όπως αυτή υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του αυθαιρέτου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του ΥΠΟΙΟ κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης, και επιβάλλεται για κάθε έτος διατήρησής του από την κατασκευή του μέχρι την κατεδάφιση ή την έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής αδείας.

Άρθρο 2

1. Μετά το εδάφιο (Αγ) της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του Ν. 1577/ 18-12-85 (ΦΕΚ 210/Α) προστίθεται εδάφιο (δ) ως εξής:

«δ) οι υπέργειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης επιβατικών αυτοκινήτων».

2. Οι περιπτώσεις (β) και (η) του εδαφίου (Β) της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του Ν. 1577/18-12-85 (ΦΕΚ 210/Α) τροποποιούνται ως εξής:

«β) εφόσον η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει τα 0,80 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους ».

« η) οι υπέργειοι στεγασμένοι ανοικτοί χώροι στάθμευσης επιβατικών αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στο ισόγειο του κτιρίου ή στην Πυλωτή».

3. - Τα παραπάνω ισχύουν και επί προσθήκης σε υφιστάμενο κτίριο.

4. Οι διατάξεις των παρ. 1, 2 και 3 εφαρμόζονται για τα κτίρια, των οποίων οι αιτήσεις για έκδοση οικοδομικής άδειας κατατίθενται μετά την ισχύ του παρόντος νόμου.

5. – Υπέργειοι και υπόγειοι κλειστοί χώροι κτιρίου (όπως χώροι στάθμευσης, αποθήκες κλπ.) βάσει οικοδομικής άδειας που έχει εκδοθεί ή αναθεωρηθεί μέχρι 2 Ιουλίου 2009, οι οποίοι έχουν αλλάξει χρήση, επιτρέπεται να διατηρήσουν τη νέα χρήση, εφόσον αυτή δεν απαγορεύεται στην περιοχή του ακινήτου, εφαρμοζομένων των διατάξεων παρ. 2 του προηγούμενου άρθρου πλην του παραβόλου, το ύψος του οποίου ορίζεται σε 350 ευρώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ: 8 Απριλίου 2009

Με βάση το άρθρο 2 της ισχύουσας Απόφασης ΥΑ9732/2004, ΦΕΚ Β 468/2004 της τότε Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κας Βάσως Παπανδρέου, τα πρόστιμα ειδικά για το κλείσιμο ημιυπαίθριων χώρων υπολογίζονται στο 1/3 της επιφανείας τους και με βάση την τρέχουσα τιμή ζώνης του αντικειμενικού συστήματος, το δε ετήσιο πρόστιμο διατήρησης στο 50% του προστίμου ανέγερσης. Ετσι τα σήμερα θεωρητικά οφειλόμενα πρόστιμα, μπορούμε να τα υπολογίσουμε, με τις παρακάτω δύο παραδοχές (εμβαδού και Τ.Ζ.), μεσοσταθμικά ως εξής:

Μέσος όρος κλεισμένου ημιυπαιθρίου χώρου ανά διαμέρισμα

= 12 τ.μ.

Μέσος όρος τιμής ζώνης αντικειμενικού συστήματος

= 1.100 € ανά τ.μ.

Συνεπώς:

Α. Εφάπαξ πρόστιμο ανέγερσης αυθαιρέτου:

12 : 3 = 4 τ.μ. x 1.100 € = μέσο πρόστιμο ανέγερσης 4.400€

Β. Ετήσιο πρόστιμο διατήρησης: 2.200€ ετησίως.

Στην πραγματικότητα, κάθε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος των κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων, για να έχει επιτυχία πρέπει απαραιτήτως να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Να πρόκειται για οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο αξίωσης και άλλων προστίμων στο μέλλον.

2. Να μην περιλαμβάνει υποβολή σχεδίων, εγκρίσεις επιτροπών, και γενικά υπερβολικές γραφειοκρατικές διατυπώσεις.

3. Να μην υποχρεώνει τους ενδιαφερόμενους σε εισφορές σε οποιουδήποτε είδους ταμεία, πρόσθετους φόρους ή αμοιβές οποιωνδήποτε τρίτων.

4. Να έχει κόστος απόλυτα προσιτό στον κάθε πολίτη-ιδιοκτήτη, ο οποίος αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης καλείται να πληρώσει και για την αναβάθμιση του ανελκυστήρα της πολυκατοικίας του, το ενεργειακό πιστοποιητικό, το κτηματόσημο (τέλος 1 ο/οο), την έκτακτη εισφορά, το ΕΤΑΚ, και σωρεία άλλων φόρων και «χρήσιμων ιδεών» που θα πρέπει όμως όλα αυτά να βγουν από την ίδια τσέπη... Η άποψή μας είναι ότι αν το πρόστιμο εξαίρεσης υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ανά διαμέρισμα, θα είναι ουσιαστικά ασύμφορο για τις μεγάλες μάζες των ιδιοκτητών, και το μέτρο θα αποτύχει οικτρά μέσα στη γενική αδιαφορία, εκθέτοντας όλους όσους οραματίστηκαν δισεκατομμύρια ευρώ στο κρατικό ταμείο από τους ημιυπαίθριους...

Γι’ αυτό, και επειδή η δήλωση ημιυπαίθριων χώρων αφορά κυρίως ακίνητα στην Αττική και τις πρωτεύουσες νομών της χώρας που κτηματογραφήθηκαν πρόσφατα, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ η διαδικασία εξαίρεσης από την κατεδάφιση των κλεισμένων ημιυπαίθριων να γίνει με (συμπληρωματική) δήλωση των ενδιαφερομένων στα κτηματολογικά γραφεία του Εθνικού Κτηματολογίου (ενεργά και υπό κατάρτιση), μέσω και των ΚΕΠ, και καταβολή του προστίμου στις Τράπεζες, όπως ακριβώς και το τέλος κτηματογράφησης.

ΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Δ.Σ.Α. ΓΙΑ ΤΟΥ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ: 19 Μαΐου 2009

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και η Επιστημονική Εταιρεία Πολεοδομικού και Χωροταξικού Δικαίου διοργάνωσαν τη Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009, (18.30 μ.μ.) στην αίθουσα τελετών του Δ.Σ.Α Ακαδημίας 60, ημερίδα με θέμα: «ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ των ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ».

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ.:
-Γώγος Κωνσταντίνος, Δικηγόρος, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
-Παπαϊωάννου Αναστάσιος, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π
-Παραδιάς Στράτος, Δικηγόρος, Πρόεδρος της Ελληνικής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI)

-Χριστοφιλόπουλος Δημήτρης, Δικηγόρος, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.


Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος , Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας Πολεοδομικού και Χωροταξικού Δικαίου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ.


-Αλαβάνος Γιάννης, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
-Παξινός Δημήτρης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
-Θεοφιλοπούλου Αγγελική, Πρόεδρος Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας

Το κείμενο της ομιλίας του Προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ Δικηγόρου κ. ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΑΡΑΔΙΑ στην εκδήλωση αυτή έχει ως εξής:

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ, ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ!

http://www.idioktisia.gr./images/dsa.gifΑξιότιμοι κυρία και κύριοι Πρόεδροι, εκλεκτοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

Ως νομικός δεν θα μπορούσα ποτέ να πρεσβεύω κάτι διαφορετικό από την τήρηση των νόμων του Κράτους.

Αλλά και ως εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ακινήτων, στην Ελλάδα και διεθνώς, πιστεύω ότι η αυθαίρετη δόμηση και η υπερδόμηση θίγουν την ιδιοκτησία, το κύρος της και την ίδια την αξία της.

Σήμερα δεν ασχολούμαστε με την αυθαίρετη δόμηση γενικά, αλλά με μιά συγκεκριμένη μορφή πολεοδομικής παράβασης, «πταισματικού», θα λέγαμε χαρακτήρα, το κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων των οικοδομών, το οποίο καλό είναι να θυμηθούμε πως προέκυψε. Η θέσπιση των ημιυπαίθριων χώρων, οι οποίοι αποτελούν νόμιμα δομημένο όγκο και νόμιμα στεγασμένο χώρο των οικοδομών, συνέπεσε χρονικά με την πρώτη δραστική μείωση των συντελεστών δόμησης σε πολλές πόλεις και δήμους της χώρας.

Η μείωση αυτή επιβλήθηκε «άνωθεν», χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση του κοινού, αιφνιδιαστικά, πραξικοπηματικά, με μυστικότητα, νυκτερινές συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων, και με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων. Σε πολλές περιοχές προηγήθηκε αιφνίδια και πολύμηνη αναστολή εκδόσεως οικοδομικών αδειών.

Η μείωση νομοθετήθηκε εν αγνοία των πολλών, που ένοιωσαν να τους αφαιρούν ένα κομμάτι από την περιουσία τους, και εν γνώσει και με το αζημίωτο μόνον των ολίγων, των ημετέρων και των διαπλεκομένων της κεντρικής και όχι μόνον εξουσίας, οι οποίοι είχαν αγοράσει τα οικόπεδα που τους ενδιέφεραν, και είχαν καταθέσει έγκαιρα φακέλους στις πολεοδομίες με τους παλαιούς όρους δόμησης.

Έτσι λοιπόν η αψυχολόγητη περιστολή του συντελεστή δόμησης, η οποία σήμαινε και μείωση στο εμβαδόν της κατοικίας ή της οικοδομής που ο πολίτης μπορούσε να κτίσει, ή να αγοράσει και αύξανε ουσιαστικά το κόστος στέγασης, βρήκε ενστικτωδώς διέξοδο στο κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων.

Στο κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων δεν υφίσταται η διάκριση μεταξύ νομοταγών-κορόιδων και έξυπνων-παραβατών που χαρακτηρίζει την αυθαίρετη δόμηση, γιατί η καθολικότητά του τελικά αγγίζει σχεδόν το 100% των ημιυπαίθριων χώρων!

Ήδη από τις αρχές τις δεκαετίας του ’90, ο κλεισμένος ημιυπαίθριος αποτελεί αναπόσπαστο στοιχεία κάθε διαμερίσματος που βγαίνει στην αγορά.

Σ’ αυτό συνετέλεσε και το ότι οι κυρώσεις στην αρχή δεν ήταν δραστικές. Π.χ. κατά την περίοδο 1998 – 2003 το πρόστιμο για το κλείσιμο ημιυπαίθριου ήταν περίπου 15 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με το μέγεθος της κάθε κατοικίας.

Έχουμε λοιπόν μια γενικευμένη παραβατική συμπεριφορά η οποία, παρότι το δίκαιό μας προ εξαετίας έγινε αυστηρότερο απέναντι της, δεν κατάφερε να περιορίσει το φαινόμενο, αντίθετα μάλιστα, 24 χρόνια μετά, αυτό ζει και κυριαρχεί στην αγορά. Σήμερα σε 1.000.000 περίπου κατοικίες, σύμφωνα με το νόμο, ένα δωμάτιο είναι παράνομο.

Σήμερα 1.000.000 οικογένειες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα, κατεδαφίσεις και ποινικές κυρώσεις, όχι από τα ελεγκτικά όργανα της πολιτείας, τα οποία ουδόλως ασχολούνται με το θέμα, αλλά από τον κάθε κακόβουλο τρίτο ο οποίος για οποιοδήποτε λόγο, υπαρκτό ή ανύπαρκτο, μπορεί ανέξοδα να τους καταγγείλει στην πολεοδομική υπηρεσία.

Έτσι εφέτος συμπληρώνονται 24 χρόνια από τη νομοθέτηση των ημιυπαίθριων χώρων, και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας, με διαταξική σύνθεση, και μόνο κοινό χαρακτηριστικό ότι μένει σε σχετικά καινούργιο σπίτι, βρίσκεται σε μια ιδιότυπη ομηρία για την οποία το δίκαιό μας δεν προβλέπει κάποιο ορατό τέλος.

Σύμφωνα με το νόμο λοιπόν, πάνω από το ένα τρίτο των ελληνικών οικογενειών κατοικεί σήμερα σε παράνομο σπίτι. Είναι όμως αυτό σωστό, και πόσο θα κρατήσει; Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Μέχρι πότε θα κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε?

Σήμερα τα πάντα πια αλλάζουν ταχύτατα γύρω μας μέσα στο χρόνο, οι κοινωνικές ανάγκες, η πραγματικότητα εξελίσσονται διαρκώς και τίποτε δεν μένει το ίδιο. Και γεννάται αυτονόητα το ερώτημα: Είναι σωστό, το δίκαιο να μην αναγνωρίζει την πραγματικότητα που διαμορφώνει η ίδια η κοινωνία και η εξέλιξή της στο πέρασμα του χρόνου, και να μην προσαρμόζεται ανάλογα;

Και όμως αγαπητοί φίλοι, το δίκαιο όπως το διδαχτήκαμε και όπως το υπηρετούμε όλοι μας, ο καθένας από τη δική του έπαλξη, έχει την ικανότητα αυτή, να αναγνωρίζει το τι συμβαίνει στην κοινωνία και την οικονομία, και σταδιακά να το αποδέχεται, ακόμη και όταν αυτό είναι αρχικά αντίθετο από ρητές διατάξεις του, γιατί αυτό πια ανταποκρίνεται στο πραγματικό κοινωνικό συμφέρον.

Κορυφαίοι και διαχρονικοί θεσμοί του δικαίου μας, προβλέπουν την αποδοχή και εν τέλει νομιμοποίηση των αλλαγών που η ζωή και το πέρασμα του χρόνου δημιουργούν. Θα σας αναφέρω μόνον δύο, που τις διδαχτήκαμε στο πρώτο και το δεύτερο έτος της Νομικής:

Πρώτος ο θεσμός της παραγραφής. Ο νόμος τιμωρεί τα αστικά και ποινικά αδικήματα. Όμως ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι στα 5 χρόνια παραγράφονται τα πλημμελήματα και οι περισσότερες αστικές απαιτήσεις. Στα 20 χρόνια παραγράφονται όλες οι αστικές αξιώσεις και τα κακουργήματα. Γιατί λοιπόν να μην προβλέπεται κάποτε παραγραφή και για το στυγερό έγκλημα του κλεισμένου ημιυπαίθριου;

Δεύτερος ο θεσμός της χρησικτησίας. Ο νόμος αναγνωρίζει και προστατεύει τον ιδιοκτήτη. Όμως στα 20 χρόνια ο νόμος κάνει στροφή 180 μοιρών και αναγνωρίζει πια τον καταπατητή και τον κλέφτη ως νόμιμο κύριο!

Γιατί λοιπόν να μην υπάρξει κάποτε, σήμερα θα έλεγα εγώ, και μια λύση για το θέμα το οποίο μας απασχολεί, αλλά να το αφήνουμε να διαιωνίζεται;

Ακουσα με μεγάλη προσοχή, αλλά και με ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση την τοποθέτηση του αξιότιμου προέδρου του ΤΕΕ, το οποίο ως σύμβουλος της Πολιτείας έχει βαρύνοντα λόγο στα πολεοδομικά θέματα, ότι το ΤΕΕ είναι αντίθετο στην εξεύρεση μια λύσης στο θέμα αυτό, γιατί είναι αντίθετο στη νομιμοποίηση οποιασδήποτε αυθαιρεσίας και παρανομίας. Αν όμως το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν περιοριζόταν να το λέει σήμερα, αλλά όλα αυτά τα χρόνια είχε αξιώσει από τα μέλη του, μηχανικούς και αρχιτέκτονες, την πλήρη τήρηση του νόμου και την παρεμπόδιση του κλεισίματος των ημιυπαίθριων σε όλες τις οικοδομές, δεν θα είμαστε σήμερα εδώ συγκεντρωμένοι να το συζητάμε!

Όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Οι μηχανικοί όχι μόνον δεν παρεμπόδισαν το κλείσιμο των ημιυπαίθριων, αλλά ανέπτυξαν εξειδικευμένη τεχνική για την lege artis προσθήκη και ενσωμάτωση των κλεισμένων ημιυπαίθριων στους νόμιμα δομημένους χώρους των οικοδομών, καθιερώνοντας τα «διπλά σχέδια» των οικοδομών, δηλαδή άλλο σχέδιο εγκρίνει η πολεοδομία, και με άλλο σχέδιο τελικά κτίζεται η οικοδομή!

Επίσης οι μηχανικοί φρόντισαν για την κατανομή των ημιυπαίθριων σε όλες τις ιδιοκτησίες του κάθε κτιρίου, ώστε να είναι θεσμοθετημένη και η ενοχή και η σιωπή όλων! Έτσι σήμερα φτάσαμε σε τέτοιο σημείο σχεδιαστικής και τεχνικής τελειότητας, ώστε οι ημιυπαίθριοι να είναι απόλυτα και αρμονικά ενταγμένοι στον νόμιμο όγκο των οικοδομών, και ιδιαίτερα στο σημείο να θεωρείται ότι την αρχιτεκτονική ενός κτιρίου την βλάπτει όχι όποιος έχει κλείσει τον ημιυπαίθριό του, αλλά όποιος επιμένει να τον αφήσει ανοικτό!!!

Ολα αυτά τα χρόνια, ουδείς τεχνικός διαμαρτυρήθηκε έμπρακτα για όλα αυτά. Ακούστηκε ποτέ ότι κάποιος μηχανικός παραιτήθηκε από την επίβλεψη κτιρίου λόγω κλεισίματος των ημιυπαίθριων χώρων του? Κι΄ όμως, αν οι τεχνικοί είχαν αντισταθεί, όπως είχαν υποχρέωση, το θέμα σήμερα δεν θα υπήρχε!

Στο πρόβλημα αυτό λοιπόν είμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι λίγο ή πολύ συνυπεύθυνοι. Ιδιοκτήτες, κατασκευαστές, μηχανικοί, αλλά και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που ανέχτηκαν και εκκόλαψαν περαιτέρω το φαινόμενο αυτό, ως μια ακόμη αιτία διαφθοράς. Συνεπώς όλοι πρέπει να ενδιαφερθούμε να βρεθεί κάποτε μια λύση. Ουδείς δικαιούται να προσποιείται την «αθώα περιστερά», και να δηλώνει ότι είναι αντίθετος στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, ιδιαίτερα όταν αυτός είχε εκ του νόμου το ιδιαίτερο καθήκον να το αποτρέψει!

Γι’ αυτό κλείνοντας θα καλέσω από το βήμα αυτό τον κ. Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, αλλά και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, και τους Δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίοι ζουν και αυτοί σ’ αυτή τη χώρα, σ’ αυτή την κοινωνία, και αφουγκράζονται το σφυγμό της, να συνηγορήσουμε όλοι ώστε να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την απαλλαγή από την «ομηρία» ενός περίπου εκατομμυρίου οικογενειών σε όλες τις πόλεις της χώρας μας, με τα εξής κύρια χαρακτηριστικά:

1. Η λύση δεν θα οδηγεί σε νομιμοποίηση του εμβαδού του κλεισμένου ημιυπαίθριου αλλά σε οριστική εξαίρεση από την «κατεδάφισή» του.

2. Η δήλωση του ημιυπαίθριου θα γίνει απ΄ευθείας από τους πολίτες στα ΚΕΠ ή στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου, και το πρόστιμο θα καταβληθεί στις Τράπεζες όπως καταβλήθηκε το τέλος κτηματογράφησης.

3. Η δήλωση θα απαλλάσσει τον πολίτη από κάθε άλλη διοικητική, φορολογική ή ποινική συνέπεια, καθώς και από τυχόν ένδικες προσφυγές των συνιδιοκτητών με αίτημα το άνοιγμα του ημιυπαίθριου χώρου. Όχι όμως από την προσθήκη του κλεισμένου εμβαδού στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, αν αυτό δεν έχει ήδη γίνει.

4. Το ποσό του ενιαίου διοικητικού προστίμου δεν θα υπερβαίνει μεσοσταθμικά τα 1.000 ευρώ για το μέσο διαμέρισμα κατασκευής μετά το 2003, και τα 500 ευρώ για τα παλαιότερα, δεδομένου ότι τα πρόστιμα γι΄ αυτά, είναι και σήμερα αμελητέα.

Και δεν μπορώ βέβαια να μην προσθέσω ότι το δίκηο θα ήταν τα πρόστιμα να καταβληθούν από όλους τους συνυπεύθυνους για το πρόβλημα, κατασκευαστές μηχανικούς και ιδιοκτήτες, και όχι μόνον από τους τελευταίους, όπως δυστυχώς θα συμβεί τελικά...

Όσο δε για την μελλοντική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, προσωπικά πιστεύω ότι δεν χρειάζονται νέοι νόμοι, αρκούν οι υπάρχοντες, αν εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από όλους τους εμπλεκόμενους, και ο καθένας φέρει «παλικαρίσια» τις συνέπειες των πράξεών του!


Ημιυπαίθριοι χώροι: εγκύκλιος ΥΠΕΧΩΔΕ για την τακτοποίησή τους

http://www.i-live.gr/?p=19834

Σεπτεμβρίου 8, 2009

Ειδήσεις Ελλάδα:

news-upexwdeΣτις πολεοδομίες της χώρας στάλθηκε η ερμηνευτική εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους, διευκρινίζοντας τις προθεσμίες και τον τρόπο πληρωμής για τις ιδιοκτησίες που περιλαμβάνουν τέτοιους χώρους.

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, στην περίπτωση συνιδιοκτησίας οποιοσδήποτε από τους ιδιοκτήτες μπορεί να υποβάλλει φάκελο στην Πολεοδομία για την τακτοποίηση ολόκληρης της ιδιοκτησίας.

Στην περίπτωση ψιλής κυριότητας και επικαρπίας, ο φάκελος υποβάλλεται είτε από τον ψιλό κύριο είτε από τον επικαρπωτή.

Σημειώνεται ότι το παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 250 ευρώ για τους ημιυπαίθριους χώρους ή 350 ευρώ για τους υπέργειους και υπόγειους κλειστούς χώρους για κάθε αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία, καταβάλλεται με αποδεικτικό στοιχείο είσπραξης στις εφορίες και όχι με έντυπα παράβολα.

Επιπλέον, η εισφορά για την τακτοποίηση της αλλαγής χρήσης ισούται με το 10% της αξίας του κλειστού χώρου, με την επιφάνεια του δαπέδου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου.

Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι οι Πολεοδομίες θα ελέγχουν μόνο την πληρότητα του φακέλου, ενημερώνοντας εγγράφως τον πολίτη για τυχόν ελλείψεις στην αίτησή του.

Ο πολίτης θα πρέπει να συμπληρώσει τον φάκελο μέσα σε 15 ημέρες αλλιώς η αίτησή του θα απορρίπτεται, ενώ αν το πολεοδομικό γραφείο δεν τηρήσει τις προθεσμίες τότε ο αιτών δεν στερείται του δικαιώματος τακτοποίησης.

Ωστόσο, για πολεοδομικές παραβάσεις που ενδεχομένως υπάρχουν στα κτίρια, οι πολεοδομικές υπηρεσίες δεν εμπλέκονται στην τακτοποίησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: