Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

H Google σπεύδει να «μπαλώσει» κενό ασφάλειας στα κινητά Android

H Google σπεύδει να «μπαλώσει» κενό ασφάλειας στα κινητά Android
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=401646&h1=true 
Το θέμα της ασφάλειας δεδομένων στα smartphones απασχολεί πλέον και την αμερικανική κυβέρνηση
H Google σπεύδει να «μπαλώσει» κενό ασφάλειας στα κινητά Android

2Share
εκτύπωση 
Μάουντεν Βιού

Ενημέρωση λογισμικού, που θα κατέβει αυτόματα σε όλα τα κινητά Android, διορθώνει κενό ασφάλειας που θα επέτρεπε σε χάκερ να κλέψουν δεδομένα από τις λειτουργίες ημερολογίου και επαφών, ανακοίνωσε η Google.

Η «Κερκόπορτα» στο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα αποκαλύφθηκε προ ημερών από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουλμ στη Γερμανία.

H ανακοίνωσή τους ήρθε μάλιστα λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη του πολυσυζητημένου κενού ασφάλειας στα iPhone, το οποίο θα επέτρεπε σε χάκερ να παρακολουθούν τις μετακινήσεις του χρήστη.

Το θέμα της ασφάλειας δεδομένων στα smartphones απασχολεί πλέον και την αμερικανική κυβέρνηση -εκπρόσωποι τόσο της Apple όσο και της Google έχουν κληθεί σε ακρόαση του Κογκρέσου ειδικά για αυτό το θέμα.

Αυτόματη αναβάθμιση

Όπως διαπίστωσαν οι Γερμανοί ερευνητές, το 99% των συσκευών Android έχει τρωτά σημεία στο σύστημα ταυτοποίησης για τις διαδικτυακές εφαρμογές -το σύστημα που πιστοποιεί την ταυτότητα του κατόχου, ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά η εισαγωγή κωδικών πρόσβασης σε κάθε υπηρεσία.

Τα δεδομένα ταυτοποίησης θα μπορούσαν να υποκλαπούν σε περίπτωση που μεταδοθούν μέσω ξεκλείδωτων δικτύων Wi-Fi. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα αυτά, οι χάκερ θα μπορούσαν να συνδεθούν σε προσωπικούς λογαριασμούς του χρήστη και να υποκλέψουν τα δεδομένα του από τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί.

«Αρχίσαμε τη διάθεση μιας ενημέρωσης που επιλύει ένα δυνητικό κενό ασφάλειας, το οποίο θα μπορούσε, κάτω από ορισμένες συνθήκες, να δώσει σε τρίτους πρόσβαση σε δεδομένα του ημερολογίου και των επαφών» ανακοίνωσε η Google.

«Η διόρθωση του προβλήματος δεν απαιτεί καμία ενέργεια από τους χρήστες και θα γίνει διαθέσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε.

Το Android είναι σήμερα το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα για smartphone, έχοντας ξεπεράσει εδώ και μήνες τα iPhone και τα Nokia.

Δεν υπάρχουν σχόλια: