Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Le Monde: Τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος


Le Monde: Τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=401754 
Η γαλλική εφημερίδα παραθέτει τα σενάρια του «κουρέματος», της «επιμήκυνσης» και της πρόσθετης βοήθειας που διχάζουν την Ευρώπη
Le Monde: Τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος

0Share
εκτύπωση 
Αθήνα 

Με τίτλο «Αναδιάρθρωση: Το σενάριο που διχάζει την Ευρώπη», η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στα επιτελεία των ευρωπαϊκών τραπεζών για το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η γαλλική εφημερίδα αναλύει τις προτάσεις που έχουν «πέσει» στο τραπέζι και θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση παραμένει ταμπού μόνο για τους τραπεζίτες που δεν θέλουν να επιμεριστούν οι τράπεζες τις ζημιές από μια διαγραφή χρεών. Οι αγορές ποντάρουν στην αναδιάρθρωση, ενώ οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι βιώσιμη η σημερινή κατάσταση, σημειώνει ο Monde.

Η εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα τρία σενάρια:

- Το πρώτο σενάριο, η «σκληρή αναδιάρθρωση», απορρίπτεται από όλους. Πρόκειται για μια κατ' ευφημισμόν χρεοκοπία, σημειώνει ο Monde, που τρομάζει τους πάντες επειδή ανοίγει τον δρόμο και για άλλες χρεοκοπίες, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας πρωτίστως, μεταδίδοντας έτσι την κρίση σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Εδώ η εφημερίδα σημειώνει ότι παρά τις καταστροφικές συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης, οι αγορές θεωρούν ότι αυτή είναι οιονεί νομοτελειακή. Σύμφωνα με έρευνα της βελγικής «δεξαμενής σκέψης» Bruegel σε παράγοντες της αγοράς, η Αθήνα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της αν αυτά δεν μειωθούν κατά 30 έως 50%, σημειώνει ο Monde.

- Το δεύτερο σενάριο, το οποίο προκρίνει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είναι η «ήπια αναδιάρθρωση». Πρόκειται ουσιαστικά για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, που είναι μεν λιγότερο επώδυνη από το «κούρεμα», αλλά μπορεί να αποδειχθεί και πολύ λιγότερο αποτελεσματική. «Χωρίς να αποκλείει κανείς μετάδοσης της κρίσης και στις άλλες χώρες, το δημοσιονομικό πρόβλημα δύσκολα θα λυθεί», δηλώνει στην εφημερίδα ο Ρενέ Ντεφοσέ της χρηματιστηριακής Natixis, θεωρώντας ότι η λύση αυτή προϋποθέτει την «ανάληψη υψηλού κινδύνου για το τίποτα».

- Το τρίτο σενάριο είναι η χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα. Πρόκειται για μια ιδέα που προωθούσε σθεναρά ο Ντομινίκ Στρος-Καν. «Η σύλληψη του Στρος-Καν στη Νέα Υόρκη θέτει εκτός τραπεζιού το σενάριο αυτό», σημειώνει ο Monde.

Τέλος, η εφημερίδα τονίζει ότι υπάρχει και μια συναίνεση (υπό τη μορφή αιτήματος) όλων των παραγόντων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα: να συνεχίσει τις προσπάθειες οικονομικής και δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Η ρεπόρτερ Μαρί ντε Βερζές, που υπογράφει το άρθρο, αναγνωρίζει ότι παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται εδώ και ενάμιση χρόνο, η ύφεση βαθαίνει και η κυβέρνηση δεν καταφέρνει τους στόχους της. Γι' αυτό το μείζον είναι να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Και πρώτη προτεραιότητα παραμένει η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

«Διότι οι Ελληνες δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Είτε πρόκειται για οδηγούς ταξί είτε για εφοπλιστές...»
, καταλήγει το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: