Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Λιβυκή σκιά στο πετρέλαιο

Λιβυκή σκιά στο πετρέλαιο

http://www.naftemporiki.gr/news/maties.asp 

NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 20:27

Οι ταραχές στη Λιβύη δεν κλονίζουν μόνο το καθεστώς, αλλά έχουν και οικονομικές συνέπειες, καθώς η Λιβύη συνεισφέρει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Δυσκολίες στην τροφοδοσία δεν υπάρχουν. Υπάρχει όμως αυξημένο ρίσκο, γι' αυτό ανεβαίνουν οι τιμές. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το μπρεντ κοντά στα 107 δολάρια θα ανέβει ακόμα περισσότερο, γιατί η Ευρώπη βρίσκεται πολύ κοντά στις εστίες της κρίσης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ντάνιελ Πόνεμαν, από το Ριάντ όπου βρίσκεται, για τις εργασίες του Διεθνούς φόρουμ της Ενέργειας, κάλεσε τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του.
Η εταιρεία BP σταμάτησε τις προετοιμασίες για γεωτρήσεις στις δυτικές επαρχίες της χώρας, ενώ ο αυστριακός ενεργειακός κολοσσός OMV αποσύρει το προσωπικό του. Η ισπανική Repsol παρούσα στη Λιβύη από τη δεκαετία του 1970, με συμβόλαιο εκμετάλλευσης κοιτασμάτων ως το έτος 2032, ανέστειλε τις δραστηριότητές και τμήμα του προσωπικού της (50-60 οικογένειες) επαναπατρίστηκε.
Οι ιρανικές πετρελαϊκές δραστηριότητες στη Λιβύη διακόπηκαν και αποχωρεί, εντός 48 ωρών, το 15μελές προσωπικό της Iranian National Drilling Company, η οποία παρέχει κυρίως τεχνογνωσία.
Σαουδαραβική πηγή, μιλώντας ανώνυμα, προέτρεψε τους καταναλωτές να είναι ήρεμοι, αναφέροντας: "μην πανικοβάλεστε, είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε, όταν το σπίτι σας φλέγεται".
Ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθησύχασε λέγοντας "αν παραστεί ανάγκη, όλοι μαζί θα χειριστούμε αυτήν την έκτακτη κατάσταση".
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: