Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο

Διαλέξεις στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο

NAFTEMPORIKI.GR Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2010 
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1774657 
Πώς κυλούσε η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο; Ένας κύκλος ομιλιών, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ρίχνει φως στις άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας στο Βυζάντιο…
Ο Σύλλογος Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, με αφορμή το νέο ημερολόγιο του Βυζαντινού Μουσείου, θέμα του οποίου είναι «Ανιχνεύοντας το κοσμικό στο ιερό», διοργανώνει από το Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2010, σειρά διαλέξεων με τίτλο «Στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους».
Τον κύκλο των ομιλιών ανοίγει τη Δευτέρα, στις 8 Φεβρουαρίου, η δρ. Γεωργία Μαρίνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ε.Μ.Π., με θέμα «Η κατοικία στο Βυζάντιο». Μέσα από στοιχεία, που με κόπο διασώθηκαν λόγω των φυσικών καταστροφών, τους πολέμους, την συνεχή οίκηση και τις κατασκευές της σύγχρονης πόλεις, οι επιστήμονες, προσπαθούν να αναδομήσουν την καθημερινότητα των μεγάλων αστικών κέντρων του Βυζαντίου και τη «ρουτίνα» των κατοίκων τους.
Με έμφαση στους ύστερους, παλαιολόγειους χρόνους του Βυζαντίου στον Μυστρά, η επιστήμη, δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις για την ζωή στην περιοχή λόγω της διατήρησης του πολεοδομικού ιστού της πόλης, με τα κοσμικά και εκκλησιαστικά κέντρα και τις σχεδόν άθικτες από το πέρασμα του χρόνου οικίες.
Οι υψηλές προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Πλήθων και ο μετέπειτα καρδινάλιος Βησσαρίων, σκορπούν το άρωμα της διανόησης και χρωματίζουν με τις δικές τους πνευματικές πινελιές, την καθημερινότητα των πόλεων, που σημάδεψαν με την ακτινοβολία τους την παγκόσμια ιστορία.
Όλες οι διαλέξεις πραγματοποιούνται ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τον κύκλο των συζητήσεων, στην ιστοσελίδα του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου www.byzantinemuseum.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια: