Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Μικροί οι κίνδυνοι του εμβολίου

Μικροί οι κίνδυνοι του εμβολίου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/08/1711665.htm

Οι βασικοί κανόνες προστασίας και αποφυγής της μετάδοσης του ιού της νέας γρίπης τύπου Α, είναι σχεδόν σε όλους γνωστοί: τακτικό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη της μύτης την ώρα του φταρνίσματος, καθώς και κάλυψη του στόματος την ώρα του βήχα, παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση ασθένειας.

Εάν όμως οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δώσουν την έγκριση για εμβολιασμό, εγείρεται το ερώτημα εάν θα πρέπει κανείς να συμμετάσχει ή όχι.

Εκείνοι που συνήθως είναι ευάλωτοι απέναντι στον κοινό ιό της γρίπης είναι όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι.

Αλλά στην περίπτωση της γρίπης των χοίρων, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Ανθρωποι νεαρής ηλικίας και χωρίς κάποια προβλήματα υγείας προσβάλλονται από τη νέα γρίπη.

Και αυτό αποτελεί μια από τις βασικές κινητηρίους δυνάμεις για την ανάπτυξη ενός εμβολίου. Ο άλλος λόγος αφορά την ταχύτητα και το εύρος μετάδοσης του ιού. Από την άνοιξη, τότε που αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα στο Μεξικό, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 190 χώρες.

Σε γενικές γραμμές όμως, τα κέντρα πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων, όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αξιολογούν την πανδημία ως ήπιας μορφής.

Οι ανησυχίες όσον αφορά το εμβόλιο της νέας γρίπης είναι κατανοητές και εν μέρει προέρχονται από τα γεγονότα του 1976-77. Η τότε επιδημία γρίπης των χοίρων που είχε ξεσπάσει σε περιοχή του Νιου Τζέρσι είχε οδηγήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επισπεύσει τη διαδικασία παραγωγής εμβολίου.

Μέχρι την εποχή που το σύνδρομο Guillain-Barre (μια σπάνια νευρολογική διαταραχή) εντοπίσθηκε ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου, είχαν εμβολιασθεί περίπου 40 εκατ. άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 500 άτομα ανέπτυξαν το συγκεκριμένο σύνδρομο, ενώ 25 έχασαν τη ζωή τους μετά τον εμβολιασμό.

Δεδομένων των ιστορικών γεγονότων, ο Αντονι Σ. Φαούτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, κατανοεί τις ανησυχίες. «Σήμερα όμως, η πανδημία είναι πραγματικότητα. Και τα πλεονεκτήματα του εμβολίου υπερβαίνουν τους κινδύνους», εκτιμά ο κ. Φαούτσι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κίνδυνοι του εμβολίου αναμένεται να είναι μικροί, διότι ο τρόπος παρασκευής του είναι, ουσιαστικά, ο ίδιος με τον τρόπο παρασκευής των εμβολίων της απλής γρίπης.

Πηγή: «The Washington Post»

Δεν υπάρχουν σχόλια: