Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Η εκδοχή της ΒΡ για τις ανατιμήσεις πετρελαίουΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008 21:14 Εκτύπωση

Η εκδοχή της ΒΡ για τις ανατιμήσεις πετρελαίου
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
http://www.naftemporiki.gr/news/maties.asp
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008 21:14
«Βεβαίως υπάρχουν επενδυτές», δήλωσε ο Christof Rühl, επικεφαλής οικονομολόγος της πετρελαϊκής βιομηχανίας ΒΡ, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή της, «βεβαίως υπάρχει σπέκουλα, όπως και σε κάθε άλλη αγορά.
Αλλά, δεν είναι αυτοί που αλλάζουν τα δομικά δεδομένα και καθορίζουν τις προσδοκίες. Στον τομέα της προσφοράς και της ζήτησης σημαντικό ρόλο έπαιξε η επαναδραστηριοποίηση του ΟPEC για τον έλεγχο της παραγωγής. Αυτό ενισχύεται μακροπρόθεσμα και από το γεγονός, ότι πολλές χώρες μέλη του θέλουν ίσως να αυξήσουν την παραγωγή, αλλά δεν μπορούν, όπως το Ιράν, η Νιγηρία, το Ιράκ. Η προσφορά μειώνεται επίσης από τους περιορισμούς που υπάρχουν για ιδιωτικές επενδύσεις σε πολλές χώρες εκτός OPEC
Σε παγκόσμιο επίπεδο η κατανάλωση πετρελαίου αυξήθηκε το 2007 κατά 1,1% -στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού κατά 2,3%- ενώ στις βιομηχανικές χώρες μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Ενα από τα δομικά δεδομένα που έχουν αλλάξει είναι η αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου στις ίδιες τις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο. Το 20% της παραγωγής μένει στην ίδια τη χώρα.
Επίσης έχουμε την αυξημένη ζήτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες, εκεί όπου το πετρέλαιο επιδοτείται με φορολογικές ελαφρύνσεις, και δεν συμπιέζει την τιμή», σημειώνει ο Christof Rühl. «Συνολικά το ένα τέταρτο της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου την περασμένη χρονιά ήταν με επιδοτούμενες τιμές. Αυτό έχει συνέπειες, διότι στο τέλος του 2007 και στις αρχές του 2008 αυξήθηκε ο αριθμός των χωρών που δεν μπορούν πλέον να επιδοτούν το πετρέλαιο. Η Ινδία έπρεπε να προσαρμόσει τις τιμές της δύο φορές, το ίδιο πρόβλημα είχε η Αίγυπτος και άλλες χώρες. Είναι μια εξέλιξη που θα συνεχιστεί, και οι τιμές θα επηρεάζουν μελλοντικά περισσότερο τη ζήτηση».
Η κατανάλωση πετρελαίου είναι πάντα για τις αναπτυσσόμενες χώρες ένας δείκτης οικονομικής ανάπτυξης. Στις βιομηχανικές χώρες δεν ισχύει απόλυτα αυτή η εξίσωση, υπάρχουν αποτελεσματικότεροι τρόποι αξιοποίησης της ενέργειας. Γι' αυτό και το στοίχημα του μέλλοντος είναι να επιτευχθεί το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα με καλύτερη αξιοποίηση της ενέργειας και λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου.
DEUTSCHE WELLE

Δεν υπάρχουν σχόλια: