Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Πορεία προς τα πίσω

Πορεία προς τα πίσω
Greekretail weekly _by Comcenter (June 19, 2008)
Πέμπτη 19 Ιουν. 2008
Ημέρα συλλαλητηρίου για την ακρίβεια (με τη συμπαράσταση του ΣΕΒ), αλλά και αποκαλύψεων σε ζητήματα διαπλοκής οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Σε όλη την Ευρώπη οι διαμαρτυρίες κατά της ακρίβειας φουντώνουν. Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση αναγνωρίζει και επίσημα πλέον το πρόβλημα της ακρίβειας και διαπιστώνει την ανάγκη μιας κοινής πολιτικής αντιμετώπισής του. Στη χώρα μας προωθούνται μέτρα, τα οποία επαναφέρουν στη μνήμη μας σκηνές από το παρελθόν: διατίμηση, αγορανομία, αυστηροί έλεγχοι -σε τι άραγε, αφού η αισχροκέρδεια παραμένει σε νομική βάση λέξη κενή περιεχομένου- μαύρες λίστες.
Εκείνοι που καθυστερημένα διαπιστώνουν πως το πρόβλημα έχει διογκωθεί είναι οι ίδιοι που συνέδραμαν στην ανεξέλεγκτη πορεία ανόδου των τιμών σε ύψη που κάνουν ακόμη χειρότερη την ήδη υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής μας σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο που η πλειονότητα των πολιτών αμφισβητεί, όχι μόνο την αποτελεσματικότητα κάθε ημίμετρου, αλλά και τις προθέσεις εκείνων που το λαμβάνουν.
Ποιος θα μας πείσει πως η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των χωρών της Ευρώπης δεν θα κάνει τους λίγους πλούσιους ακόμη πλουσιότερους και τους φτωχούς -ή σχεδόν φτωχούς- ακόμη φτωχότερους; Μήπως να επανεξετάσουμε τους τρόπους εφαρμογής της κοινωνικής και ηθικής επιχειρηματικής ευθύνης εκ μέρους των κερδοφόρων εταιρειών αλλά και των πολιτικών σχηματισμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και να επαναπροσδιορίσουμε, σε αυτή τη βάση, τον ρόλο των νέων Ράμπο;
Ξένια Μαντζιώρη
Διευθύντρια Σύνταξης Comcenter

Δεν υπάρχουν σχόλια: