Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Στον τρελό ρυθμό της Αποκριάς


Στον τρελό ρυθμό της Αποκριάς


ΑΝΤ1

Όλη η Ελλάδα βρίσκεται στους ρυθμούς της τελευταίας Κυριακής της Απόκριας, με πολλές, εντυπωσιακές και παραδοσιακές εκδηλώσεις απ άκρη σε άκρη της χώρας, ενώ τα βλέμματα στρέφονται και στην μεγάλη παρέλαση των Καρναβαλιστων στην Πάτρα το μεσημέρι.
Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού, κορυφώνονται με την μεγάλη παρέλαση του βασιλιά Καρνάβαλου την Κυριακή το μεσημέρι, και την τελετή λήξης των εκδηλώσεων, αργότερα το βράδυ.
Το μεσημέρι, 15 με «αρχηγό» τον βασιλιά Καρνάβαλο, 246 πληρώματα του «κρυμμένου θησαυρού» και 40.000 καρναβαλιστές δίνουν και πάλι το ξεχωριστό χρώμα του Πατρινού Καρναβαλιού. Το φετινό θέμα είναι εμπνευσμένο από το διαδίκτυο, και έχει ως κεντρικό τίτλο «Το παπάκι, το ποντίκι και ο Καρνάβαλος».
Πρώτος θα παρελάσει ο βασιλιάς Καρνάβαλος που φέτος είναι ο «Μάγος του διαδικτύου», και στα χέρια του κρατάει μια υδρόγειο σφαίρα, ενώ από το κεφάλι του ξεχύνονται μαγικές, καρναβαλικές κορδέλες.
Ακολουθούν το άνθινο άρμα και το άρμα της Βασίλισσας του Καρναβαλιού, ενώ στη συνέχεια παρελαύνουν τα υπόλοιπα άρματα, που έχουν ως κύριο θέμα την σάτιρα. Συγκεκριμένα, παρελαύνουν το "Αυτοκινητοδρόμιο" με τις φιγούρες του δημάρχου Ανδρέα Φούρα και του πρώην δημάρχου Ευάγγελου Φλωράτου, ο "Ηλεκτρονικός κόκορας", το "Internet cafe", το "Πουλί της διαφθοράς", το "Υπουργείο Υγείας", το "Υπουργείο Αθλητισμού", ο "Αίσωποςwww.gr", το "Άλαλα τα χείλη", το "Το παπάκι, το ποντίκι κι ο καρνάβαλος", "Ο χορός του φακέλου", "Mouse" και η "Η μυθική απειλή".
Μετά τα άρματα, ακολουθούν τα 246 πληρώματα του "κρυμμένου θησαυρού", με στολές και κατασκευές που είναι εμπνευσμένες από τη επικαιρότητα. Η καρναβαλική παρέλαση κλείνει με τον παραδοσιακό σοκαλατοπόλεμο, όπου τέσσερις σύλλογοι σοκολατοριχτών αναμένεται να πετάξουν προς τους θεατές της παρέλασης μεγάλο αριθμό σοκολατών.
Η τελετή λήξης του πατρινού καρναβαλιού θα πραγματοποιηθεί στις 9.00 το βράδυ της Κυριακής, στον μόλο της Αγίου Νικολάου. Εκεί θα καεί ο βασιλιάς Καρνάβαλος, εν μέσω εντυπωσιακών πυροτεχνημάτων, ενώ η τελετή περιλαμβάνει ακόμη λέιζερ και χορευτικά.
Στην Αθήνα, οι εορτασμοί με τα μουσικά σύνολα του δήμου Αθηναίων συνεχίζονται μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, ενώ την Κυριακή 9 Μαρτίου επισκέπτονται την Πλατεία Ψυρρή.
Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής ο πεζόδρομος ήχησε οπερέτες και τραγούδια της εποχής του μεσοπολέμου από τη Χορωδία και Μαντολινάτα Εξαρχείων-Νεαπόλεως, ενώ το απόγευμα (18.00-22.00) θα δοθεί θεατρική μουσική παράσταση, ενώ η γνωστή δημοτική σύμβουλος Υβέτ Τζάρβις (πρώην τραγουδίστρια) θα παρουσιάσει χορευτικές επιλογές του διεθνούς ρεπερτορίου των δεκαετιών 1970-1990.
Την ίδια μέρα, η οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι αφιερωμένη στα παιδιά, και ένα αποκριάτικο τρενάκι φιλοξενεί εκπλήξεις για τα παιδιά στα βαγόνια του. Ταχυδακτυλουργοί, παιχνίδια ερωτήσεων με τη συμμετοχή των παιδιών και θεατρική παράσταση από ηθοποιούς-παιδαγωγούς δημιουργούν μια επιτυχημένη ημέρα ψυχαγωγίας για τα παιδιά. Στον ανοικτό χώρο του Ζαππείου θα εξελίσσονται διάφορα δρώμενα με καραόκε, ανιματέρ, ζογκλέρ και μπαλονοκατασκευές.
Η Αποκριά κλείνει τον κύκλο της την Καθαρά Δευτέρα 10 Μαρτίου στο λόφο του Φιλοπάππου, όπου το πέταγμα του αετού θα συνοδευθεί από το παραδοσιακά γλέντι.
Στην Ξάνθη, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς διοργανώνεται το πιο δημοφιλές καρναβάλι στη Βόρεια Ελλάδα. Επίκεντρο της γιορτής είναι η πλατεία της πόλης. Οι εκδηλώσεις διαρκούν αρκετές ημέρες με αποκορύφωμα την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, όπου σε μία παραδοσιακή και φαντασμαγορική ατμόσφαιρα γίνεται το «Κάψιμο του Τζάρου», με τη δύση του ήλιου, στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου
Θα προηγηθεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην είσοδο της πόλης της Ξάνθης, όπου τα άρματα και οι χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο.
Στην Καστοριά, το βράδυ της Κυριακής της Τυροφάγου, οι κατά τόπους σύλλογοι με τη συνδρομή του δήμου Καστοριάς, ανάβουν σε διάφορα σημεία της πόλης μεγάλες φωτιές, τις «Μπουμπούνες». Γύρω από κάθε φωτιά στήνεται χορός με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων (χάλκινα), και προσφέρεται κρασί και τσίπουρο καθώς και εδέσματα όπως χαλβάς, για να είναι γλυκιά η Σαρακοστή. Κάθε γειτονιά προσπαθεί να ανάψει την μεγαλύτερη φωτιά σε ύψος και διάρκεια. Στο τέλος οι πιο τολμηροί πηδάνε πάνω από τη θράκα, για να καούν οι ψύλλοι όπως λέγανε οι παλαιότεροι.
Έθιμο της ίδιας βραδιάς είναι και ο «χάσκαρης». Στην άκρη ενός κλώστη (ξύλο με το οποίο οι νοικοκυρές πλάθουν πίτες), δένουν μια κλωστή και στην άκρη της κλωστής ένα βρασμένο αυγό. Τον κλώστη κρατά ο γεροντότερος της οικογένειας και με μια ελαφριά κίνηση του χεριού, το κατευθύνει στα στόματα των μελών οι οποίοι προσπαθούν για τρεις φορές να το «χάψουν».
Στην Πρώτη Σερρών, την τελευταία Κυριακή της Τυροφάγου, αναβιώνει το έθιμο της Ντερβένας (Πυρολατρείας). Το έθιμο ξεκινά περίπου δύο μήνες πριν, με την συγκέντρωση πουρναριών από κάθε συνοικία ξεχωριστά, και στόχος αποτελεί το ποια συνοικία θα πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη Ντερβένα.
Στον Πολύγυρο, την Κυριακή της Τυροφάγου διοργανώνεται μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων στον κεντρικό δρόμο, ενώ την Καθαρά Δευτέρα ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Γερακινής θα προσφέρει νηστίσιμους μεζέδες και κρασί σε όλους τους επισκέπτες στην περιοχή.
Στην Κοζάνη, την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς πραγματοποιείται παρέλαση αρμάτων και ομάδων μεταμφιεσμένων και με το άναμμα των φανών το βράδυ της ίδιας μέρας. Παράλληλα, στα Χανιά την Κυριακή προγραμματίζουν μια ακόμα γιορτή με πυροτεχνήματα και πολλές εκπλήξεις ενώ την Καθαρά Δευτέρα στην παραλία του Γραμμένου οργανώνουν εκδήλωση για την σαρακοστή και πέταγμα χαρταετών.
Εκδηλώσεις, παρελάσεις και παραδοσιακά έθιμα αναβιώνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από την Ήπειρο ως τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Κρήτη και τα νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: