IIF: «Ρεαλιστική κίνηση για τις αγορές το πακέτο διάσωσης»
Ποιες είναι οι τράπεζες που συμμετέχουν στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: πριν 41'
Από αριστερά, Βογκλ, Ακερμαν, Νταλάρα και Μάας
Ρεαλιστική και πλήρως προσαρμοσμένη στις ανάγκες των καιρών χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο επικεφαλής του φορέα που εκπροσωπεί τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων σημείωσε ότι η Ευρώπη έκανε σημαντικά βήματα για τη διασφάλιση της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών, περιορίζοντας πλέον το ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης.
«Πρόκειται για μια ρεαλιστική κίνηση για τις αγορές, για τους επενδυτές, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η αποδοχή της πραγματικότητας είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση για ένα καλύτερο μέλλον».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το νέο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα δεν θα εκτροχιαστεί από την πιθανή αξιολόγηση της χώρας σε βαθμίδα επιλεκτικής χρεοκοπίας, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι απλώς ένα μικρό μεταβατικό στάδιο και σκαλοπάτι για την ανάκαμψη.
Ο Νταλλάρα τόνισε ότι ο νέος μηχανισμός διάσωσης δείχνει πως η Ελλάδα είναι σε διαφορετική κατάσταση από ό,τι άλλες χώρες της Ευρωζώνης – όπως η Πορτογαλία – που αγωνίζονται για την αποκατάσταση της οικονομικής και δημοσιονομικής τους θέσης.
«Αυτή η επίδειξη βούλησης από τους ηγέτες της Ευρώπης εκτιμώ ότι θα περιορίσει ουσιαστικά τη μεταδοτικότητα της κρίσης», δήλωσε.
Αναφερόμενος στην ΕΚΤ είπε ότι αντιλαμβάνεται πως έχει καθοριστική ευθύνη για τη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το ότι όλες οι κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν προς τον ίδιο σκοπό.
Για το σχέδιο του IIF είπε ότι αυτό βασίζεται στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που έχουν ήδη εκδοθεί με ένα συνδυασμό τεσσάρων χρηματοοικονομικών εργαλείων και τον Μηχανισμό Επαναγοράς Ελληνικού Χρέους.
Το σχέδιο προβλέπει την ανταλλαγή χρέους με 30ετή εργαλεία χωρίς μείωση ονομαστικής αξίας, ανταλλαγή με μετακύλιση ελληνικών κρατικών ομολόγων σε 30ετή εργαλεία χωρίς μείωση ονομαστικής αξίας, ανταλλαγή με 30ετή εργαλεία με μείωση ονομαστικής αξίας και ανταλλαγή χρέους με 15ετή εργαλεία με μείωση ονομαστικής αξίας.
Σύμφωνα με το IIF οι επενδυτές θα επιλέξουν περίπου ισομερώς ανάμεσα στα τέσσερα εργαλεία, ενώ όλα τα εργαλεία θα αποφέρουν στους ιδιώτες μείωση της καθαρής παρούσας αξίας κατά 21%, με βάση το υφιστάμενο προεξοφλητικό επιτόκιο 9%.
Οι τράπεζες που συμμετέχουν στη ρύθμιση για το ελληνικό χρέος
Allianz - Γερμανία
BNP Paribas - Γαλλία
Munich Re - Γερμανία
Swiss Re - Ελβετία
Zurich Financial - Ελβετία
ΑΧΑ - Γαλλία
Generali - Ιταλία
Dexia - Βέλγιο
Deutsche Bank - Γερμανία
HSBC - Μεγάλη Βρετανία
Societe Generale -Γαλλία
ING - Ολλανδία
Commerzbank - Γερμανία
Standard Chartered - Μεγάλη Βρετανία
Intesa SanPaolo - Ιταλία
SEB - Σουηδία
Bayern LB - Γερμανία
BBVA - Ισπανία
Alpha Bank - Ελλάδα
Eθνική Τράπεζα Ελλάδος - Ελλάδα
Eurobank EFG Group - Ελλάδα
Τράπεζα Πειραιώς - Ελλάδα
Τράπεζα Κύπρου - Κύπρος
Hellenic Bank - Ελλάδα
AK Bank - Τουρκία
Scotiabank - Καναδάς
Credit Suisse - Ελβετία
Banco de Credito de Peru - Περού
National Bank of Kuwait - Κουβέιτ
KB Financial Group - Κορέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου