Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Βρέθηκε, επιτέλους, γιατί οι γάτες λερώνουν τον...κήπο του γείτονα

Βρέθηκε, επιτέλους, γιατί οι γάτες λερώνουν τον...κήπο του γείτονα
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=411526&h1=true 
Ερευνα του Τμήματος Υγείας Ζώων της Bayer
Βρέθηκε, επιτέλους, γιατί οι γάτες λερώνουν τον...κήπο του γείτονα

5Share
εκτύπωση 



Φαίνεται πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, πως οι γάτες επιλέγουν την αυλή ή τον κήπο των γειτονικών σπιτιών για να «ανακουφιστούν». Ερευνητές, μάλιστα, που διεξήγαγαν στενή παρακολούθηση σε 9 κατοικίδια για 8 ολόκληρες ημέρες και εξέτασαν ερωτηματολόγια 3.000 ιδιοκτητών γάτας, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι γάτες «λερώνουν» τους γειτονικούς κήπους σκόπιμα, προκειμένου να οριοθετήσουν το χώρο που θεωρούν ότι τους ανήκει.
Αυτή την....επιστημονική απάντηση στο ερώτημα "γιατί οι γάτες «λερώνουν» τον κήπο του γείτονα;" έδωσε μία νέα έρευνα του Τμήματος Υγείας Ζώων της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας Bayer.

Ο χώρος που αντιλαμβάνονταν ως¨"ιδιοκτησία τους" οι γάτες που εξετάστηκαν στην έρευνα, εκτεινόταν περίπου στα 270 μέτρα γύρω από το σπίτι των ιδιοκτητών. Αυτές οι μετρήσεις συγκεντρώθηκαν με τη βοήθεια μικροσυσκευών εντοπισμού και μικροσκοπικών καμερών που τοποθετήθηκαν στα μικρά κατοικίδια.

Διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, πως οι γάτες της πόλης βρίσκονται σε μεγαλύτερη πίεση σε σχέση με τις γάτες της επαρχίας, καθώς ο χώρος που τους «ανήκει» είναι αισθητά μικρότερος και επιπλέον πρέπει να τον προστατεύουν με νύχια και με δόντια από τους αναρίθμητους εισβολείς: άλλες γάτες, σκύλους, τρωκτικά, έντομα, αλλά και μηχανήματα και ανθρώπους.

"Το μαρκάρισμα που κάνουν οι γάτες στον χώρο ιδιοκτησίας των ανθρώπων μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή καβγάδων με τους γείτονες" εξηγεί ο ειδικός στη συμπεριφορά ζώων και επικεφαλής ερευνητής, Ρότζερ Τέιμπορ.

Η έρευνα, με τίτλο «Η μυστική ζωή της γάτας», έδειξε την τεράστια σημασία που έχει η κτήση χώρου για τις γάτες. Μεταξύ άλλων προέκυψε, πως η "μέση γάτα" περνάει γύρω στις 12 ώρες την ημέρα (!) χουζουρεύοντας σε ένα αγαπημένο σημείο χαλάρωσης, από όπου όμως συνήθως διατηρεί οπτική επαφή με την "έγγειο ιδιοκτησία" της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: