Νορβηγία: αντι-ισλαμικό μανιφέστο μίσους από τον 32χρονο
«Εθνική τραγωδία» λέει ο πρωθυπουργός, Γενς Στόλτενμπεργκ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06:38
24 Ιουλίου: Δύο κορίτσια ατενίζουν θλιμμένα, από την Ουτίκα της Νορβηγίας, το νησάκι Οτόγια, όπου έγινε το μαζικό φονικό της 22 Ιουλίου [EPA/JOERG CARSTENSEN]
Ο διοικητής της αστυνομίας της Νορβηγίας, Σβάινουνγκ Σπονχάιμ, δήλωσε ότι υποτίθεται πως την ώρα της επίθεσης θα έπρεπε να βρίσκεται αστυνομικός στο νησί Οτόγια, ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν έχει διευκρινιστεί που ακριβώς βρισκόταν.
Εν τω μεταξύ, Βρετανός εμπειρογνώμονας θα βοηθήσει τις νορβηγικές Αρχές για τη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες τουλάχιστον 93 άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Ο Σβ.Σπονχάιμ δήλωσε ότι ένας Βρετανός εγκληματολόγος έχει μεταβεί στη Νορβηγία για να βοηθήσει στις έρευνες της αστυνομίας.
Παράλληλα, τόνισε ότι η νορβηγική αστυνομία ανταλλάσσει πληροφορίες διαμέσου του δικτύου της Interpol.
Εκπρόσωπος της νορβηγικής αστυνομίας δήλωσε, πάντως, ότι δεν έχει ζητηθεί η διενέργεια ξεχωριστής έρευνας σε κάποια άλλη χώρα.
Τη Δευτέρα οδηγείται ο 32χρονος Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ ενώπιον δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει για την παράταση της κράτησής του έως ότου διεξαχθεί η δίκη του.
Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται, καθώς δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είχε και συνεργό. Ο ίδιος, πάντως, υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος.
«Ομολόγησε τις πράξεις του -τη βομβιστική επίθεση στο Όσλο και την επίθεση στο νησί Οτόγια- παρότι δεν δηλώνει ποινικά ένοχος» ανέφερε την Κυριακή ο επικεφαλής της αστυνομίας, Σβέινουνγκ Σπόνχαιμ.
Δηλώσεις του πατέρα του 32χρονου
«Σοκαρισμένος» δήλωσε ο πατέρας του Νορβηγού που κατηγορείται για τις επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο 93 ανθρώπων, διευκρινίζοντας ότι έμαθε για την ανάμειξη του γιου του στο συμβάν μέσω των εφημερίδων στο Διαδίκτυο.
Ο πατέρας του Άντερς Μπρέχρινγκ Μπρέιβικ δήλωσε στην εφημερίδα Verdens Gang ότι έχει χάσει κάθε επαφή με το γιο του από το 1995.
«Διάβαζα στο Internet τις εφημερίδες και ξαφνικά είδα το όνομά του και τη φωτογραφία του στο δίκτυο» δήλωσε.
Ο άνδρας αυτός είναι συνταξιούχος και μένει στη Γαλλία και όπως είπε στην εφημερίδα είχε χωρίσει από τη μητέρα του Άντερς Μπρέχρινγκ Μπρέιβικ μετά τη γέννησή του.
Πρόσθεσε ότι έχει χάσει επαφή με το γιο του από το 1995, όταν αυτός ήταν 15 ή 16 ετών.
Στον πατέρα του αναφέρεται και ο Μπρέιβικ σε μανιφέστο 1.500 σελίδων, το οποίο δημοσίευσε λίγο πριν από τις επιθέσεις.
Ο ύποπτος για τις επιθέσεις στη Νορβηγία διευκρινίζει στο μανιφέστο του ότι ο πατέρας του, διπλωμάτης που υπηρέτησε στο Λονδίνο και το Παρίσι, ξαναπαντρεύτηκε μετά τη γέννησή του, ενώ η μητέρα του παντρεύτηκε έναν στρατιωτικό, ο οποίος έγινε θετός του πατέρας.
Ο βιολογικός του πατέρας και η νέα του σύζυγος, που έμεναν στο Παρίσι, είχαν ζητήσει τότε την κηδεμονία του αγοριού, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό από τη νορβηγική Δικαιοσύνη.
«Είχα μια καλή σχέση μαζί του (εννοεί τον πατέρα του) και τη νέα του σύζυγο ως τα 15 μου χρόνια» γράφει ο Μπρέιβικ, ο οποίος προσθέτει ότι τους επισκεπτόταν συχνά στη Γαλλία.
Όμως οι επαφές σταμάτησαν στα 15 του χρόνια -«Δεν του άρεσε πολύ η περίοδος γκράφιτι που πέρασα μεταξύ 13 και 16 ετών» αναφέρει ο Μπρέιβικ- και ο πατέρας δεν έδωσε καμία συνέχεια σε ένα αίτημα για επανασύνδεση πριν από μερικά χρονια.
«Εθνική τραγωδία»
«Εθνική τραγωδία» χαρακτήρισε τις αιματηρές επιθέσεις ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Κάθε θάνατος είναι μια τραγωδία και όλοι μαζί συνιστούν μια εθνική τραγωδία» είπε ο Νορβηγός πρωθυπουργός κατά την επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στον καθεδρικό ναό του Όσλο.
Φανερά συγκινημένος, ο Γ.Στόλτενμπεργκ ανέφερε τα ονόματα δύο θυμάτων που γνώριζε προσωπικά και είπε ότι του είναι «αδιανόητο» ότι χάθηκαν για πάντα.
«Είμαστε ένας λαός σε πένθος, αλλά μέσα στη λύπη αναζητούμε την ελπίδα» δήλωσε κατά την τελετή ο επίσκοπος Όλε Κρίστιαν Κβάρμε.
Στην επιμνημόσυνη δέηση, η οποία μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα, παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ και μέλη της κυβέρνησής του, όπως και όλων των πολιτικών κομμάτων, ο βασιλιάς Όλαφ, ο διάδοχος Χάραλντ και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Το μανιφέστο
Η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο φερόμενος ως δράστης ανέβασε στο Διαδίκτυο αντι-ισλαμικό μανιφέστο 1.500 σελίδων.
Περιγράφει το σχεδιασμό, την παρασκευή των εκρηκτικών και τη βίαιη φιλοσοφία που οδήγησαν στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο, όπως και στο μακελειό που ακολούθησε στο νησί.
Το μανιφέστο δημοσιεύτηκε την ημέρα που έγιναν τα γεγονότα.
Ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο αυτό επιτίθεται στην «ισλαμική αποικιοκρατία και τον εξισλαμισμό της δυτικής Ευρώπης», όπως και στην «άνοδο του πολιτιστικού Μαρξισμού/της πολυπολιτισμικότητας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου