Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

«Bras de fer» χρυσού - oμολόγων

«Bras de fer» χρυσού - oμολόγων

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/11/1713445.htm

Η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας είναι αρκετά ζοφερή για να μπορέσει ο χρυσός να διατηρήσει τη λάμψη του;

Η τιμή χρυσού έχει ενισχυθεί 12% από τον Απρίλιο, μία περίοδο κατά την οποία οι ανησυχίες στις χρηματοοικονομικές αγορές άρχισαν να μετριάζονται και οι επενδυτές επέστρεψαν σε πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό. Η αντοχή του χρυσού υποδηλώνει ότι θα συνεχιστεί η ζήτηση για ένα ενεργητικό που θα μπορούσε να παρουσιάσει καλύτερες επιδόσεις στα χειρότερα σενάρια.

Όμως, κάθε δύσκολη οικονομική περίοδο δεν είναι πάντα ίδια με την προηγούμενη, γεγονός που πρέπει να θυμούνται οι επενδυτές όταν πρόκειται να αποφασίσουν εάν ο χρυσός ή τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα προσφέρουν τη μεγαλύτερη προστασία σε κίνδυνο.

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Προσφέρουν, σε αντίθεση με το χρυσό, μεγάλα έσοδα. Και μολονότι τα αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα θα μπορούσαν να δεχθούν πλήγμα σε μία πιθανή ισχυρή οικονομική ανάκαμψη με χαμηλό πληθωρισμό, ο χρυσός ενδεχομένως να υφίστατο πανωλεθρία. Επειτα, το αμερικανικό κρατικό χρέος παρουσίασε καλύτερες επιδόσεις από το χρυσό στη δύσκολη περίοδο έως τα τέλη του προηγούμενου έτους. Ο δείκτης της Merrill Lynch για τα 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ αυξήθηκε 11,6% από το Σεπτέμβριο έως τα τέλη του 2008.

Αντίστοιχα, ο δείκτης Comex για την τιμή χρυσού αυξήθηκε 6,6% την ίδια περίοδο, ενώ είχε σημειώσει απότομη πτώση στα μέσα της κρίσης. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι ο χρυσός ωφελείται όταν οι αγορές αρχίζουν να επαναλειτουργούν ομαλά - όπως σήμερα - όμως το συγκεκριμένο πολύτιμο μέταλλο όπως και άλλες κατηγορίες ενεργητικού, μπορεί να υποχωρήσει όταν οι αγορές κινούνται πτωτικά.

Με άλλα λόγια, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα θα μπορούσαν να επισκιάσουν το χρυσό σε ένα περιβάλλον όπως το ιαπωνικό, όπου ο αποπληθωρισμός ωθεί σε άνοδο τις πραγματικές αποδόσεις αλλά δεν είναι αρκετά υψηλός για να ασκήσει σοβαρές πιέσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα και στην ευρύτερη οικονομία. Ομως, ο χρυσός βρίσκει μεγάλο στήριγμα στις δυτικές κεντρικές τράπεζες, ειδικά στη Φέντεραλ Ρεζέρβ, η οποία εξακολουθεί να αυξάνει τη ρευστότητα δολαρίου για να στηρίξει τις βασικές αγορές.

Η τακτική αυτή καθιστά αβέβαιη την προοπτική για τον πληθωρισμό, ευνοώντας το χρυσό και πλήττοντας νομίσματα όπως το δολάριο. Και η τακτική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί. Πρόσφατα, το G20 ανακοίνωσε ότι τα μέτρα ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να παραμείνουν για αρκετό ακόμη καιρό.

PETER EAVIS, συντάκτης της WSJ

Δεν υπάρχουν σχόλια: