Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Στα εύκολα πρώτοι

Στα εύκολα πρώτοι
Greekretail weekly _by Comcenter (March 26, 2009)
Πέμπτη 26 Μαρ. 2009
Είμαστε πρώτοι, οι ‘Ελληνες, σε συμμετοχή στην πρωτοβουλία της WWF «Η ώρα της γης». Η πρωτοβουλία αξιέπαινη. Αξίζει, όμως, να εξηγήσει κάποιος στους πολίτες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά, κυρίως, στις δημόσιες επιχειρήσεις που κατακλύζουν τα ΜΜΕ με τις ανακοινώσεις συμμετοχής τους, πως οι συμβολικές πράξεις έχουν αξία, όταν παύουν να είναι συμβολικές. Στην αντίθετη περίπτωση, αποτελούν μια άλλης μορφής φιλανθρωπία, μια κίνηση, δηλαδή, που δίνει άλλοθι και, στην περίπτωση που υπάρχουν ηθικά ζητήματα, άφεση αμαρτιών.
Στη φιλανθρωπία, προσφέρουμε, όχι αυτό που μπορούμε, αλλά αυτό που μας στοιχίζει ελάχιστα, σχεδόν τίποτα. Θυσιάζοντας το ελάχιστο, νιώθουμε ότι πράξαμε το καθήκον μας, αυτό που η κοινωνική μας θέση, η στρατηγική της εταιρείας, οι αρχές μας ή οι συγκυρίες επιβάλλουν.
Αξίζει, όμως, τη στιγμή που θα κλείσουν τα φώτα, να γυρίσει η σκέψη μας στη μολυσμένη ατμόσφαιρα των πόλεων που χάνουν το φως τους από το νέφος που εμείς δημιουργούμε -με τη σύμπραξη πάντα ενός αδιάφορου κράτους- στο μολυσμένο νερό από λιπάσματα και απόβλητα βιομηχανιών, που πιθανόν να συμμετέχουν και αυτές στη συμβολική αυτή κίνηση, στο πρόστιμο που θα πληρώσουμε για το αυθαίρετο ή τον χώρο που καλύψαμε παράνομα, στο σπίτι που αγοράσαμε εκεί, όπου πριν από λίγα χρόνια ήταν δάσος, στην υποστήριξη πολιτικών που οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.
Ξένια Μαντζιώρη
Διευθύντρια Σύνταξης Comcenter
ΥΓ. Εάν έχετε επηρεαστεί από το γενικότερο αρνητικό κλίμα της οικονομίας, οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ για τον κλάδο τροφίμων & ποτών δεν θα σας εκπλήξουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: