Τελευταία κίνηση για τον «Μότσαρτ του σκακιού»
ΠΗΓΗ:Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2008 13:51
Τελευταία Ενημέρωση : 18/01/2008 19:00
ΑΠΕΒΙΩΣΕ σε ηλικία 65 ετών ο Μπόμπι Φίσερ, ένας από τους μεγαλύτερους σκακιστές όλων των εποχών, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική ραδιοφωνία της Ισλανδίας. Ο Φίσερ, ο «Μότσαρτ του σκακιού», όπως τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε στις ΗΠΑ, ωστόσο το 2005 απέκτησε ισλανδική ιθαγένεια.
Στη χώρα αυτή κέρδισε το 1972, σε ηλικία μόλις 29 ετών, το «ματς του αιώνα» με αντίπαλο τον τότε παγκόσμιο πρωταθλητή, τον Σοβιετικό Μπόρις Σπάσκι. Ο Φίσερ καταζητείτο από το 1992 από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές, επειδή, παρά το διεθνές εμπάργκο, είχε μεταβεί στην τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία και έπαιξε σκάκι με τον πρώην άσπονδο αντίπαλό του, Μπόρις Σπάσκι.Ο Φίσερ συνελήφθη από τις ιαπωνικές αρχές στις 13 Ιουλίου 2004, στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο, καθώς ταξίδευε με διαβατήριο που είχε λήξει, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον. Χαρισματικός σκακιστής, αλλά και δεινός επικριτής της αμερικανικής πολιτικής, ο Φίσερ πήρε τον τίτλο του γκρανμάστερ σε ηλικία 15 ετών.Η άνετη νίκη του Φίσερ επί του Σοβιετικού παγκόσμιου πρωταθλητή Μπόρις Σπάσκι το 1972 στην Ισλανδία τού χάρισε μεγάλη δημοσιότητα. Ο αγώνας αυτός είχε χαρακτηριστεί «μάχη των υπερδυνάμεων» και τερμάτισε την 35ετή κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης σε μια εποχή που ο ψυχρός πόλεμος βρισκόταν στο ζενίθ του.
Έκτοτε, και εντελώς απροσδόκητα, ο Φίσερ εξαφανίστηκε από το προσκήνιο, για να ξαναπαρουσιαστεί το ίδιο ξαφνικά το 1992, στην περιθωριοποιημένη από τη διεθνή κοινότητα Γιουγκοσλαβία, όπου μαζί με το Σπάσκι έπαιξαν τη «ρεβάνς».Η νίκη του τού απέφερε 3,35 εκατομμύρια δολάρια, αλλά και τη μήνη της κυβέρνησης Μπους του πρεσβύτερου, τις προειδοποιήσεις της οποίας αγνόησε προκλητικά κάνοντας αντιαμερικανικές και αντιεβραϊκές δηλώσεις.Κασπάροφ: Ο Φίσερ άλλαξε το σκάκι«Παρά το ότι έμεινε στην κορυφή για λίγο διάστημα, εν τούτοις δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το παιχνίδι του και την ιδιοφυία του. Ο Φίσερ άλλαξε το σκάκι κατά τρόπο που δεν είχε ξανασυμβεί από τα τέλη του 19ου αιώνα. Και η απόσταση που χώριζε τον Φίσερ από τους άλλους συγχρόνους του σκακιστές ήταν χαώδης», έγραφε ο Γκάρι Κασπάροφ σε άρθρο του στη Wall Street Journal το 2004.«Όταν ο Μπόμπι Φίσερ εκτοξεύτηκε στην κορυφή του σκακιστικού κόσμου, στις αρχές της δεκαετίας '70 έμοιαζε με φίνο κρασί μέσα σε ελαττωματικό δοχείο. Η συμβολή του στο άθλημα ήταν κάτι σαν επανάσταση στον σκακιστικό κόσμο. Παράλληλα, ο οξύθυμος, ιδιόμορφος και εκρηκτικός χαρακτήρας του γινόταν όλο και πιο έντονος καθώς ανέβαινε τα σκαλιά προς τον τίτλο.Έχουν μείνει ιστορικές οι 21 παρτίδες του με τον Μπόρις Σπάσκι, το 1972 στο Ρέικιαβικ, όταν ο Φίσερ κέρδισε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Έκτοτε, όμως, έμεινε στο περιθώριο απομονωμένος αρνούμενος να συμμετάσχει σε αγώνες και το 1975 έπειτα από την άρνησή του για συμμετοχή, του αφαιρέθηκε ο τίτλος.Φυσικά, στη συνέχεια του προσφέρθηκαν αστρονομικά ποσά για να επανέλθει στη διεθνή σκακιέρα, όπως 5 εκ. δολάρια για να αντιμετωπίσει το νέο παγκόσμιο πρωταθλητή Ανατόλι Καρπόφ. Το δράμα του Φίσερ έληξε το 1992, όταν 50 ετών πλέον, αντιμετώπισε τον Σπάσκι στην τότε Γιουγκοσλαβία, με τη νοητική του σταθερότητα, όμως, να έχει ατροφήσει. Αργότερα, υπήρξαν και εκ μέρους του ανίερα σχόλια που εκτείνονταν από κατηγορίες για εβραϊκές συνωμοσίες μέχρι την επιδοκιμασία των γεγονότων της 11/9».
Κασπάροφ: «Αλλαξε το σκάκι»
«Παρά το ότι έμεινε στην κορυφή για λίγο διάστημα, εν τούτοις δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το παιχνίδι του και την ιδιοφυΐα του. Ο Φίσερ άλλαξε το σκάκι κατά τρόπο που δεν είχε ξανασυμβεί από τα τέλη του 19ου αιώνα. Και η απόσταση που χώριζε τον Φίσερ από τους άλλους συγχρόνους του σκακιστές ήταν χαώδης», έχει δηλώσει παλιότερα ο Κασπάροφ και συνέχισε: «Όταν ο Μπόμπι Φίσερ εκτοξεύτηκε στην κορυφή του σκακιστικού κόσμου, στις αρχές της δεκαετίας '70 έμοιαζε με φίνο κρασί μέσα σε ελαττωματικό δοχείο. Η συμβολή του στο άθλημα ήταν κάτι σαν επανάσταση στον σκακιστικό κόσμο. Παράλληλα, ο οξύθυμος, ιδιόμορφος και εκρηκτικός χαρακτήρας του γινόταν όλο και πιο έντονος καθώς ανέβαινε τα σκαλιά προς τον τίτλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου