Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Άγρια πτηνά στην παραλιακή ζώνη της Αττικής


Άγρια πτηνά στην παραλιακή ζώνη της Αττικής
http://www.tovima.gr/ecology/article/?aid=436803
Αλκυόνες, σουσουράδες ακόμη και αρπακτικά «συχνάζουν» στις εκβολές του Κηφισού, του Ιλισού και της Πικροδάφνης
Άγρια πτηνά στην παραλιακή ζώνη της Αττικής
Μια τσίχλα κρυμμένη στους καλαμιώνες της Πικροδάφνης
5
εκτύπωση  

Οι εκβολές του Κηφισού, του Ιλισού και της Πικροδάφνης, παρά την υποβάθμιση της παραλιακής ζώνης, φιλοξενούν πληθώρα κοινών αλλά και σπάνιων πτηνών, που μπορούν να συναντήσουν απρόσμενα σε κάποια βόλτα τους. Με βάση της τελευταίες καταγραφές που έγιναν από εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο πλαίσιο του Προγράμματος Παρακολούθησης της Ορνιθοπανίδας των Υγροτόπων της Αττικής στους τρεις υγροτόπους παρατηρείται αφθονία ειδών κατά τη χειμερινή περίοδο.
 
Ένα από τα πιο κοινά γεράκια της Ελλάδας, το βραχοκιρκίνεζο, παρατηρήθηκε και στους υγροτόπους του Φαλήρου (Πηγή: Μιχάλης Κωτσάκης)
Ένας τρυποφράκτης στον Σαρωνικό (Πηγή: Μιχάλης Κωτσάκης)
Εντυπωσιακά χειμωνογλάρονα δίνουν το «παρών» στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.  (Πηγή: Μιχάλης Κωτσάκης)
Ένα λαμπροβούτι, σπάνιο ειδος για τους αστικούς υγροτόπους, καταγράφηκε στις εκβολές του Ιλισού και Κηφισού (Πηγή: Μιχάλης Κωτσάκης)
Μια τσίχλα κρυμμένη στους καλαμιώνες της Πικροδάφνης (Πηγή: Μιχάλης Κωτσάκης)
 
5  φωτογραφίες

Στο ρέμα της Πικροδάφνης, στους καλαμιώνες που βρίσκονται στην εκβολή, κυρίως στα ανάντη πάνω από την γέφυρα της παραλιακής, δεκάδες δενδροφυλλοσκόποι φτεροκοπούν κυνηγώντας έντομα. Συχνά είναι και τα περάσματα των ψαρονιών, ενώ εκεί παρατηρούνται λίγοι τρυποφράκτες, αρκετοί μαυροσκούφηδες και πολλές σταχτοσουσουράδες.

Εκεί κοντά οι ψηλοί ευκάλυπτοι δημιουργούν έναν εξαιρετικό βιότοπο για τη δημιουργία άλλης μιας μικρής αποικίας πράσινων παπαγάλων στην Αττική. Ακόμη και βραχοκιρκίνεζο, ένα μικρόσωμο γεράκι, έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την εκβολή της Πικροδάφνης, ενώ μια πρασινοκέφαλη πάπια κολυμπούσε ήρεμα αδιαφορώντας για την ανθρώπινη παρουσία.

Λαμπερές και εντυπωσιακές, οι αλκυόνες, κλέβουν την παράσταση στους καλαμιώνες του υγροτόπου.
.
Εντυπωσιακά είδη στις εκβολές Κηφισού και Ιλισού

Εντυπωσιακή ήταν φέτος τον Νοέμβριο στον Κηφισό και τον Ιλισό η κάθοδος εκατοντάδων καστανοκέφαλων γλάρων, οι οποίοι επικράτησαν αριθμητικά των ασημόγλαρων. Την εικόνα των δύο υγροτόπων συμπλήρωσε η παρουσία κορμοράνων και χειμωνογλάρονων.

Μάλιστα, στη μαρίνα του Φλοίσβου, ο εθελοντής της Ορνιθολογικής κ. Μιχάλης Κωτσάκης έκανε μια σπάνια, για τους αστικούς υγροτόπους, παρατήρηση. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «παρατηρώντας και προσπαθώντας να φωτογραφήσω τις βουτιές των χειμωνογλάρονων, ένα λαμπροβούτι πέρασε μπροστά μου. Πρόκειται για μόλις τη δεύτερη παρατήρηση του είδους στον φαληρικό όρμο και μια από τις ελάχιστες στη Νότια Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Κωτσάκη, αξιοσημείωτη ήταν και η παρατήρηση έξι αρπακτικών (τρία βραχοκιρκίνεζα, μια γερακίνα και ένα ξεφτέρι) τα οποία επιτίθονταν σε ένα κοπάδι ψαρονιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: