Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Σαύρες, έξυπνες όσο τα θηλαστικά

Σαύρες, έξυπνες όσο τα θηλαστικά
http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=410925&h1=true 
Λύνουν προβλήματα εμφανίζοντας ανώτερη νοημοσύνη από τα πτηνά σύμφωνα με νέα μελέτη
Σαύρες, έξυπνες όσο τα θηλαστικά
Οι σαύρες του είδους anoles εμφανίζουν ανώτερη νοημοσύνη από τα πτηνά σε νέα μελέτη, ανατρέποντας τις γνωστές θεωρίες.

2Share
εκτύπωση 
Λονδίνο
Ο εγκέφαλός τους είναι μικρός και ως τώρα οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούσαν ότι η νοημοσύνη τους κινείται σε αντίστοιχα μεγέθη. Σύμφωνα με νέα μελέτη όμως οι σαύρες εμφανίζονται εξίσου έξυπνες με τα θηλαστικά, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα.
Προς έκπληξη των επιστημόνων οι σαύρες του γένους Anolis του Πουέρτο Ρίκο που μελετήθηκαν στην εν λόγω έρευνα έμαθαν γρήγορα να λύνουν αποτελεσματικά προβλήματα τα οποία τους παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά.
Με τις επιδόσεις τους όχι μόνο κατέρριψαν την πεποίθηση ότι τα ερπετά έχουν περιορισμένες νοητικές δυνατότητες αλλά εμφανίστηκαν πιο έξυπνες και επινοητικές από τα πτηνά.
Δύσκολα προβλήματα
Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Biology Letters», οι πράσινες τροπικές σαύρες τοποθετήθηκαν επάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια η οποία είχε δυο «πηγάδια». Ενα από αυτά περιείχε μια «λιχουδιά» την οποία τα ερπετά είχαν προηγουμένως διδαχθεί να αναγνωρίζουν. Το πηγάδι με τη λιχουδιά ήταν κλειστό με ένα κάλυμμα.
Οι τέσσερις από τις έξι σαύρες που συμμετείχαν στο πείραμα βρήκαν τρόπο να μετατοπίσουν ή να ανοίξουν το κάλυμμα χρησιμοποιώντας τα δόντια ή το ρύγχος τους. «Εβαζαν το ρύγχος τους κάτω από το πλαστικό καπάκι και γρήγορα το έσπρωχναν» δήλωσε ενθουσιασμένος ο δρ Μανουέλ Λεάλ του Πανεπιστημίου Ντιουκ, επικεφαλής της μελέτης. «Αυτό δεν το κάνουν σε άγρια κατάσταση».
Οι σαύρες μπορούσαν να εντοπίσουν τη λιχουδιά ακόμη και όταν και τα δυο πηγάδια ήταν κλεισμένα, το ένα με μπλε και το άλλο με κίτρινο πλαστικό κάλυμμα. Δύο από αυτές, ο Πλάτων και ο Σωκράτης όπως τις ονόμασαν οι ερευνητές, ξεχώριζαν πότε οι ειδικοί άλλαζαν θέση στον «μεζέ» βάζοντάς τον στο άλλο πηγάδι.
Εξυπνότερες από τα πτηνά
Εξίσου εντυπωσιακό, όπως τόνισε ο δρ Λεάλ, ήταν το γεγονός ότι τα ερπετά έβρισκαν λύση στο πρόβλημα σε τρεις λιγότερες προσπάθειες από όσες χρειάζονται συνήθως τα πτηνά.
Όπως επεσήμανε δε ο βιολόγος, επειδή τρώνε μόνο μια φορά την ημέρα, έπρεπε να θυμούνται το λάθος τους ώστε να το διορθώσουν την επομένη ύστερα από ένα εικοσιτετράωρο. Συνήθως τα πτηνά έχουν ως και έξι ευκαιρίες «επανόρθωσης» μέσα σε μια μόνο ημέρα.
Το γεγονός ωστόσο ότι οι σαύρες έχουν μικρότερο εγκέφαλο από τα πτηνά δεν συνάδει με την αυξημένη νοημοσύνη τους σε σχέση με αυτά. Ορισμένοι βιολόγοι αναρωτιούνται μήπως η ξεχωριστή αυτή εξυπνάδα αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό των Anolis. Ο κ. Λεάλ και οι συνεργάτες του σκοπεύουν τώρα να επεκτείνουν τις μελέτες τους και σε άλλα είδη σαύρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: