Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Κουτί πρώτων βοηθειών με χάπια 2000 ετών

Κουτί πρώτων βοηθειών με χάπια 2000 ετών
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=411055&h1=true 
Ανασύρθηκε από αρχαίο ναυάγιο στις ακτές της Τοσκάνης
Κουτί πρώτων βοηθειών με χάπια 2000 ετών
Σταθμό πρώτων βοηθειών σε ναυάγιο 2.000 ετών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι

6Share
εκτύπωση 


Χάπια από λαχανικά και ιατρικά εργαλεία περιείχε ένα ξύλινο κιβώτιο, ηλικίας πάνω από 2000 ετών, που ανασύρθηκε από ναυάγιο στις ακτές της Τοσκάνης. Ενα κουτί πρώτων βοηθειών δηλαδή, όπως τα σημερινά. Φυλαγμένα προσεκτικά μέσα σε φιαλίδια από κασσίτερο τα χάπια βρέθηκε, κατόπιν αναλύσεως, ότι ήταν παρασκευασμένα από τριμμένα βότανα και λαχανικά και συγκεκριμένα σέλινο, κρεμμύδια, καρότα, λάχανο, ρεβίθια, κάστανα, μαϊντανό, νεροκάρδαμο, ραπανάκια και ιβίσκο, όλα γνωστά στην αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Στη σύνθεσή τους μάλιστα περιλαμβανόταν επίσης πηλός σε ψήγματα, που θεωρούνταν ότι βοηθούσε στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών προβλημάτων.

Σπάτουλες, κύπελλα για βεντούζες και λαβίδες περιείχε επίσης το κιβώτιο, ένδειξη για τους αρχαιολόγους, ότι κάποιος γιατρός ταξίδευε στο πλοίο μαζί με τους ναυτικούς. Δεν αποκλείουν όμως και την περίπτωση, ότι μέλη του πληρώματος μπορεί να ήταν εκπαιδευμένα στην παροχή πρώτων βοηθειών.

Το ξύλινο κιβώτιο είχε βρεθεί στο εσωτερικό ενός εμπορικού πλοίου μήκους 15 μέτρων, που χρονολογείται στο 130 π. Χ. Είχε εντοπιστεί από το 1974, ανασύρθηκε τελικά από το βυθό της θάλασσας το 1989 αλλά μόλις τώρα κατέστη δυνατή η αναλυτή των χαπιών, που περιελάμβανε. Επόμενο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι επιστήμονες είναι, αν αυτά τα χάπια καταπίνονταν ή τοποθετούνταν ως επιθέματα στο δέρμα των ασθενών. Και ακόμη, ποια ήταν η ταυτότητα του πλοίου, αν ήταν δηλαδή ελληνικό ή ρωμαϊκό αν και η ιατρική γνώση ταξίδευε την εποχή εκείνη από τον ένα τόπο στον άλλο, όπως και τα εμπορεύματα και οι ιδέες στο πλαίσιο του κοινού πολιτισμού που είχε αναπτυχθεί ση λεκάνη της Μεσογείου. Ετσι κι αλλιώς όμως το εύρημα είναι μοναδικό λόγω της φύσης του αλλά και της άριστης διατήρησης που εξασφαλίσθηκε από τη σφράγισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: