Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Wikileaks: Αθώοι εκατοντάδες κρατούμενοι στο Γκουντάναμο

Wikileaks: Αθώοι εκατοντάδες κρατούμενοι στο Γκουντάναμο
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=397369&h1=true 
Σύμφωνα με εκθέσεις για τους 780 κρατούμενους
Wikileaks: Αθώοι εκατοντάδες κρατούμενοι στο Γκουντάναμο

4Share
εκτύπωση 
Ουάσινγκτον
Έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του Wikileaks αποκαλύπτουν πως οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι πολλοί από τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο ήταν αθώοι.

Τα έγγραφα αυτά που δημοσιεύτηκαν σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες αποτελούν εκθέσεις για τους 780 κρατούμενους του Γκουντάναμο.

Δείχνουν ότι περίπου 220 από αυτούς θεωρούνταν επικίνδυνοι τρομοκράτες, αλλά 150 ήταν αθώοι Αφγανοί και Πακιστανοί.

Το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η δημοσίευση των αρχείων αυτών μπορεί να πλήξει τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι κρατούμενοι που θεωρούνται αθώοι από τις ΗΠΑ είτε συνελήφθησαν ως φερόμενοι τρομοκράτες, είτε βρέθηκαν σε λάθος τόπο την λάθος στιγμή.

Δίνουν επίσης λεπτομέρειες για υποτιθέμενες συνωμοσίες ενάντια σε αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς στόχους, που αποκαλύπτονταν κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων.

Περιλαμβάνουν ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς ότι η αλ-Κάιντα είχε κρύψει πυρηνικό εξοπλισμό στην Ευρώπη,  ο οποίος θα χρησιμοποιείτο, εάν συλλαμβανόταν ο Μπιν Λάντεν.

Άλλα σενάρια αναφέρονται σε σχέδια διοχέτευσης κυανίου στα συστήματα κλιματισμού δημοσίων κτιρίων στις ΗΠΑ, καθώς και σε προσπάθειες της αλ-Κάιντα να στρατολογήσει υπαλλήλους του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου.

Πάντως, τα έγγραφα δίνουν ελάχιστες πληροφορίες για τις σκληρές πρακτικές που χρησιμοποιούσαν οι φύλακες κατά των κρατουμένων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: