Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Είναι τρελοί αυτοί οι Αγγλοι με τον «γάμο του αιώνα»

Είναι τρελοί αυτοί οι Αγγλοι με τον «γάμο του αιώνα»
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=397220&h1=true 
Είναι τρελοί αυτοί οι Αγγλοι με τον «γάμο του αιώνα»
H Regent Street στο ρυθμό του πριγκιπικού γάμου

4Share
εκτύπωση 
Λονδίνο

Τυλιγμένοι σε ένα σύννεφο ενθουσιασμού, οι Βρετανοί «καταβροχθίζουν» αφειδώς κάθε πληροφορία σχετική με τον επικείμενο βασιλικό γάμο, όσο ασήμαντη και αν είναι. Ο άγνωστος μέχρι στιγμής σχεδιαστής του νυφικού της Κέιτ Μίντλετον δίνει αφορμή για ατελείωτες πιθανολογίες, ανάλογες εικασίες δημιουργεί και το ακριβές μενού της γαμήλιας δεξίωσης που φυλάσσεται σαν επτασφράγιστο μυστικό, ενώ τα κουτσομπολιά σχετικά με το αν η πρώην αεροσυνοδός μητέρα της νύφης Κάρολ Μίντλετον θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος του «ονειρεμένου» συμπεθεριού δίνουν και παίρνουν.

Το γεγονός δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεκμετάλλευτο από τις εταιρείες δημιουργίας αναμνηστικών που συναγωνίζονται η μία την άλλη σε φαντασία- αλλά και σε κακογουστιά, σύμφωνα με τις αντιμοναρχικές γλώσσες. Φυσικά, το παλάτι του Μπάκιγχαμ διαθέτει προς πώληση την «επίσημη» και πλέον κομψή σειρά αναμνηστικών η οποία απαρτίζεται κυρίως από λευκές πορσελάνες με γκρι και χρυσές λεπτομέρειες και κοσμούνται με το μονόγραμμα του ζεύγους. Παράλληλα, με αφορμή τους αρραβώνες του 28χρονου πρίγκιπα Γουίλιαμ με τη συνομήλικη εκλεκτή της καρδιάς του, έχει κυκλοφορήσει και ένα αναμνηστικό νόμισμα των πέντε στερλινών που απεικονίζει το ζεύγος.


Κούκλες και προφυλακτικά!
Μιμητές του παλατιού, όμως, και κυνηγοί του κέρδους έχουν ρίξει στην αγορά αμφιβόλου αισθητικής σερβίτσια τσαγιού, πετσέτες, δίσκους και κάθε λογής διακοσμητικά με εντυπωμένα τα πρόσωπα των μελλονύμφων, αλλά και αντίγραφα του περίφημου δαχτυλιδιού αρραβώνων της Μίντλετον. Οι πλέον ευρηματικοί έχουν κυκλοφορήσει φιγούρες Lego με τη βασιλική οικογένεια και το πριγκιπικό ζεύγος, μια συλλεκτική κούκλα της νύφης, ύψους περίπου 40 εκατοστών και κόστους 135 ευρώ έκαστη, ακόμη και προφυλακτικά για... ερωτικές συνευρέσεις «βασιλικού» επιπέδου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, οι προσπάθειες εμπορευματοποίησης του ευτυχούς γεγονότος ουδόλως θα πέσουν στο κενό. Με αφορμή τον γάμο του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Μίντλετον, οι βρετανοί πολίτες πρόκειται να δαπανήσουν συνολικά το αστρονομικό ποσό των 1,9 δισ.

ευρώ! Υπολογίζεται, συγκεκριμένα, ότι ο κάθε πολίτης θα δαπανήσει 66 ευρώ σε ενθύμια και 131 ευρώ σε φαγητά και ποτά για τις συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί είτε από δημόσιους φορείς είτε από ένθερμους οπαδούς της μοναρχίας για την παρακολούθηση της τελετής και των εορτασμών που θα ακολουθήσουν.

Οδηγός για αντιμοναρχικούς
Παρ΄ όλα αυτά, δεν συμμερίζονται όλοι οι Βρετανοί τις ίδιες φιλομοναρχικές τάσεις. Μια σημαντική μερίδα πολιτών αναζητεί έξυπνους τρόπους να παρακάμψει την αναστάτωση που δημιουργεί η τελετή και, ει δυνατόν, να απομονωθεί από τη σχεδόν μονοθεματική «βαβούρα» των μέσων ενημέρωσης. Τόσο οι σοβαρές εφημερίδες όσο και τα ταμπλόιντ έχουν κυκλοφορήσει επικριτικά σχόλια για τη μεγάλη δημοσιότητα που έχει λάβει το γεγονός, αλλά και οδηγούς «επιβίωσης» για τις επίμαχες ημέρες.

Οσο για τους υπέρμαχους της κατάργησης της μοναρχίας και τους επικριτές της δαπάνης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για έναν γάμο τη στιγμή που αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για την Παιδεία ή την Υγεία; Δεν αποτελούν ευκαταφρόνητη δύναμη και κάνουν τη δική τους αντίσταση, προγραμματίζοντας δεκάδες σημαντικές «αντιγαμήλιες» συγκεντρώσεις και πάρτι, κάποια από τις οποίες φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Μπάρμπεκιου: γράφουμε τον βασιλικό γάμο στα αρ... μας»!

«Μας κούρασε η μοναρχία»
Ο Γκράχαμ Σμιθ (φωτογραφία), επικεφαλής εκστρατειών της «Republic»,της πλέον επιφανούς βρετανικής οργάνωσης που προωθεί την κατάργηση της μοναρχίας και τη θεσμοθέτηση της εκλογής του αρχηγού του κράτους,μιλάει στο «Βήμα» για την πραγματική αιτία της μαζικής «υστερίας» που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον βασιλικό γάμο και προβλέπει ότι η υπέρμετρη δημοσιότητα κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ στον θεσμό της μοναρχίας.

- Ενδιαφέρεται πραγματικά ο βρετανικός λαός για τον επικείμενο γάμο;

«Αυτό το φαινομενικό ενδιαφέρον έχει οργανωθεί από τον Τύπο, το παλάτι και τα διάφορα συμφέροντα που κερδίζουν από την εμπορευματοποίηση του γεγονότος. Αν ρωτήσει κανείς τους ανθρώπους στον δρόμο, οι περισσότεροι είναι θετικά ουδέτεροι ή εντελώς αδιάφοροι». - Ο βασιλικός γάμος θα ενισχύσει τη δημοτικότητα του οίκου των Γουίνδσορ;

«Ελάχιστα και μάλλον πρόσκαιρα αν μιλάμε για δημοσκοπήσεις. Η συμπάθεια των Βρετανών εστιάζει κυρίως στη βασίλισσα Ελισάβετ. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, αν και συμπαθής, δεν είναι τόσο αγαπητός όσο θέλει να πιστεύει η βασιλική οικογένεια και σίγουρα η Κέιτ Μίντλετον δεν προκαλεί το ίδιο ενδιαφέρον με την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Πίσω από όλες τις πληροφορίες που διαρρέουν από το Μπάκιγχαμ με σκοπό να εξάψουν το ενδιαφέρον της μάζας κρύβεται μια προσπάθεια να προωθηθεί ο Γουίλιαμ ως μέλλων βασιλιάς. Ο κόσμος όμως έχει ήδη αρχίσει να κουράζεται με όλα αυτά».

- Τι είναι αυτό που απωθεί τους Βρετανούς στην προκειμένη περίπτωση;

«Αναμφίβολα, τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί για τον γάμο σε μια εποχή κρίσης, ανεργίας και μαζικών περικοπών των επιδομάτων. Μπορεί κάποιοι να ενθουσιάζονται με την πολυτέλεια και το παραμυθένιο “γλάσο” του επικείμενου γάμου, όμως σίγουρα οι περισσότεροι θα προτιμούσαν όλα αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, για την καλύτερη οργάνωση της αστυνομίας ή κάτι αντίστοιχο, το οποίο θα μπορούσε να ωφελήσει το κοινωνικό σύνολο, αντί να προσφέρει μερικές ώρες ανούσιας ψυχαγωγίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: