Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ακόμη πιο ψηλά οι τιμές τροφίμων

ΑΝΑΛΥΣΗ

Ακόμη πιο ψηλά οι τιμές τροφίμων

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011 
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1940901
Ο FAO έχει ήδη προειδοποιήσει τις χώρες παραγωγής βασικών ειδών διατροφής να μην εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα στις εξαγωγές για την προστασία της εγχώριας αγοράς, καθώς οι τιμές των τροφίμων ενισχύονται πάνω από τα επίπεδα που είχαν σταθεί αφορμή για την επισιτιστική κρίση του 2007-2008.
Οι κλιματικές αλλαγές -με πλημμύρες και ξηρασίες- σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση για βιοκαύσιμα και τα μέτρα διαφόρων κυβερνήσεων για προστασία των καταναλωτών αναμένεται να οδηγήσουν σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα τις διεθνείς τιμές τροφίμων, εγείροντας τον κίνδυνο νέας επισιτιστικής κρίσης, όπως προειδοποίησε χθες ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
Σύμφωνα με την έκθεση του FAO, παρόλο που οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν μετά το ρεκόρ του 2008, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και εμφανίζουν έντονες διακυμάνσεις, μια κατάσταση που αναμένεται να συνεχισθεί, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, τη μεγαλύτερη ζήτηση για βιοκαύσιμα, αλλά και τις πιέσεις που ασκούνται στην προσφορά, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του πληθυσμού.
Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα αναδεικνύονται σε σημαντικό παράγοντα προβληματισμού ανά τον κόσμο, ενώ ευθύνονται εν μέρει για τις διαδηλώσεις που ανέτρεψαν τους ηγέτες της Τυνησίας και της Αιγύπτου, που στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Οι φάσεις έντονων διακυμάνσεων στις τιμές των τροφίμων είναι συνηθισμένες στον αγροτικό τομέα, όμως τα πρόσφατα «σοκ» λόγω των υψηλών τιμών -που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την αυξημένη χρήση σιτηρών για την παραγωγή ενέργειας- προκαλούν έντονες ανησυχίες, ανακοίνωσε ο FAO.
«Εκφράζονται φόβοι για μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις τιμές», αναφέρει ο FAO στην έκθεσή του για την κατάσταση στον τομέα γεωργίας και τροφίμων.
Η μεγαλύτερη επιρροή που ασκούν οι αγορές εμπορευμάτων και οι αντιπαραγωγικές πολιτικές προστατευτισμού ορισμένων χωρών -συνεπεία των υψηλών τιμών- ενδεχομένως να επιτείνουν το κλίμα αστάθειας στις διεθνείς αγορές, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων, αναφέρεται στην έκθεση. Ο FAO προβλέπει άνοδο στις τιμές των τροφίμων την επόμενη δεκαετία και διατήρησή τους σε επίπεδα υψηλότερα έναντι των επιπέδων της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς η κατανάλωση υπερβαίνει την προσφορά.
Ο FAO έχει ήδη προειδοποιήσει τις χώρες παραγωγής βασικών ειδών διατροφής να μην εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα στις εξαγωγές για την προστασία της εγχώριας αγοράς, καθώς οι τιμές των τροφίμων ενισχύονται πάνω από τα επίπεδα που είχαν σταθεί αφορμή για την επισιτιστική κρίση του 2007-2008.
Η μείωση της αναλογίας αποθεμάτων προς τις ανάγκες ζήτησης για βασικά σιτηρά, όπως σιτάρι και καλαμπόκι, εγείρει έντονες ανησυχίες, επισημαίνει ο Κώστας Σταμούλης, υπεύθυνος αγροτικής ανάπτυξης στο οικονομικό τμήμα του FAO.
Την ώρα που οι τιμές «καλπάζουν», κυβερνήσεις και άλλοι φορείς προσπαθούν να μειώσουν τα αποθέματα, ώστε να μετριάσουν τον αντίκτυπο της μειωμένης προσφοράς. Οι διεθνείς τιμές τροφίμων σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ το Φεβρουάριο, με τον FAO να προειδοποιεί ότι η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου και η αύξηση των αποθεμάτων από τις εισαγωγικές χώρες -σε μια προσπάθεια να αποφύγουν λαϊκές εξεγέρσεις- θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το ήδη έντονο κλίμα αστάθειας στις αγορές σιτηρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: