Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Προσθετικό χέρι που κινείται με τη σκέψη

Προσθετικό χέρι που κινείται με τη σκέψη 

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=384561&dt=15/02/2011

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011
Εκτύπωση Αποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράς Μεσαίο μέγεθος γραμματοσειράς Μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο Delicious Προσθήκη στο Facebook Προσθήκη στο Newsvine Bookmark Προσθήκη στο Twitter
Ο Τζέσι Σάλιβαν είναι ο πρώτος ασθενής στον οποίο τοποθετήθηκε το «έξυπνο» προσθετικό χέρι
Ο Τζέσι Σάλιβαν είναι ο πρώτος ασθενής στον οποίο τοποθετήθηκε το «έξυπνο» προσθετικό χέρι
ΛΟΝΔΙΝΟ Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά προσθετικά μέλη που θεωρούνται hitech. Κανένα όμως δεν είναι τόσο προηγμένο όσο αυτό που φοράει ο Τζέσι Σάλιβαν. Και αυτό διότι το προσθετικό χέρι του κ. Σάλιβαν είναι τόσο «έξυπνο» ώστε κινείται με τη σκέψη!

Οι ειδικοί που τοποθέτησαν στον κ. Σάλιβαν το προσθετικό άκρο επέτυχαν να το κάνουν να ελέγχεται με τη σκέψη ενώνοντας τα νεύρα του ακρωτηριασμένου μέλους του με τους μυς στο στέρνο του. Το καινούργιο προσθετικό χέρι προσφέρει επίσης στον ασθενή μεγαλύτερο εύρος κινήσεων από ό,τι ήταν δυνατόν ως σήμερα.

Οταν ο κ. Σάλιβαν σκέπτεται να κινήσει τους μυς του στέρνου του, τα σήματα που αποστέλλονται «συλλαμβάνονται» από τα νεύρα που ήταν κάποτε συνδεδεμένα με το χέρι και μεταφράζονται σε κίνηση μέσω ενός υπολογιστή ο οποίος και μεταφέρει τις πληροφορίες στο προσθετικό μέλος.

Ο συγκεκριμένος ασθενής ήταν ο πρώτος που υπεβλήθη σε επέμβαση τοποθέτησης ενός τέτοιου «έξυπνου» προσθετικού χεριού πριν από οκτώ χρόνια ενώ συνεχίζει να υποβάλλεται σε εξειδικευμένα τεστ προκειμένου να βοηθήσει την έρευνα. Η ανάπτυξη του νέου μέλους βασίστηκε σε μελέτες που είχαν δείξει ότι έπειτα από έναν ακρωτηριασμό τα νεύρα στο ακρωτηριασμένο άκρο παραμένουν υγιή για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν στο Ιλινόι των ΗΠΑ οι οποίοι δημιούργησαν το πρώτο προσθετικό χέρι που λειτουργεί με τη σκέψη μελετούν τώρα το πώς μπορούν διαφορετικά μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των προσθετικών άκρων. Οπως ανέφερε το μέλος της ερευνητικής ομάδας Νέιτ Μπάντερσον κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Νευροεπιστημών στο Σαν Ντιέγκο τον περασμένο Νοέμβριο, «αν μεταφέρουμε τα σήματα των νεύρων από το ακρωτηριασμένο άκρο στους υγιείς μυς του στέρνου, μπορούμε να τα ενισχύσουμε και με αυτόν τον τρόπο να ελέγξουμε το σύστημα κίνησης του άκρου».
Οι ερευνητές έχουν μάλιστα τελειοποιήσει το σύστημα που μεταφράζει τα εγκεφαλικά σήματα προσφέροντας έτσι στους ασθενείς μεγαλύτερο εύρος κινήσεων σε σύγκριση με το παρελθόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τα περισσότερα άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό χάνουν με την πάροδο του χρόνου τον έλεγχο των νεύρων στο σημείο του ακρωτηριασμού με αποτέλεσμα να μην παράγονται εγκεφαλικά σήματα τα οποία μετατρέπονται σε κίνηση, στην περίπτωση του κ. Σάλιβαν τα σήματα φαίνεται να γίνονται ολοένα και ισχυρότερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει πιθανότατα επειδή στον εγκέφαλο του ασθενούς έχουν δημιουργηθεί νέα νευρικά «μονοπάτια».

Οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από τα «έξυπνα» προσθετικά μέλη ελπίζουν ότι η νέα προηγμένη τεχνολογία θα μπορεί να προσφέρει κίνηση σε πολύ περισσότερους ασθενείς στα χρόνια που έρχονται.

Εκτύπωση Αποστολή με Email

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=384561&dt=15/02/2011#ixzz1E1D23Rii

Δεν υπάρχουν σχόλια: