Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Wikileaks - Ταγίπ Ερντογάν «Δεν μπορώ να σταματήσω τις εναέριες παραβιάσεις στο Αιγαίο»

Wikileaks - Ταγίπ Ερντογάν
«Δεν μπορώ να σταματήσω τις εναέριες παραβιάσεις στο Αιγαίο»

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=380410&dt=25/01/2011 

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011  [ 23:38 ]
Εκτύπωση Αποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράς Μεσαίο μέγεθος γραμματοσειράς Μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο Delicious Προσθήκη στο Facebook Προσθήκη στο Newsvine Bookmark Προσθήκη στο Twitter
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο γιατί δεν έλεγχε τους στρατηγούς, αναφέρει Αμερικανό έγγραφο που έφερε στο φως το Wikileaks.

Στο τηλεγράφημα της πρεσβείας στη Χάγη, με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2004, καταγράφεται η ενόχληση του τότε υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπέρτραντ Μποτ από αυτήν την παραδοχή του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον υπουργό ότι δεν μπορεί να σταματήσει τις πτήσεις γιατί δεν ελέγχει τον στρατό.

Όπως αναφέρει σχετικά η Hurriyet που επικαλείται το τηλεγράφημα, η Ολλανδία ζήτησε από τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν να τερματιστούν οι πτήσεις ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον ίδιο μήνα.

Διαβάστε το έγγραφο του WikiLeaks

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο δόθηκε στην Τουρκία το καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην. Η συνέχιση των παραβιάσεων θα μπορούσε να δώσει κίνητρο στην Ελλάδα να ασκήσει βέτο στην παραχώρηση του καθεστώτος, ανέφερε η Ολλανδία που προέδρευε της ΕΕ εκείνο το εξάμηνο.

Η συμφωνία πρόβλεπε ακόμη ότι η Άγκυρα θα επέκτεινε την τελωνειακή ένωση με την Κύπρο, κάτι που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε de facto αναγνώριση της Κύπρου. Σύμφωνα με το έγγραφο, την ίδια γνώμη είχαν και οι ΗΠΑ, ότι δηλαδή η συμφωνία της Άγκυρας είναι de facto αναγνώριση της Κύπρου.

Η Τουρκία έχει υπογράψει το έγγραφο αλλά δεν έχει επικυρωθεί από την Εθνοσυνέλευση και, για το λόγο αυτό, τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια παραμένουν κλειστά για τα κυπριακά πλοία και αεροδρόμια.
Εκτύπωση Αποστολή με Email

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=380410&dt=25/01/2011#ixzz1C8NK2mEg

Δεν υπάρχουν σχόλια: