Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Δεκάδες νεκροί στη Χιλή! Σεισμός 8, 8 Ρίχτερ...

Δεκάδες νεκροί στη Χιλή!

http://www.sport-fm.gr/article/219326 

  • 27/02/2010, 13:53 
 
Στους 64 ανέρχεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των θυμάτων από τον καταστροφικό σεισμό 8,8 της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα του Σαββάτου τη Χιλή. Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι ύψους τριών μέτρων, το οποίο κατευθύνεται στις ακτές του Ειρηνικού και ήδη έχουν ενεργοποιηθεί οι περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο για να αντιμετωπίσουν το φυσικό φαινόμενο.

Λίγη ώρα μετά το σεισμό ακολούθησαν δύο ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 6,2 και 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σημειώνεται ότι στη Χιλή ζουν μόνιμα περίπου 5.000 Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς, κυρίως όμως στη βόρεια χώρα, μακριά από το επίκεντρο του σεισμού στην πόλη Κονσεπσιόν. Το υπουργείο Εξωτερικών, ενεργοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην ακόλουθη τηλεφωνική γραμμή: 210-368 1912.

Σεισμός 8, 8 Ρίχτερ στη Χιλή

NAFTEMPORIKI.GR Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010 09:42
Τελευταία Ενημέρωση : 27/02/2010 14:08
Τουλάχιστον 78 είναι οι νεκροί από την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε κοντά στην περιοχή Κονσεπσιόν στη Χιλή σήμερα τα ξημερώματα.
Από τον σεισμό έχει προκληθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγο, ενώ, όπως μεταδίδει η τοπική τηλεόραση, έχουν προκληθεί ζημιές σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Κοντά στην πρωτεύουσα έχει καταρρεύσει μία γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο.
Προβλήματα υπάρχουν και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες, με συνέπεια να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος των καταστροφών.
Εξαιτίας του σεισμού έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο στο Σαντιάγο και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις μέχρι νεωτέρας.
Σύμφωνα με τη χιλιανή τηλεόραση και τοπικούς ραδιοσταθμούς, αρκετά κτίρια έχουν καταρρεύσει και στην πόλη Κουρίκο.
Η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπασελέτ κάλεσε τον πληθυσμό να διατηρήσει την ψυχραιμία του. «Με έναν σεισμό αυτού του μεγέθους είναι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων», ανέφερε η Μπασελέτ.
Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε ότι από τη δόνηση προκλήθηκε τσουνάμι, που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στις ακτές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο. Ήδη έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο τσουνάμι στις ακτές της Χιλής, του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Ανταρκτικής, αλλά και για τη γαλλική Πολυνησία και την Ιαπωνία.
Η δόνηση έγινε αισθητή στις επαρχίες Μεντόζα και Σαν Χουάν, στη γειτονική Αργεντινή. Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησε μία σειρά μετασεισμών, με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 6,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Σημειώνεται ότι το μέγεθος του σεισμού είχε υπολογιστεί αρχικά μεταξύ 8,3 και 8,5 Ρίχτερ, ωστόσο η τελευταία ενημέρωση από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναφέρεται σε δόνηση 8,8 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κονσεπσιόν και σε βάθος 55 χιλιομέτρων.
Αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι η δόνηση διήρκεσε μεταξύ 10 και 30 δευτερολέπτων. «Ουδέποτε στη ζωή μου έχω ζήσει κάτι τέτοιο, ήταν σαν να ερχόταν το τέλος του κόσμου», δήλωσε κάτοικος της πόλης Τεμούκο σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Τεμούκο έχουν προκληθεί ζημιές σε κτίρια και εκκενώθηκε το νοσοκομείο.
Η Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού, είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Χιλής με πληθυσμό περίπου 670.000.
Το 1960 η Χιλή επλήγη από τον ισχυρότερο σεισμό που έχει σημειωθεί από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία, το 1900, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Ο σεισμός, μεγέθους 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ισοπέδωσε την πόλη Βαλδίβια, σκοτώνοντας 1.655 ανθρώπους.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: