Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Λογισμικό προσομειώνει την «αρχέγονη σούπα» από την οποία αναδύθηκε η ζωή

Λογισμικό προσομειώνει την «αρχέγονη σούπα» από την οποία αναδύθηκε η ζωή
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1030741&lngDtrID=252

Οι εικονικές χημικές αντιδράσεις ίσως οδηγήσουν τελικά στην εμφάνιση μορίων όπως το DNA
Ουάσινγκτον

Η προσομείωση των χημικών αντιδράσεων που λάμβαναν χώρα στη νεογέννητη Γη θα μπορούσε να αποκαλύψει πώς μπορεί να εμφανίστηκαν οι πρώτες μορφές ζωής, ελπίζουν οι ερευνητές που αναπτύσσουν το φιλόδοξο λογισμικό EvoGrid.

Ο εικονικός κόσμος του EvoGrid είναι μια ψηφιακή αναπαράσταση των ωκεανών όπως ήταν πριν από σχεδόν 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Συνεχείς χημικές αντιδράσεις μέσα σε αυτή την «αρχέγονη σούπα» πιστεύεται ότι οδήγησαν τελικά στην εμφάνιση των κυτταρικών μεμβρανών και του DNA πάνω στα οποία βασίζεται όλη η ζωή στη Γη.

«Θα κατασκευάσουμε το μοντέλο ενός μικρού σύμπαντος το οποίο έχει παρόμοιες ιδιότητες με τους αρχέγονους ωκεανούς στη Γη» αναφέρει στο Space.com ο επικεφαλής του σχεδίου Μπρους Ντέιμερ.

Ο Ντέιμερ είχε δημιουργήσει στο παρελθόν ψηφιακά μοντέλα διαστημικών σκαφών και προσομοιώσεις διαστημικών αποστολών για λογαριασμό της NASΑ.

To νέο του εγχείρημα βασίζεται στο λογισμικό GROMACS, έναν προσωμοιωτή μοριακής δυναμικής που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία.

Το υπολογιστικό μοντέλο του EvoGrid θα εξετάζει τη συμπεριφορά εικονικών σωματιδίων με δεδομένες φυσικοχημικές ιδιότητες και θα προσομοιώνει τις αλληλεπιδράσεις τους.

Μέσα στην εικονική αρχέγονη σούπα ίσως εμφανιστούν τελικά δομές που αυτο-οργανώνονται και αυτο-αναπαράγονται, δυο βασικές ιδιότητες των ζωντανών οργανισμών.

Ο Ντέιμερ ελπίζει τώρα να αναπτύξει μια πιο ευέλικτη έκδοση του EvoGrid η οποία θα επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενο χρήστη να τρέχει το λογισμικό στο σπίτι και να επωμίζεται ένα μέρος της όλης προσπάθειας.

Ο ερευνητής παραδέχεται ότι οι σημερινοί υπολογιστές τρέχουν τις μοριακές προσωμοιώσεις πολύ πιο αργά από ό,τι συμβαίνουν στην πραγματικότητα οι χημικές αντιδράσεις.

Εκτιμά όμως ότι σε διάστημα 20 έως 40 ετών οι υπερυπολογιστές θα μπορούν να προσομοιώσουν ακόμα και ολόκληρα κύτταρα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: