Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Σύγχρονη Ευρώπη με τη ματιά στο παρελθόν

Σύγχρονη Ευρώπη με τη ματιά στο παρελθόν
Greekretail weekly _by Comcenter (June 12, 2008)
Πέμπτη 12 Ιουν. 2008
Πρόσφατα, συζητούσαμε για την έλλειψη της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων στις δραστηριότητες που εντάσσονται στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων. Και ήρθε η πρόταση των υπουργών Απασχόλησης για την αύξηση των ωρών εργασίας -με έναν πολύ συγκεκριμένο μάλιστα τρόπο- να ανατρέψει για άλλη μια φορά την ελπίδα πως ίσως, σε μια περίοδο κρίσης, όταν όλοι παρακολουθούν ανίκανοι να αντιδράσουν επί της ουσίας τις εξελίξεις, μπορεί κάτι να αλλάξει στο περιεχόμενο των προτεινόμενων λύσεων.
«Η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί και πρέπει να κινηθεί σε ενιαίες πολιτικές, στους τομείς που εξασφαλίζουν τον κοινό χώρο ευημερίας, ασφάλειας, δικαιοσύνης και ισότητας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Να κινηθεί στον δρόμο που ενισχύει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και τους θεσμούς της» (ομιλία του Κ. Καραμανλή στις 16 Ιανουαρίου 2003).
Μήπως θα μπορούσε κάποιος σήμερα να μας εξηγήσει πώς διασφαλίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της ΕΕ, τη στιγμή που εκείνοι, οι οποίοι διαμορφώνουν την πολιτική της, θεωρούν τους εργαζόμενους τον εύκολο στόχο για να αυξήσουν τα κέρδη επιχειρήσεων αλλά και πολιτικών σχηματισμών; Ποιος θα προστατέψει όλους εμάς, που θεωρούμε αναμφισβήτητο δικαίωμά μας να έχουμε λόγο για όλα όσα μας αφορούν, όχι μόνο μέσα από την εκλογική διαδικασία ή κάποιες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, αλλά μέσα από θεσμούς, τη λειτουργία των οποίων δεν ελέγχει μια μειοψηφία, προωθώντας τα δικά της, κοντόφθαλμα συμφέροντα;
Ξένια Μαντζιώρη
Διευθύντρια Σύνταξης Comcenter

Δεν υπάρχουν σχόλια: