Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ζακ Σαπίρ: Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί τη μετά ευρώ εποχή


Ζακ Σαπίρ: Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί τη μετά ευρώ εποχή
Ο γάλλος οικονομολόγος δηλώνει ότι «το ευρώ είναι ένας σιδερένιος ζυγός για τις πιο αδύναμες οικονομίες»
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=420681&h1=true
Ζακ Σαπίρ: Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί τη μετά ευρώ εποχή
εκτύπωση  
«Εφόσον οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να στηρίξουν με άλλο τρόπο την Ελλάδα τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η έξοδος από την ευρωζώνη» δηλώνει στην εφημερίδα Le Monde o γάλλος οικονομολόγος και διευθυντής της Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών EHESS του Παρισιού Ζακ Σαπίρ.
Στη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα εξηγεί ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας αλλά και των υπολοίπων υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ισπανία είναι η ανταγωνιστικότητα έναντι της Γερμανίας. «Η σημερινή κατάσταση μας υπενθυμίζει ότι ένα κοινό νόμισμα αποτελεί σιδερένιο ζυγό για τις χώρες που το υιοθετούν. Ο μόνος τρόπος για να χαλαρώσει αυτός ο ζυγός είναι η μεταφορά κεφαλαίων από τις ισχυρές στις λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες» δηλώνει. Όμως σήμερα η Γερμανία αλλά και η Γαλλία δεν δείχνουν διατεθειμένες να επενδύσουν μαζικά στην Ελλάδα, την Πορτογαλία ή την Ισπανία. «Η μόνη διέξοδος λοιπόν είναι η υποτίμηση του νομίσματος η οποία στην περίπτωση του ευρώ συνεπάγεται έξοδο από τη νομισματική ζώνη» συμπληρώνει ο Σαπίρ.
«Το ζήτημα που καλείται να επιλύσει πλέον η Ελλάδα είναι πώς θα επιβιώσει μετά την πτώχευση» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εκτιμά ότι η νέα δραχμή θα πρέπει να υποτιμηθεί κατά 40% - 50% σε σχέση με το ευρώ. Η κίνηση αυτή θα προκαλούσε ασφαλώς αύξηση του πληθωρισμού «που θα πρέπει όμως να εκληφθεί ως το αναγκαίο κακό για την έξοδο από την κρίση». Το πραγματικό πρόβλημα, λέει ο γάλλος οικονομολόγος, θα είναι η κερδοσκοπία εις βάρος του νέου νομίσματος. «Ως προς αυτό είναι χρήσιμο να κοιτάξουμε τι κάνει η Κίνα που δεν αποτρέπει κερδοσκοπικές πιέσεις επειδή εφαρμόζει αυστηρούς περιορισμούς στις συναλλαγματικές συναλλαγές» σημειώνει.
Ερωτώμενος σχετικά με τις επιπτώσεις μιας εθελοντικής εξόδου της Ελλάδας στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης ο Σαπίρ δίνει ελάχιστες επιβίωσης του ευρώ, τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή. «Ακόμα και η ανακοίνωση μιας χρεοκοπίας και πολύ περισσότερο η έξοδος ενός μέλους από την ευρωζώνη θα πυροδοτήσει μια διαδικασία επέκτασης της κρίσης από την Πορτογαλία μέχρι και την Γαλλία. Αλλά η έξοδος της Ελλάδας θα είναι μόνο η αφορμή καθώς και άλλες χώρες όπως η Ισπανία θα αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους, ανεξαρτήτως του τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση» προβλέπει ο Σαπίρ. Θεωρητικά, υποστηρίζει ο ίδιος, θα μπορούσε να φύγει η Γερμανία από το ευρώ κάτι που θα γλίτωνε τους υπόλοιπους από την καταστροφή, όμως «πολιτικά αυτή η λύση μοιάζει εξαιρετικά απίθανη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: