Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Βρετανία: «Ψυχαγωγικά» ναρκωτικά εκθρονίζουν την ηρωίνη


Βρετανία: «Ψυχαγωγικά» ναρκωτικά εκθρονίζουν την ηρωίνη
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=422108&h1=true
Νέες και επικίνδυνες ουσίες εμφανίζονται συνέχεια στα κλαμπ
Βρετανία: «Ψυχαγωγικά» ναρκωτικά εκθρονίζουν την ηρωίνη
Τα «club drugs» αλλάζουν διαρκώς προκειμένου να «ξεγλιστρούν» από τη νομοθεσία κατά των ναρκωτικών και έτσι οι ειδικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τέτοιου είδους ναρκωτικά
εκτύπωση  
Λονδίνο 

Αύξηση στη χρήση των λεγόμενων «club drugs» («ψυχαγωγικά» ναρκωτικά) μεταξύ των νέων διαπιστώνουν ειδικοί εξειδικευμένης κλινικής απεξάρτησης στη Βρετανία. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, οι νέοι σταδιακά εγκαταλείπουν τα «παραδοσιακά» ναρκωτικά, όπως την κοκαΐνη και την ηρωίνη, και προτιμούν νέες αλλά εξίσου επικίνδυνες ουσίες, όπως τη μεφεδρόνη και την κεταμίνη.

Τα «club drugs» αλλάζουν διαρκώς προκειμένου να «ξεγλιστρούν» από τη νομοθεσία κατά των ναρκωτικών και έτσι οι ειδικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τέτοιου είδους ναρκωτικά. «Οι τάσεις στη χρήση ναρκωτικών ουσιών στη Βρετανία αλλάζουν και τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια διαπιστώνουμε μία αύξηση στη χρήση των "ψυχαγωγικών" ναρκωτικών» προειδοποιεί ο ιδρυτής της Κλινικής «Club Drug» Οουεν Μπάουντεν Τζόουνς.

Σύμφωνα με έκθεση της British Crime Survey, περίπου 300.000 νέοι ηλικίας 16-24 χρόνων έκαναν χρήση μεφεδρόνης τον περασμένο χρόνο στη Βρετανία, ενώ άλλοι τόσοι έκαναν χρήση κοκαΐνης. Αν και τα δύο ναρκωτικά είναι απαγορευμένα στη Βρετανία, στα κλαμπ της χώρας λαμβάνουν χώρα δοσοληψίες που αφορούν τα λεγόμενα «legal highs» («νόμιμες διεγερτικές ουσίες»), τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ επικίνδυνα καθώς οι χρήστες συχνά παραγνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που αυτά ενέχουν για την υγεία τους.

«Υπάρχουν νέα ναρκωτικά που εμφανίζονται συνέχεια, ειδικά μία ομάδα ουσιών που ονομάζονται "legal highs". Οι κίνδυνοι για την υγεία από την υπερβολική χρήση των "ψυχαγωγικών" ναρκωτικών παραγνωρίζονται από πολλούς ανθρώπους και λίγα είναι γνωστά για τους πιθανούς κινδύνους των νέων ναρκωτικών» σχολίασε ο Μπάουντεν Τζόουνς. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) κατέγραψε 41 νέα συστατικά ναρκωτικών το 2010 και 20 νέα συστατικά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: