Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Δουλέμποροι κι εγκληματίες στήνουν τα παιχνίδια

Δουλέμποροι κι εγκληματίες στήνουν τα παιχνίδια

http://www.sport-fm.gr/article/489655
Δουλέμποροι κι εγκληματίες στήνουν τα παιχνίδια
Ξεπερνούν κάθε όριο και φαντασία οι μέθοδοι που βρίσκουν εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δρώντας στο παρασκήνιο, εμπλέκονται σε στημένα παιχνίδια. Επενδύοντας στον πόνο και τη θέληση για μια καλύτερη ζωή, «οργώνουν» φτωχές χώρες του Τρίτου Κόσμου και επιδίδονται σε ένα ιδιότυπο δουλεμπόριο. Προσφέρουν χρήματα σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, αγοράζοντάς τους για πάντα και μετατρέποντάς τους σε υποχείρια…

Ο Κρις Ίτον, αξιωματούχος της FIFA ο οποίος εποπτεύει τις ανά τον κόσμο προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς έκανε αποκαλύψεις για αυτό το θέμα στις εφημερίδες «Independent» και «New York Times».

«Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται ξεκάθαρα για μια περίπτωση trafficking, ένα εμπόριο ανθρώπων για εγκληματικούς σκοπούς. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία σε αυτό το στάδιο, αλλά έχουμε παραδείγματα της δράσης τους», δήλωσε ο Ίτον, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε λεπτομέρειες για τον απάνθρωπο τρόπο λειτουργίας των συμμοριών.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μέλη διαφόρων τέτοιων εγκληματικών οργανώσεων ταξιδεύουν συχνά σε πολλές φτωχές χώρες, εκεί που το ποδόσφαιρο αποτελεί μια διέξοδο για πολλά παιδιά τα οποία αρχίζουν να κλωτσούν ένα τόπι με στόχο μια καλύτερη ζωή για τα ίδια και τις οικογένειές τους.

Συνήθως πλησιάζουν τους γονείς και τους προσφέρουν χρήματα, γενόμενοι τρόπον τινά, κηδεμόνες και ατζέντες νεαρών ποδοσφαιριστών. Άπαξ συναφθεί ένα τέτοιο συμβόλαιο, τους ανήκουν για πάντα. Τους υπόσχονται μεταγραφές σε ευρωπαϊκούς συλλόγους, αλλά ζητούν κι αυτοί κάτι ως αντάλλαγμα. Όταν -με το καλό- φτάσουν στο σημείο να αγωνίζονται σε οποιοδήποτε επίπεδο επιτρέπει στις στοιχηματικές εταιρείες να συμπεριλαμβάνουν παιχνίδια των ομάδων τους σε κάποιο κουπόνι, έρχεται η ώρα της αποπληρωμής.

Έτσι, χωρίς εκβιασμούς και διεφθαρμένους και δίχως να χρειάζονται διαιτητές και αποδείξεις, το ματς είναι στημένο. Ένα πέναλτι, μια αποβολή, ενδεχομένως κάποιο αυτογκόλ του δέσμιου ποδοσφαιριστή είναι αρκετό για να θησαυρίσουν τα μέλη του κυκλώματος…

Σε περίπτωση πάλι που ο ποδοσφαιριστής δεν παρουσιάζει την εξέλιξη που θα ήθελαν, απλά τον εγκαταλείπουν στην τύχη του, ενώ να φανταστεί μπορεί μόνο κανείς τι συμβαίνει σε περίπτωση άρνησής του να ενδώσει...

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε έκθεση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ζιμπάμπουε, την περίοδο 2007-2010, ακόμη και ο προπονητής της εθνικής ομάδας της χώρας δηλώνει βέβαιος πως πολλοί ποδοσφαιριστές του υπήρξαν πιόνια του συστήματος και συμμετείχαν σε ματς με προκαθορισμένα αποτελέσματα.

Και μιλάμε για αποκάλυψη που αφορά μόνο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μιας και μόνο χώρας...

Νικόλας Ακτύπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: