Πρόσφορο έδαφος για κυβερνοέγκλημα
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1754947Οι δώδεκα τελευταίοι μήνες ήταν ορόσημο για το κυβερνοέγκλημα. Και αυτό αποτελεί μια μάλλον αρνητική εξέλιξη για το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου.
«Είναι πολύ πιθανόν οι χρήστες του Διαδικτύου -είτε επιχειρήσεις είτε φυσικά πρόσωπα- να το ξανασκεφθούν σοβαρά προτού προχωρήσουν σε κάποια online συναλλαγή», επισημαίνει ο Μάικλ Φρέιζερ, διευθυντής επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ.
«Με βάση τις υπάρχουσες τάσεις, το Web θα μπορούσε να "πλημμυρίσει" από σκουπίδια σε τέτοιο βαθμό που να μην το εμπιστεύονται πλέον οι χρήστες», αναφέρει ο κ. Φρέιζερ, συμπληρώνοντας ότι έτσι θα μπορούσε να καταστραφούν όλες οι δυνατότητες της γνωσιακής οικονομίας, στην οποία στηρίζονται τόσες πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες για ανταγωνιστικό προβάδισμα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Symantec -εταιρείας που δημιουργεί προγράμματα antivirus- το 87% των e-mails που διακινήθηκε πέρυσι ήταν ανεπιθύμητη αλληλογραφία spam έναντι μόλις 70% του 2008. Περισσότερα από σαράντα τρισ. spam μηνύματα εστάλησαν με βάση τη Symantec, η οποία παρακολουθεί περίπου το 1/3 της παγκόσμιας διακίνησης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο συγκεκριμένος αριθμός «μεταφράζεται» σε περίπου 5.000 μηνύματα spam για κάθε κάτοικο του πλανήτη.
Και ολοένα και περισσότερα spams περιέχουν κάποιον ιό. Μόνο στην Αυστραλία περίπου το 10% των ηλεκτρονικών υπολογιστών μολύνθηκε από κάποιον ιό, διευκρινίζει ο κ. Φρέιζερ. Παράλληλα, στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς αυξήθηκε κατακόρυφα η επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, διευκολύνοντας τη διακίνηση spam μηνυμάτων μέσω αποστολής σε φίλους εντός των δικτύων.
Με αυτό τον τρόπο, οι κυβερνοεγκληματίες κατάφεραν να καταστήσουν πιο προσωπικές τις επιθέσεις μέσω της αποστολής μηνυμάτων που «σφετερίζονταν» τα ονόματα των «θυμάτων».
Παράλληλα, στη διάρκεια της περσινής χρονιάς αυξήθηκε ραγδαία η ταχύτητα μετάδοσης διαφόρων ιών μέσω spam μηνυμάτων σχετικών με πρόσφατα γεγονότα και ειδήσεις γύρω από διασημότητες. «Ποιος σκότωσε τον Μάικλ Τζάκσον;», «Εδώ μπορείτε να βρείτε φάρμακο για τη γρίπη των χοίρων», «Βιβλία Xάρι Πότερ» αποτελούν ορισμένες online «παγίδες» με επικίνδυνα επισυναπτόμενα αρχεία που κατευθύνουν σε malware.
Τέλος, η χρήση ονομάτων κυριότητας σε γλώσσες πέραν της αγγλικής -ρωσικά, κινεζικά και αραβικά- αποτελούν πρόσφορο έδαφος για το κυβερνοέγκλημα, αναφέρεται σε έκθεση της Trend Micro.
Πηγή: Cnn.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου