Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Στο G20 τα «ηνία» της παγκόσμιας οικονομίας

Στο G20 τα «ηνία» της παγκόσμιας οικονομίας

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/26/1720146.htm
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2009
Νέα «τάξη πραγμάτων» στην παγκόσμια διαχείριση της οικονομίας.

Τα «ηνία» της παγκόσμιας οικονομίας αναλαμβάνει πλέον το G20 σε μία ιστορική αλλαγή ρόλων με το G8 χαράσσοντας ταυτόχρονα το δρόμο για κάποιες βασικές ρυθμιστικές αλλαγές που στοχεύουν στην ισχυροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις από τη Σύνοδο Κορυφής του Πίτσμπουργκ που συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Το G20 θα αποτελεί εφεξής το μόνιμο όργανο διαχείρισης της παγκόσμιας οικονομίας, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά το ρόλο που διαδραμάτιζε έως τώρα το G8, γεγονός που αντανακλά μία μετατόπιση δυνάμεων από τις πλούσιες προς τις αναπτυσσόμενες ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φιλοξένησε την πρώτη του μεγάλη Σύνοδο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, έκανε λόγο για μία μοναδική ευκαιρία να επιτευχθεί σημαντική επιτυχία σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας.

Η νέα «τάξη πραγμάτων» υποδηλώνει ωστόσο ότι οι βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες στερούνται της πυγμής να διαχειριστούν μόνες τους την παγκόσμια οικονομία μετά τις υπερβολές που έφεραν στο χείλος της κατάρρευσης το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Το G8 βεβαίως και θα συνυπάρχει αλλά θα ασχολείται με διαφορετικά θέματα, όπως η ασφάλεια.

Mπαράκ Ομπάμα, Γκόρντον Μπράουν και Νικολά Σαρκοζί.

Στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος αναφερόταν επίσης ότι οι ηγέτες του G20 δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας έως ότου διασφαλιστεί διαρκής ανάκαμψη, αλλά και να συντονιστούν όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή για να αποσύρουν τα προγράμματα αυτά.

Επίσης, οι ηγέτες συμφώνησαν να εφαρμόσουν νέες ρυθμίσεις που αφορούν στο κεφάλαιο τραπεζών έως το 2012, σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να βάζουν στην άκρη περισσότερο, αλλά και υψηλότερης ποιότητας κεφάλαιο, σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν την ανάγκη για κρατική βοήθεια στο μέλλον.

Στο προσχέδιο γίνεται αναφορά και στο θέμα των αποδοχών τραπεζιτών, με τους ηγέτες να ζητούν τον περιορισμό των μπόνους σε ένα ποσοστό επί των καθαρών κερδών των τραπεζών, χωρίς ωστόσο να γίνεται συγκεκριμένη μνεία για επιβολή άμεσων περιορισμών όπως είχε προταθεί από κάποιους Ευρωπαίους και ειδικά το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.

Το G20 δεσμεύθηκε ακόμη να εργαστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να ολοκληρώσει τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα συμφώνησε να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων.

Οι Ευρωπαίοι ανακοίνωσαν στο μεταξύ συμφωνία για αλλαγές στο σύστημα ψήφου του ΔΝΤ ώστε να δοθεί μεγαλύτερος λόγος σε αναδυόμενες χώρες όπως η Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: