Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Mια σιωπηλή επανάσταση

Mια σιωπηλή επανάσταση
http://www.naftemporiki.gr/news/maties.aspNAFTEMPORIKI.GR


Τρίτη, 19 Μαϊου 2009 16:31
Από τον Δεκέμβριο του 2007 ως τον Δεκέμβριο του 2008, ο αριθμός των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στην αγροτική Ινδία αυξήθηκε από 64 σε 93 εκατομμύρια. Σύμφωνα με μια έκθεση που συνέταξαν η Ernst & Young και η Συνομοσπονδία βιομηχανιών της Ινδίας, τα 100 από τα 250 εκατομμύρια μελλοντικών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, δηλαδή το 40%, θα προέρχονται από αγροτικές περιοχές της χώρας.

Οι περιοχές αυτές γνωρίζουν μια πείνα νέου είδους, που έχει να κάνει με την απόκτηση κινητού τηλεφώνου. Κι αυτό μεταμορφώνει τη δυναμική των επικοινωνιών στα 600.000 χωριά που υπάρχουν στη χώρα.

Λέξεις όπως «φορτιστής» και «μονάδες» ανήκουν πλέον στο λεξιλόγιο της υπαίθρου. Τον περασμένο μήνα ο αριθμός των συνδρομητών αυξήθηκε κατά 15,8 εκατομμύρια, δηλαδή το τριπλάσιο του πληθυσμού της Φινλανδίας, της Δανίας ή της Σιγκαπούρης, ενώ το 2008 παρατηρείται μια μείωση των συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας στην αγροτική Ινδία από 11,6 σε 10,6 εκατομμύρια.

Ο Τ.Β.Ραμαχαντράν, γενικός διευθυντής της ινδικής ένωσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, είναι ενθουσιασμένος. «Βλέπω με μεγάλη χαρά αυτές τις αλλαγές στην ύπαιθρο», τονίζει. «Το δίκτυο εκτείνεται σε τομείς της κοινωνίας που δεν είχαν ποτέ τηλέφωνο». Σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης, η Ινδία είναι δεύτερη στον κόσμο σε αριθμό των συνδρομητών μετά την Κίνα και πριν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αριθμός αυτός φτάνει σήμερα τα 429,7 εκατομμύρια. «Αν συνεχίσουμε με αυτόν το ρυθμό, θα φτάσουμε μέχρι το 2012 τα 800 εκατομμύρια συνδρομητές».

Ο Σουνίτ Ντουτ, εθνικός διευθυντής του τμήματος τηλεφωνίας της Samsung, συμφωνεί. «Η αγορά κινητής τηλεφωνίας θα παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 10% με 15%. Κάθε μήνα έχουμε 12 με 13 εκατομμύρια νέες συνδέσεις». Αλλοι πιστεύουν ότι το φαινόμενο είναι πρόσκαιρο και ότι η αύξηση θα σταθεροποιηθεί στο 8% με 10%.

Η Bharti Airtel, μια άλλη εταιρεία που ειδικεύεται στις τηλεπικοινωνίες, αποφάσισε να ανοίξει στα χωριά ένα δίκτυο καταστημάτων. Το πρώτο άνοιξε τον περασμένο Μάρτιο στο Αουσαρικούρντ, στο κρατίδιο Μαχαράστρα. Οι πελάτες μπορούν να αγοράζουν εδώ κάρτες SIM, να μαθαίνουν πληροφορίες για την κινητή τηλεφωνία και να εγγράφονται σε ειδικές υπηρεσίες. Για τους συνδρομητές που ζουν στην ύπαιθρο, μια τέτοια υπηρεσία είναι η διαρκής ενημέρωση για τις τιμές των γεωργικών προϊόντων και των λιπασμάτων. Υπάρχουν βέβαια και προβλήματα: καθώς δεν υπάρχει παντού ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι δυνατή η φόρτιση των μπαταριών και οι συνδρομητές πρέπει να χρησιμοποιούν γεννήτριες. Ούτε η τοποθέτηση κεραιών είναι εύκολη υπόθεση. Καθώς η πυκνότητα του πληθυσμού στην ύπαιθρο είναι μικρή, η απόδοση δεν είναι μεγάλη. Παρά ταύτα, έχουν ήδη εγκατασταθεί στην ύπαιθρο 240.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Πηγή: Courrier International, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: