Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Από την 1η Μαρτίου θα ισχύσουν οι νέοι κατώτατοι μισθοί


Κώστας Παπαδής
Από την 1η Μαρτίου θα ισχύσουν οι νέοι κατώτατοι μισθοί
http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=1199660931101301814
Στους εργοδότες ο τελικός λόγος για την εφαρμογή της μείωσης - Ακολουθούν οι μειώσεις σε κλαδικές συμβάσεις - Προς νέα μείωση οι επικουρικές
Από την 1η Μαρτίου θα ισχύσουν οι νέοι κατώτατοι μισθοί
11
εκτύπωση  

Μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% από την 1η Μαρτίου. Κατάργηση – στην πράξη – των κλαδικών συμβάσεων και μονομερή ανατροπή των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, θα προκύψει με την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Οι αλλαγές αυτές που προέρχονται από το νόμο για το νέο μνημόνιο, διευκρινίσθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ αναμένεται να εξειδικευθούν περαιτέρω με ερμηνευτικές εγκυκλίους το επόμενο διάστημα.
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ψηφισθούν δύο εφαρμοστικοί νόμοι για την ενοποίησης των επικουρικών ταμείων αλλά και για τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ οι αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις θα ξεκαθαρίσουν με εγκυκλίους.

Ωστόσο από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έγινε σαφές ότι:

1. Η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου. Ωστόσο ο υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης παρέπεμψε στους εργοδότες για την εφαρμογή ή όχι του μέτρου. «Η μείωση είναι δικαίωμα αλλά όχι και υποχρέωση του εργοδότη», είπε χαρακτηριστικά. Με λίγα λόγια μπορεί εφόσον το επιθυμεί να μην την εφαρμόσει. Σημείωσε ακόμη ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με 20 παροχές που το ύψος τους συνδέεται με το κατώτατο μισθό. Δηλαδή ποιες θα ακολουθήσουν την μείωση και ποιες όχι. Ήδη έχουν εξαιρεθεί από τη μείωση το επίδομα απόλυτης αναπηρίας και το εξωιδρυματικό επίδομα. Σημειώνεται ότι στα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό είναι και το επίδομα ανεργίας.

2. Προς την οριστική κατάργησή τους οδεύουν και οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, ενώ η «μερική διατήρηση» της μετενέργειας επιφέρει μειώσεις μισθών που ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 40%. Το μνημόνιο προβλέπει την λήξη των κλαδικών συμβάσεων το αργότερο σε ένα έτος από την ψήφισή του. Η μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων περιορίζεται στους τρεις από τους έξι μήνες. Πέραν του χρονικού περιορισμού, δράση της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων  στις ατομικές συμβάσεις αφορά - πλέον – συγκεκριμένες αμοιβές.

Μετά την πάροδο των τριών μηνών της μετενέργειας, οι αμοιβές των εργαζομένων επανέρχονται στον βασικό μισθό και διατηρούν μόνο – όπου υπάρχουν – τα εξής τέσσερα επιδόματα: ωρίμανση, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «πρόκειται για το βασικό μισθό της κλαδικής σύμβασης» και το κλιμάκιο στο οποίο είναι ενταγμένος ο μισθωτός. Συνεπώς καταργούνται μια σειρά επιδομάτων που διαμορφώνουν – κατά μεγάλο ποσοστό – τις τελικές αμοιβές των εργαζομένων.

Επίσης καταργείται και η τυχόν επιπλέον αμοιβή που έχει συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών με την λήξη μετενέργειας οι αμοιβές θα μειώνονται αυτομάτως, δηλαδή θα τροποποιείται η ατομική σύμβαση εργασίας, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου.  Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει δραματικές μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Το μνημόνιο αναφέρει πως οι μειωμένοι μισθοί θα ισχύουν έως ότου υπάρξει νέα σύμβαση, συλλογική ή ατομική. Είναι ωστόσο σαφές πως οι εργαζόμενοι θα πιεσθούν να συμφωνήσουν (σε ατομικό επίπεδο) σε χαμηλότερες αμοιβές υπό την «δαμόκλειο σπάθη» της απόλυσης. Η αδυναμία σύναψης σύμβασης για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, είναι δεδομένη με το νέο αυτό καθεστώς. Τούτο καθίσταται απολύτως αδύνατο από ένα επιπλέον  γεγονός. Ότι  η προσφυγή στη διαιτησία δεν είναι πλέον εφικτή, αφού απαιτεί την σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών (εργοδοτών και εργαζομένων).

3. Ο υπουργός Εργασίας δεν απέκλεισε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, καθώς η λύση που επιλέχθηκε «δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο». Ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι «η κόκκινη γραμμή για μειώσεις από το 300 έως τα 200 ευρώ κατ΄ ουσίαν μετέφερε το πρόβλημα από τςι επικουρικές στις κύριες συντάξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου με τις μειώσεις θίγεται το 13,6% των κύριων συντάξεων, ενώ οι μειώσεις των επικουρικών δεν είναι βέβαιο ότι θα περιορισθούν σε αυτές που ήδη εφαρμόζονται.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: