Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

H ΙΒΜ προβλέπει το hi-tech μέλλον


H ΙΒΜ προβλέπει το hi-tech μέλλον
http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=435818&h1=true
«Τηλεπαθητικές» τεχνολογίες, παπούτσια που θα φορτίζουν κινητά τηλέφωνα, προηγμένα βιομετρικά συστήματα ανάμεσα στα όσα θα δούμε την επόμενη πενταετία.
H ΙΒΜ προβλέπει το hi-tech μέλλον
To τεχνολογικό μέλλον προβλέπει η IBM
2
εκτύπωση  
Λονδίνο 


Όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η IBΜ ανακοίνωσε τα «Επόμενα 5 σε 5», μια λίστα με πέντε τεχνολογικές επαναστάσεις για την επόμενη πενταετία. Φέτος προβλέπει για παράδειγμα την κατάργηση του πληκτρολογίου, αφού σύντομα θα μπορούμε να χειριζόμαστε τους υπολογιστές με τη σκέψη.
Οι προβλέψεις της IBM αφορούν βέβαια ερευνητικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η τεχνολογία, οπότε οι προβλέψεις δεν μπορεί να θεωρηθούν αμερόληπτες. Δεδομένου όμως ότι η ΙΒΜ πρωτοπορεί όχι μόνο στην πληροφορική αλλά και σε άλλους τομείς όπως η νανοτεχνολογία και βιοπληροφορική, οι εκτιμήσεις της δεν είναι άνευ σημασίας.

Ενέργεια από το λαό: Η IBM εκτιμά ότι η πρόοδος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα επιτρέψει την αξιοποίηση της κινητικής ενέργειας από το περπάτημα και γενικά από οποιοδήποτε είδους κίνησης: συσκευές κινητικής ενέργειας στις σόλες των παπουτσιών θα φορτίζουν το κινητό εν κινήσει, ενώ σε μεγαλύτερη κλίμακα οι έρευνες της IBM στην Ιρλανδία θα διευκολύνουν την αξιοποίηση της κυματικής ενέργειας στους ωκεανούς.

Ο κωδικός είσαι εσύ: Η απομνημόνευση των κωδικών πρόσβασης θα γίνει πονοκέφαλος του παρελθόντος με την ευρεία εφαρμογή της «πολυπαραγοντικής βιομετρίας»: Τα ATM θα αναγνωρίζουν τον πελάτη σαρώνοντας την ίριδά του ή αναλύοντας τη φωνή του. «Η μοναδική βιολογική σας ταυτότητα θα είναι ο μόνος κωδικός που χρειάζεστε καθώς η πολυπαραγοντική βιομετρία συγκεντρώνει τα βιολογικά σας χαρακτηριστικά σε πραγματικό χρόνο για να αποτρέψει την πλαστοπροσωπία» εκτιμά η αμερικανική εταιρεία.

Με τη δύναμη της σκέψης: Οι τεχνολογίες χειρισμού υπολογιστών με νοητικές εντολές θα αξιοποιηθούν πρακτικά νωρίτερα από ό,τι νομίζουμε, υπόσχεται η IBM. Σε πειραματικό επίπεδο, συστήματα ηλεκτροεγκεφαλογραφίας που αναλύουν τα μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητας ήδη δοκιμάζονται για το χειρισμό υπολογιστών από άτομα με κινητικά προβλήματα. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, λέει η IBM, το μόνο που θα χρειάζεται να κάνουμε για να καλέσουμε κάποιον από το κινητό τηλέφωνο θα είναι να σκεφτούμε το όνομά του. Ανάλογες επαναστάσεις αναμένονται στο χώρο της ψυχαγωγίας, η οποία συνδέεται πλέον απευθείας στον εγκέφαλο.

Γέφυρα στο ψηφιακό χάσμα: η απόσταση που χωρίζει τους έχοντες και τους μη έχοντες στον κόσμο της τεχνολογίας επιτέλους θα μικρύνει: βασικό ρόλο θα παίξουν τα κινητά τηλέφωνα, των οποίων η διείσδυση σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπεται να φτάσει το 80%. Οι φτωχοί αγρότες θα μπορούν έτσι να παρακολουθούν τις μετεωρολογικές προβλέψεις και να ζητούν τις συμβουλές γιατρού από την άνεση του σπιτιού τους.

Το τέλος του spam: τα άσχετα, ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα θα πάψουν να υπάρχουν, αφού κάθε διαφήμιση θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας. Λογισμικό ανάλυσης των προτιμήσεων και των συνηθειών μας θα φροντίζει ώστε οι πληροφορίες που μας σερβίρονται να είναι πάντα ελκυστικές και ενδιαφέρουσες. Γνωρίζοντας τα γούστα και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μας, για παράδειγμα, ο υπολογιστής θα μπορεί ακόμα και να παραγγέλνει εισιτήρια για τις συναυλίες των αγαπημένων μας συγκροτημάτων αν γνωρίζει ότι θα είμαστε ελεύθεροι εκείνο το βράδυ. Ό,τι καλύτερο μετά τη δική μας, προσωπική γραμματέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: