Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Αλλάζει χέρια το Ελληνικό


Αλλάζει χέρια το Ελληνικό
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=433840&h1=true
Δημοσιεύτηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος - Ως το τέλος του 2012 ο επενδυτής
Αλλάζει χέρια το Ελληνικό
εκτύπωση  

Την Πέμπτη δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό σχετικά με την αξιοποίηση της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Όπως είπε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, το πράσινο θα καταλαμβάνει έως το 50% της έκτασης, μέσα στην οποία θα υπάρχουν οικιστικές και εμπορικές χρήσεις, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει συγκεκριμένο νόμο στη Βουλή.

Κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ προκάλεσε και το θέμα της αμοιβής του ισπανού αρχιτέκτονα, Χοσέ Αθεμπίγιο.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανακοίνωσε την έναρξη του διαγωνισμού για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό ΑΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Ελληνικό ΑΕ θα επιδιώξει την αξιοποίηση της έκτασης 6,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων του Ελληνικού, μέσα από το επιχειρηματικό σχέδιο που θα καταθέσει ο επιλεγμένος επενδυτής και θα περιλαμβάνει την έκταση του παλαιού αεροδρομίου Αθηνών, ανεκμετάλλευτες εκτάσεις γης και ένα παραθαλάσσιο μέτωπο μήκους 3,5 χιλιομέτρων.

Η συνολική έκταση βρίσκεται στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής, κοντά στο κέντρο της Αθήνας, με άμεση πρόσβαση στα ελληνικά νησιά και σε κοντινή απόσταση με το αεροπλάνο από άλλους προορισμούς στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Στόχος της διαδικασίας είναι να αναμορφωθεί πλήρως η συνολική έκταση, ώστε να αναδειχθεί σε ορόσημο για την περιοχή, ενισχύοντας την ελκυστικότητα της Αθήνας ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού και ως κομβικού σημείου για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Ελληνικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, τρεις φορές μεγαλύτερο σε έκταση από το μέγεθος του Μονακό, δύο φορές μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου και διπλάσιο από το Central Park της Νέας Υόρκης.

Η διαδικασία αξιοποίησης στοχεύει στην προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών, οι οποίοι θα διαμορφώσουν σαφείς προτάσεις για την επιτυχημένη ανάπλαση της προνομιακής αυτής έκτασης σε μητροπολιτικό πόλο διεθνούς εμβέλειας και υψηλών προδιαγραφών, πλήρως ενταγμένο στον αστικό ιστό. Η ανάπλαση αυτή θα απαιτήσει υψηλές επενδύσεις και θα αποφέρει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Κώστας Μητρόπουλος, δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που μετά από τόσα χρόνια ξεκινά η διαδικασία για ένα ελκυστικό και στρατηγικής σημασίας περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναπτυχθεί ένας προορισμός παγκοσμίου επιπέδου, που θα ωφελήσει την Αθήνα, την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Αναμένουμε ότι θα υπάρξει ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για αυτή τη διαδικασία και η επένδυση θα αποτελέσει ένεση ανάπτυξης για την Ελληνική οικονομία».

Στην πρώτη φάση της διαδικασίας, οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να αποδείξουν ότι πληρούν τα κριτήρια οικονομικής βαρύτητας και αξιοπιστίας, προκειμένου να επιλεγούν για το επόμενο στάδιο.

Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την 17:00 ώρα Ελλάδος στις 30 Μαρτίου 2012.

Οι υποψήφιοι επενδυτές, που πληρούν τα κριτήρια της πρώτης φάσης, θα κληθούν να συμμετάσχουν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, στο τέλος του οποίου θα πρέπει να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, μαζί με το επιχειρηματικό τους σχέδιο και τις δυνατότητες χρηματοδότησης της επενδυτικής πρότασης.

Οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να συμμετάσχουν μεμονωμένα ή μέσω συμπράξεων/ κοινοπραξιών.

Ο προτιμώμενος επενδυτής είναι πιθανόν να ανακοινωθεί κατά το τέλος του 2012.

Η Citigroup Global Markets και η Τράπεζα Πειραιώς ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Ταμείου για το διαγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: