Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Το ελληνικό δημοψήφισμα στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου


Το ελληνικό δημοψήφισμα στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=428167
«Ολα ή τίποτα», «Παράλογο αλλά σωστό» και «Ελληνική ρουλέτα», μεταξύ των τίτλων
Το ελληνικό δημοψήφισμα στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου
1
εκτύπωση  
 Το δημοψήφισμα που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για την έγκριση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών κυριαρχεί ξανά στον γερμανικό τύπο. «Ελληνική ρουλέτα», «Η Ελλάδα προκαλεί σοκ στην Ευρώπη», «Oλα ή τίποτα» είναι μερικοί από τους τίτλους των γερμανικών εφημερίδων.

Oπως μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle το πρωτοσέλιδο σχόλιο των γερμανικών Financial Times τιτλοφορείται «Παράλογο αλλά σωστό». Γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα: «Εδώ και καιρό η κρίση χρέους της Ελλάδας μετεξελίχθηκε ουσιαστικά σε κρίση Δημοκρατίας. Υπό αυτή την έννοια ο Παπανδρέου καταφεύγει στην έσχατη λύση (…). Στην απόφαση αυτή μπορούμε να ασκήσουμε πολλαπλή κριτική: στην έλλειψη ενημέρωσης των Ευρωπαίων εταίρων, στην παντελή έλλειψη σχεδίου παρουσίασης της απόφασής του στην κοινή γνώμη και κυρίως στο ότι γνωρίζει τις παράπλευρες συνέπειες που θα έχει ένα ενδεχόμενο "όχι" στο δημοψήφισμα».

Οι γερμανικοί FT προσθέτουν, ωστόσο, ότι όλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσουν σε καταστροφή.

«Εάν διασφαλιστεί η εκταμίευση της 6η δόσης προς την Ελλάδα, δεν υπάρχει ουδείς λόγος για πανικό. Επίσης εάν λειτουργήσει η ΕΚΤ σαν "ευρωσωτήρας" και εγγυηθεί την αγορά ομολόγων των άλλων υπερχρεωμένων χωρών θα αποτραπεί ο πανικός και θα σταθεροποιηθούν έτσι οι αγορές. Αυτό εξάλλου το απαιτούν όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι. Ο Παπανδρέου τόλμησε το στοίχημα. Ετσι, εάν κατορθώσουμε να περάσουμε (ως ΕΕ και ευρωζώνη) χωρίς απώλειες το χρονικό διάστημα μέχρι το δημοψήφισμα και ο Παπανδρέου καταφέρει να πείσει τον ελληνικό λαό με τα επιχειρήματά του, τότε το ευρώ θα βγει πιο ισχυρό και πιο σταθερό, από ότι φαίνεται σήμερα» αναφέρεται.

Στην ίδια εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά ότι «η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα» και τάσσεται υπέρ της συνέχισης της ευρωβοήθειας: «Ελεγα πάντα ότι εάν η Ελλάδα θέλει να επωμιστεί το βάρος των προγραμμάτων βοήθειας και των μεταρρυθμίσεων, εάν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, τότε θα τη στηρίζουμε».

Ο κ.Σόιμπλε εμφανίζεται σίγουρος «για τη θετική έκβαση του δημοψηφίσματος», λέγοντας χαρακτηριστικά «εμπιστεύομαι τη δύναμη των επιχειρημάτων. Το δεύτερο πακέτο βοήθειας που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για να σταθεί και πάλι η χώρα μόνη της στα πόδια της. Εκτιμώ ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί και θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.»

«Από τις εξελίξεις στην Ελλάδα εξαρτώνται όλες οι χώρες της ευρωζώνης»
, υπογραμμίζει στο σχόλιό της η Süddeutshe Zeitung και επικεντρώνεται στις ενδεχόμενες συνέπειες:

«Oσο σκληρό και αν ακούγεται, η ελληνική πολιτική δεν αφορά πια αποκλειστικά τους Ελληνες. Αυτή είναι σήμερα η ειδοποιός διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι από τις εξελίξεις στην Ελλάδα εξαρτώνται άλλες 16 χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Και εάν ισχύει ότι από το ευρώ εξαρτάται το μέλλον της ΕΕ, τότε όλα παίζονται. Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής συνιστά έκφραση της υπευθυνότητας, την οποία είναι διατεθειμένη να επιδείξει η Ευρώπη απέναντι την Ελλάδα. Αλλά που είναι η υπευθυνότητα της Ελλάδας έναντι της Ευρώπης;».

Ο σχολιαστής παρατηρεί ότι τώρα ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα πρέπει να καταστρώσουν όχι ένα σχέδιο, αλλά δύο, τρία για να ανταποκριθούν σε ένα ελληνικό «όχι» στις αποφάσεις της συνόδου και καταλήγει: «Ο Γιώργος Παπανδρέου πέρασε δύσκολους μήνες. Η τόλμη και η πολιτική σταθερότητα που επέδειξε αξίζουν όντως την εκτίμησή μας. Μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε γιατί επιθυμεί ξεκάθαρες καταστάσεις…Θα ήταν όμως ειρωνεία της τύχης να χάσει τώρα στη Βουλή την ψήφο εμπιστοσύνης και την ψήφο του λαού στο δημοψήφισμα. Τότε όλα θα κόστιζαν πιο ακριβά και για την Ευρώπη.»

«Ολα ή τίποτα» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αναφέρεται στις προσπάθειες της Ευρώπης να σώσει την Ελλάδα και την «αιφνίδια» απόφαση Παπανδρέου για δημοψήφισμα: «Η Ευρώπη σοκαρίστηκε. Ομως θα έπρεπε να γνωρίζει κατά πόσον επηρεάζουν οι μαζικές διαδηλώσεις και οι απεργίες τη δεινή θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είναι πια με την πλάτη στον τοίχο. Η αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ, δεν αναλαμβάνει το μερίδιο των ευθυνών της και δεν δέχεται έναν μεγάλο συνασπισμό, αν και την εποχή της διακυβέρνησής της (κυβέρνηση Καραμανλή) τα προβλήματα της Ελλάδας μεγάλωσαν. (…) Το δημοψήφισμα κοστίζει χρόνο και η Ελλάδα δεν τον έχει, και έτσι τίθεται υπό αμφισβήτηση όλο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων».

Τέλος η εφημερίδα επισημαίνει ότι θα μπορούσαν και άλλοι πολίτες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναρωτηθούν γιατί δεν ψηφίζουν και αυτοί για το ευρωπακέτο: «Γιατί άραγε επιτρέπεται να ψηφίσουν οι Ελληνες, εάν θέλουν να διασωθούν και όχι και οι Γερμανοί; Εάν δηλαδή αυτοί και τα παιδιά τους θέλουν να επωμισθούν εγγυήσεις δισεκατομμυρίων για άλλους;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: