Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Διορθώσεις στο τέλος ακινήτων μετά την εξόφληση της 1ης δόσης


Εγκύκλιος: Αυξήθηκε στις 80 από 40 ημέρες η προθεσμία πληρωμής μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ

Διορθώσεις στο τέλος ακινήτων μετά την εξόφληση της 1ης δόσης

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011 
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα Νίκος Φωτόπουλος οδηγείται στον εισαγγελέα μετά τη σύλληψή του κατά τα επεισόδια έξω από το κτήριο της ΔΕΗ στη Μεσογείων.
Προθεσμία 80 ημερών, αντί 40 που ίσχυε μέχρι σήμερα, δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους καταναλωτές για να εξοφλήσουν μέσω της ΔΕΗ το ειδικό τέλος επί των ακινήτων, η πρώτη δόση του οποίου όμως θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά ακόμη κι αν υπάρχουν λάθη στον υπολογισμό, ή εξαιρέσεις (άνεργοι, πολύτεκνοι κ.ά.).
Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στη νέα διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα και στην οποία επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που θα προκύψει, λόγω των λαθών, διαφορά φόρου αυτή θα καταβληθεί με την επόμενη εκκαθάριση της ΔΕΗ, μέσω συμψηφισμού μελλοντικών οφειλών.
Οι καταναλωτές, πάντως, αφού πληρώσουν την πρώτη δόση που θα έχει προκύψει με βάση τα στοιχεία που είχε η ΔΕΗ έως τις 17 Σεπτεμβρίου, έχουν προθεσμία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να υποβάλουν αιτήσεις για διόρθωση τυχόν λαθών στους δήμους, οι οποίοι εντός των προσεχών ημερών θα παραλάβουν από το διαχειριστή του δικτύου της ΔΕΗ ηλεκτρονικές καταστάσεις με όλα τα ακίνητα.
Στη συνέχεια οι δήμοι, αφού ενημερώσουν τις εν λόγω καταστάσεις με τα στοιχεία των ακινήτων των δημοτών τους, υποχρεούνται να τις αποστείλουν έως τις 27 Ιανουαρίου στο διαχειριστή της ΔΕΗ, που με τη σειρά του θα αποστείλει τις καταστάσεις στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για να ελέγξει εάν οι τιμές ζώνης είναι σωστές.
Από την πλευρά της η ΓΓΠΣ θα πρέπει να επιστρέψει στη ΔΕΗ τα τελικά διορθωμένα στοιχεία έως τις 10 Φεβρουαρίου, ώστε να προχωρήσει ο υπολογισμός του ειδικού τέλους που θα περιληφθεί στον επόμενο λογαριασμό, αλλά και οι συμψηφισμοί για τις τυχόν επιστροφές.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών διευρύνει και τον «κύκλο» των ατόμων που εξαιρούνται από το τέλος καθώς, εκτός από τα άτομα με αναπηρίες άνω του 80% και όσους τελούν υπό μηχανική υποστήριξη, περιλαμβάνει και άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες, όπως νοητική υστέρηση, σύνδρομο Ντάουν, εγκεφαλική παράλυση, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας.
Ταυτόχρονα συστήνει σε κάθε Εφορία μια τριμελή Επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από έναν υπάλληλο ΔΟΥ πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έναν κοινωνικό λειτουργό από το δήμο και έναν αστυνομικό υπάλληλο της ΕΛΑΣ, προκειμένου να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα όλων όσοι ισχυρίζονται ότι αδυνατούν για διάφορους λόγους να εξοφλήσουν το ειδικό τέλος.
Ο Συνήγορος του Πολίτη
Την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών η Συνήγορος του Πολίτη
Ειδικότερα σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, εντοπίζει συγκεκριμένα προβλήματα και ζητεί να υπάρξει άμεση ανταπόκριση.
Παραβίαση Οδηγίας
Η διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ σε περίπτωση μη καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, παραβιάζει σχετική κοινοτική Οδηγία, αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, επικαλούμενος σχετική απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ.
Στην απάντησή του ο Γερμανός επίτροπος τονίζει, ότι «η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.»
Για το θέμα το υπουργείο Οικονομικών έδωσε την εξής απάντηση:
«Η προστασία του ευάλωτου καταναλωτή διασφαλίζεται απολύτως από την ελληνική νομοθεσία και διασφαλίζεται και από τις προβλέψεις του νόμου για το ειδικό τέλος ακινήτων. Τηρούνται στο έπακρο οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια της κοινοτικής νομοθεσίας».
Βολές από υφυπουργό
Στην... αντιπολίτευση πέρασε χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για κτηνοτροφικά θέματα, Αστέριος Ροντούλης, βάλλοντας κατά των «χαρατσιών» της ΔΕΗ στους αγρότες και για τα δάνεια που αδυνατούν να ξεπληρώσουν οι κτηνοτρόφοι.
Ο κ. υφυπουργός χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στα γραφεία της ΔΕΗ, όπου αποτείνονται οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και στους οποίους δηλώνεται πως, πρέπει πρώτα να πληρώσουν τα «χαράτσια» και μετά, εάν έχουν δίκιο, θα τους επιστραφούν το χρήματα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr
Στις 30 Νοεμβρίου η δικάσιμος
Αναβλήθηκε για τις 30 Νοεμβρίου η δίκη των 15 συλληφθέντων έξω από το κτήριο της ΔΕΗ στο Χολαργό, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι και όπως δήλωσαν, θα κατευθυνθούν και πάλι στο κέντρο ελέγχου εντολών διακοπών της ΔΕΗ.
Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παρακώλυση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας.
Οι κατηγορούμενοι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να δικαστούν, ωστόσο η δίκη αναβλήθηκε καθώς δεν προσήλθε να καταθέσει η πλειονότητα των μαρτύρων στο δικαστήριο καθώς δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστούν από την αστυνομική διεύθυνση της Βορειοανατολικής Αττικής.
Την παρεμπόδιση εργαζομένων στη ΔΕΗ να εισέλθουν στο κτήριο της επιχείρησης στο Χολαργό, επικαλείται σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία, για την επέμβαση που έκανε χθες το πρωί. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Το πρωί, υπάλληλοι της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, καθώς και συνεργείο τεχνικών της ΔΕΗ που είχε μεταβεί με τη συνδρομή αστυνομικών για την επανασύνδεση του ρεύματος που είχε διακοπεί, παρεμποδίστηκαν από ομάδα προσώπων, η οποία είχε καταλάβει την είσοδο και δεν τους επέτρεπε να εισέλθουν στο κτήριο.
Από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί συνελήφθησαν δεκαπέντε άτομα, για τα οποία σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας. Πρόκειται για δέκα υπάλληλους της ΔΕΗ, τρεις δημοσίους υπαλλήλους ΥΠΕΧΩΔΕ Οικονομικών, ΕΚΑΒ), έναν συνταξιούχο, καθώς και έναν άνεργο.
Οι δεκαπέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: