Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Financial Times: «Σε φαύλο κύκλο η Ελλάδα»

Financial Times: «Σε φαύλο κύκλο η Ελλάδα»
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=398429 
Εκφράζουν φόβους για απειλητικά διλήμματα και δημοσιονομικό αδιέξοδο
Financial Times: «Σε φαύλο κύκλο η Ελλάδα»
Οι συντάκτες αναπαράγουν την εικόνα μιας χώρας που διήγαγε επί χρόνια τρυφηλό βίο

2Share
εκτύπωση 


Φόβοι για εκτός ελέγχου καταστάσεις, απειλητικά διλήμματα, δημοσιονομικό αδιέξοδο και ο κίνδυνος που ελλοχεύει για επέκταση της αποσταθεροποίησης σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Έτσι σκιαγραφεί τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου το ολοσέλιδο άρθρο των Financial Times με τίτλο «η δυσκολία να μένεις εντός ορίων» (hard to hold the line).

«Αυξάνονται οι φόβοι ότι η ελληνική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν θα καταφέρει να εκσυγχρονίσει την αρτηριοσκληρωτική οικονομία ή έστω να μειώσει το χάσμα με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές» αναφέρει το άρθρο.

Οι συντάκτες αναπαράγουν την εικόνα μιας χώρας που διήγαγε επί χρόνια τρυφηλό βίο, «με ένα από τα πιο γενναιόδωρα συνταξιοδοτικά συστήματα στην Ευρώπη», «με μισθούς και άλλα κόστη σε ανοδική τροχιά» και με μειούμενη ανταγωνιστικότητα.

Αυτό που προκαλεί πλέον φόβο, όπως εκτιμούν οι FT, είναι ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση «διαθέτει το πολύ ισχυρό όπλο της επαπειλούμενης μη καταβολής των επόμενων δόσεων του δανείου».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις αντιδράσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ και στη «χαρακτηριστική καθυστέρηση της ιδιωτικοποίησης της αγοράς ενέργειας».

Ο στόχος της επιστροφής στις αγορές εντός του επόμενου έτους έχει απομακρυνθεί τόσο που μοιάζει ανέφικτος. Αδιανόητο είναι όμως να εγκρίνουν οι Ευρωπαίοι ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Συνεπώς, καταλήγει η ανάλύση της οικονομικής εφημερίδας, «δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αγορές έχουν αρχίσει να θεωρούν αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση». «Ένα σενάριο που απορρίπτουν επιμόνως ΔΝΤ και ΕΕ και εκτιμάται ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και όχι μόνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: