Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Συναγερμός στην Ευρώπη από το βακτήριο E.coli σε ισπανικά αγγούρια

Συναγερμός στην Ευρώπη από το βακτήριο E.coli σε ισπανικά αγγούρια
H επιδημία στη Γερμανία έχει κοστίσει τη ζωή σε 11 άτομα
Συναγερμός στην Ευρώπη από το βακτήριο E.coli σε ισπανικά αγγούρια

4Share
εκτύπωση 
Βερολίνο

Εντεκα άνθρωποι έχουν χάσει  τη ζωή τους στη Γερμανία από γαστρεντερίτιδα, που πιθανώς προκλήθηκε από την κατανάλωση αγγουριών μολυσμένων με το βακτήριο E. coli.

Το τελευταίο θύμα είναι μία γυναίκα 91 ετών, η οποία αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας, και πέθανε την Κυριακή στο Πάντερμπορν, αφού μολύνθηκε από το βακτήριο.  Η γυναίκα αυτή εμφάνισε το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), που προκαλεί από απλές ως θανάσιμες αιμορραγικές διάρροιες.

Το σύνδρομο επηρεάζει το αίμα, τα νεφρά και, σε σοβαρές περιπτώσεις, το κεντρικό νευρικό σύστημα. Πρόκειται για σοβαρή ασθένεια που απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Η λοίμωξη προέρχεται από το βακτήριο Escherichia coli,  ένα μικρόβιο με πολλά στελέχη - ορισμένα είναι ακίνδυνα και ζουν στο ανθρώπινο έντερο, ενώ άλλα είναι τοξικά και δυνητικά θανατηφόρα.

Το συγκεκριμένο στέλεχος ονομάζεται STEC και παράγει μια τοξίνη που ονομάζεται Σίγκα. Προκαλεί γαστρεντερίτιδα με αιμορραγία και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νεφρική βλάβη και τελικά το θάνατο.

Οι Aρχές συμβουλεύουν τους Γερμανούς και όσους ταξιδεύουν στη χώρα να αποφεύγουν τα αγγούρια, τις τομάτες και τα μαρούλια. Πολλά καταστήματα έχουν ήδη απομακρύνει αυτά τα τρόφιμα από τα ράφια τους.

Eκπρόσωπος του συνδέσμου των εταιριών λιανικής πώλησης τροφίμων κάλεσε τους πολίτες να μην καταναλώνουν λαχανικά που χρησιμοποιούνται για σαλάτες ώσπου να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την μόλυνση.

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, στην πλειοψηφία τους γύρω από το Αμβούργο, και εξ αυτών τουλάχιστον 319 ασθενείς έχουν εμφανίσει  το σύνδρομο, σύμφωνα με το το γερμανικό ομοσπονδιακό κέντρο ελέγχου επιδημιών.

Από τις 25 Απριλίου έχουν καταγραφεί στη Γερμανία 276 κρούσματα του συνδρόμου. Αλλα κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί στη Σουηδία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία και όλα αφορούν άτομα που ταξίδεψαν πρόσφατα στη Γερμανία.

Η Γερμανία αποδίδει το ξέσπασμα σε βιολογικά αγγουράκια που εισάγονται από την Ισπανία, αν και η Ισπανίδα υπουργός Υγείας Λέιρε Παχίν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «ουδεμία απόδειξη, ουδέν στοιχείο» που να υποστηρίζει τις κατηγορίες αυτές.

Η ισπανική κυβέρνηση ανέφερε πως η υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων Ρόζα Αγκιλάρ θα ζητήσει από τη Γερμανία να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την μόλυνση.

Η Ισπανία θα ζητήσει από την ΕΕ αποζημίωση για την «ανεπανόρθωτη και άδικη» ζημία που έχει προκαλέσει η υπόθεση στα ισπανικά λαχανικά, δήλωσε η Αγκιλάρ. Υπουργοί της ομοσπονδιακής κυβέρνησηςτης Γερμανίας και των κρατιδίων επρόκειτο να συναντηθούν αργότερα τη Δευτέρα στο Βερολίνο για να συζητήσουν σχετικά με το θέμα.

Απαγόρευση των εισαγωγών στο Βέλγιο

Οι Αρχές του Βελγίου αποφάσισαν να απαγορεύσουν προσωρινά τις εισαγωγές αγγουριών από δύο ισπανικές εταιρίες διανομής,  για τα προϊόντα των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι προκάλεσαν μαζική μόλυνση στη Γερμανία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η υπουργός Γεωργίας της χώρας Σαμπίν Λαριέλ στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουγγαρία.

Η βελγίδα υπουργός πρόσθεσε πάντως ότι, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους ελέγχους, δεν έχουν εισαχθεί από το χειμώνα ισπανικά αγγουράκια. Η υπόθεση καταδεικνύει τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης, εκτίμησε. «Ένα πρόβλημα με τα ισπανικά αγγουράκια και η Ευρώπη τρέμει», προσέθεσε η βελγίδα υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: