Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Γραφένιο: σούπερ αγωγός μετάδοσης δεδομένων


Γραφένιο: σούπερ αγωγός μετάδοσης δεδομένων
http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=399966&h1=true 
Θα επιτρέπει το «κατέβασμα» ταινιών σε κινητά τηλέφωνα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα
Γραφένιο: σούπερ αγωγός μετάδοσης δεδομένων
To σχέδιο του οπτικού διαμορφωτή από γραφένιο που κατασκεύασαν οι ερευνητές και επιτρέπει την ταχύτατη μετάδοση δεδομένων

5Share
εκτύπωση 
Καλιφόρνια

Όταν δημιουργήθηκε το γραφένιο πριν από 7 χρόνια οι ειδικοί είπαν ότι οι εφαρμογές του επαναστατικού υλικού είναι απεριόριστες κάτι που αποδεικνύεται πλέον καθημερινά. Ερευνητές στις ΗΠΑ κατασκεύασαν μια μικροσκοπική συσκευή η οποία μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές και συστήματα  και να επιτρέπει την μετάδοση δεδομένων και μάλιστα πολύ μεγάλου όγκου μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Πρόκειται για έναν οπτικό διαμορφωτή συχνοτήτων με τον οποίο θα μπορεί για παράδειγμα, ο κάτοχος ενός κινητού τηλεφώνου να «κατεβάζει» στην συσκευή του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ακόμη και ταινίες υψηλής ευκρίνειας!

«Οι διαμορφωτές είναι εκείνοι που καθορίζουν την ταχύτητα στην μετάδοση δεδομένων. Ο διαμορφωτής που φτιάξαμε είναι ο μικρότερος οπτικός διαμορφωτής στον κόσμο. Το γραφένιο μας επιτρέπει να φτιάξουμε διαμορφωτές που είναι πολύ μικροί αλλά ικανοί να επιτρέψουν την μετάδοση δεδομένων δέκα φορές ταχύτερα από ό,τι επιτρέπει η υπάρχουσα τεχνολογία οπτικής επικοινωνίας»
αναφέρει ο Ξιανγκ Τζανγκ, επικεφαλής του Κέντρου Επιστήμης και Μηχανικής Νανοκλίμακας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλει, ερευνητές του οποίου κατασκεύασαν τον νέο διαμορφωτή.

Οπτική τεχνολογία και γραφένιο


Η οπτική τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων δεν βασίζεται στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά στη μετάδοση σημάτων φωτός. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει την μετάδοση δεδομένων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις χωρίς να υπάρχουν προβλήματα ή απώλειες στην μεταφορά των δεδομένων ενώ επίσης η ταχύτητα μετάδοσης είναι πολλαπλάσια από την συμβατική αφού ακολουθεί εκείνη του φωτός.

Το γραφένιο αποτελείται από φύλλα άνθρακα με πάχος όσο ένα άτομο. Θεωρείται ιδανικό για χρήση σε ηλεκτρονικά κυκλώματα, δεδομένου ότι οι ηλεκτρικές του ιδιότητες μπορούν να αλλάζουν από την αγώγιμη, στην ημιαγώγιμη ή ακόμη και σε μονωτική κατάσταση.

Έχει όμως και πλήθος άλλων ιδιοτήτων που επιτρέπουν την χρήση του σε πολλούς τομείς που ξεκινούν από την κατασκευή αντικειμένων υψηλής αντοχής (πιο ισχυρών και από το ατσάλι), εύκαμπτων και ελαφρών αντικειμένων, αντικειμένων που αντέχουν στη θερμότητα (π.χ νέας γενιάς τηγάνια) ενώ έχει ακόμη σημαντικές μηχανικές και μαγνητικές ιδιότητες. Με απλά λόγια οι εφαρμογές που μπορεί να έχει το γραφένιο είναι πράγματι απεριόριστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: