Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

Κρίση της μέσης ηλικίας πριν από τα... 35

Κρίση της μέσης ηλικίας πριν από τα... 35
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=399231&h1=true 
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επιταχύνουν τα συμπτώματα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που άλλοτε χτυπούσαν στα 50
Κρίση της μέσης ηλικίας πριν από τα... 35
Δεν χρειάζεται πλέον να περιμένεις ως τα 40 για να αποκτήσεις μια... κρίση της μέσης ηλικίας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες

1Share
εκτύπωση 
Λονδίνο

Οι επιστήμονες πήραν συνεντεύξεις από 50 νέους ηλικίας 25-35 ετών, ρωτώντας τους σχετικά με το επίπεδο διαβίωσης τους, τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες και την συναισθηματική και ψυχολογική τους κατάσταση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι περισσότεροι εξ’ αυτών πάσχουν από αυτό που ονόμασαν «κρίση των 25 ετών» (quarter life crisis : κρίση της πρώτης 25ετίας) με συμπτώματα που προσομοιάζουν τα αντίστοιχα της «κρίσης της μέσης ηλικίας» των γονιών τους.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Ολιβερ Ρόμπινσον, η ψυχοσωματική αυτή κρίση οφείλεται κυρίως στις ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν στις ζωές των νεαρών ανθρώπων, λόγω της οικονομικής κρίσης και της επαγγελματικής αβεβαιότητας.

«Η περιρρέουσα ρευστότητα σε ολους τους τομείς της ζωής των νέων ανθρώπων τους προκαλεί έντονα συναισθήματα απογοήτευσης», τονίζει ο κ. Ρόμπινσον. Και προσθέτει : «παλιότερα αυτή η πρώιμη συναισθηματική, επαγγελματική και οικονομική αβεβαιότητα ήταν χαρακτηριστικό μιας γενιάς ανθρώπων που πλησίαζε σε ηλικία τα 40 χρόνια. Τώρα όμως, η οικονομική ύφεση χτυπάει τις νεώτερες γενιές και ο μέσος όρος ηλικίας των απογοητευμένων έχει χαμηλώσει». Μια ενδεδειγμένη ψυχολογική λύση σε αυτή την κατάσταση, κατά τον βρετανό επιστήμονα, είναι «να κάνουν πράγματα που έκαναν στην εφηβεία τους, ώστε να ξανανιώσουν νέοι».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν και καλά νέα : όσοι περάσουν αυτή τη κρίση πριν τα 35 τους χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα θα αποφύγουν μια αντίστοιχη όταν σαρανταρίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: