Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Γαλλία: Θερμότητα από... τους υπονόμους

Γαλλία: Θερμότητα από... τους υπονόμους

NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011 19:34
Η «Πόλη του Φωτός» φιλοδοξεί να αποκτήσει σύντομα ένα ακόμη προσωνύμιο: «πράσινη» πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μέσα από μικρά και μεγάλα έργα, κάνει δυναμική στροφή στις ΑΠΕ προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια και, φυσικά, χρήματα. Στόχος είναι, μέχρι το 2020, το Παρίσι να καλύπτει το 30% των ενεργειακών του αναγκών από «πράσινες» πηγές.
Τώρα, οι λαβύρινθοι όπου καταλήγουν τα λύματα της γαλλικής πρωτεύουσας, βρίσκονται στο επίκεντρο ενός πειράματος με στόχο την παραγωγή θερμότητας για την κάλυψη των αναγκών πολλών κτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού μεγάρου. Η αρχή έγινε με ένα δημοτικό σχολείο, οι αίθουσες του οποίου θερμαίνονται ήδη από ενέργεια από τους υπονόμους, όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 12 και 20 βαθμών Κελσίου.
Η τεχνολογία που εφαρμόζεται αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των υδάτων από τα ντους, αλλά και από τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων. Μέσω μιας σιδερένιας πλάκας που περιέχει ειδικό υγρό, τα λύματα «τροφοδοτούν» μια αντλία θερμότητας - στην προκειμένη περίπτωση, στο υπόγειο του σχολείου- η οποία με τη σειρά της διοχετεύει θερμότητα στα υπάρχοντα, συμβατικά καλοριφέρ. Κατά τις παρισινές αρχές, πρόκειται για μία ασφαλή, καθαρή και άοσμη διαδικασία.
«Είναι ένα σύγχρονο και έξυπνο σύστημα βιώσιμης ενέργειας που συμβολίζει το δυναμισμό του Παρισιού», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μπερτράν Ντελανοέ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο σχολείο, σε νοτιοανατολικό προάστιο της πόλης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται αυτή η τεχνολογία. Το 2010, οι Καναδοί επεφύλαξαν... θερμό καλωσόρισμα στους αθλητές που φιλοξενήθηκαν στο Ολυμπιακό Χωριό. Είναι όμως σίγουρα η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος ενός προέδρου, του Νικολά Σαρκοζί, καθώς από τα μέσα του έτους, το Ελιζέ θα διαθέτει το δικό του τέτοιο σύστημα.
Σημειώνεται ότι η τεχνολογία αυτή δεν μπορεί να αξιοποιηθεί οπουδήποτε. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή θερμότητας είναι ο αποδέκτης της ενέργειας να βρίσκεται σε απόσταση το πολύ 200 μέτρων από την πηγή, δηλαδή τον υπόνομο. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα θα μπορούσε να καλύψει μόλις το 10% της «Πόλης του Φωτός».
Επιπλέον, η εφαρμογή της τεχνολογίας στοιχίζει: μόνο στην περίπτωση του σχολείου, για να εγκατασταθούν οι απαραίτητες υποδομές, δαπανήθηκαν 400.000 ευρώ. Εάν πάντως οι εκτιμήσεις των αρμοδίων αρχών ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, το σχολείο καλύπτει μέσω λυμάτων το 70% των αναγκών του σε θερμότητα, μειώνοντας την παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 76 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: