Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Paleofitness, η νέα!

Paleofitness, η νέα!
http://www.tovima.gr/vimamen/manual/article/?aid=386331 
Η νέα τάση στον κόσµο του fitness υπαγορεύει επιστροφή στη φύση. Και µάλιστα στη φύση όπως ήταν λίγες χιλιετίες µετά τον αφανισµό των δεινοσαύρων.
Paleofitness, η νέα!

2Share
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Δεν πρέπει να υπάρχει καµία απεικόνιση του παλαιολιθικού ανθρώπου ως πλαδαρού. Τουναντίον, οι πολύ µακρινοί πρόγονοί µας (ακόµη παλαιότεροι και από τους αρχαίους) είχαν άριστες αναλογίες. Είχαν όλοι τους φαρδιές πλάτες, ατσαλένια µπράτσα, σφιχτούς κοιλιακούς µυς, γερά πόδια και τεντωµένο δέρµα. Και, µάλιστα, τα κατάφερναν όλα τα παραπάνω δίχως κλιµατιζόµενες αίθουσες γυµναστηρίων, χωρίς ακριβές υπηρεσίες spa και τάξεις αεροβικής και spinning.
Απλώς γυµνάζονταν συνεχώς στην προσπάθειά τους να συλλέξουν την τροφή τους, η οποία δεν περνούσε ποτέ από καµία επεξεργασία. Οι διαιτολόγοι, οι γυµναστές και διάφοροι «αεριτζήδες» της αυτοβελτίωσης έχουν κάνει τις συγκεκριµένες παρατηρήσεις και µελέτες εδώ και χρόνια. Ωστόσο χρειάστηκε να ασχοληθεί ο 39χρονος γυµναστής Ερβαν λε Κορέ, για να οριστεί η ολόφρεσκη τάση του paleofitness.
Στην κατασκήνωση του Λε Κορέ στη ∆υτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ ο σκοπός είναι οι συµµετέχοντες να γυρίσουν χιλιάδες χρόνια πίσω, προκειµένου να χτίσουν το κορµί των ονείρων τους. Αντί για µπάρες µε βάρη, κουβαλούν κοτρώνες, κορµούς δέντρων ή ακόµη και ο ένας τον άλλον, παλεύουν σώµα µε σώµα, εκτελούν ασκήσεις ξαπλωµένοι στο γρασίδι, κάνουν πεζοπορία και τρέξιµο ξυπόλητοι, σκαρφαλώνουν σε δέντρα και κολυµπούν στα νερά της κοντινής λίµνης. Ζουν σε σκηνές, ξυπνούν ηλιοκαµένοι στις 7.00 το πρωί, ενώ το διαιτολόγιό τους περιλαµβάνει κρέας, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και κάποια είδη λαδιού. Απαγορεύονται διά ροπάλου το αλάτι, η ζάχαρη, το ψωµί, η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα γαλακτοκοµικά προϊόντα. Η τιµή συµµετοχής σε µία περίοδο της κατασκήνωσης είναι αρκετά τσουχτερή: ανέρχεται σε 1.700 δολάρια.
Πρόκειται για τοµή στον τρόπο µε τον οποίο ασκούµε το σώµα µας; Είναι αυτό πράγµατι το θαυµατουργό «Workout που ξέχασε ο χρόνος»; Ή µήπως είναι ακόµη µια new age παλαβοµάρα που θα ταλαιπωρήσει µονάχα τους κυνηγούς των εκάστοτε trends; ∆εν µένει παρά να το δούµε να συµβαίνει στη γειτονιά µας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: