Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ανακαλύψτε τα καλύτερα Εθνικά Πάρκα στην Ευρώπη

Ανακαλύψτε τα καλύτερα Εθνικά Πάρκα στην Ευρώπη

http://www.clickatlife.gr/story/taksidi/anakalupste-ta-kalutera-ethnika-parka-stin-europi?id=1943640 

Αν νομίζατε ότι τα αδάμαστα τοπία, η άγρια χλωρίδα και πανίδα, η ηρεμία και η βιοποικιλότητα, είναι προνόμια της Αφρικής, της Ασίας και της νότιας Αμερικής, κάνετε λάθος. Τα Εθνικά Πάρκα της Ευρώπης βρίσκονται πολύ πιο κοντά μας και μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε.

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011
Το Vanoise National Park στη Γαλλία
Τα Εθνικά Πάρκα είναι φυσικές περιοχές μεγάλης οικολογικής σπουδαιότητας, εξαιτίας της σπανιότητας της πανίδας και της χλωρίδας, καθώς και της βιοποικιλότητας, όπως επίσης των γεωμορφολογικών σχηματισμών, του εδάφους, του νερού, της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντός τους. Προστατεύουν τα οικοσυστήματα που δεν έχουν δεχθεί οποιαδήποτε ανθρώπινη εκμετάλλευση και προσφέρουν στους επισκέπτες τους την εμπειρία της φύσης, ηρεμία, αλλά και δυνατότητα για ενασχόληση με διάφορες δραστηριότητες.
Ανακαλύψτε μερικά από τα σημαντικότερα Εθνικά Πάρκα της Ευρώπης και επισκεφτείτε τα με την πρώτη ευκαιρία…
Vanoise National Park -Γαλλία
Το Vanoise National Park ( www.parcnational-vanoise.fr/ ) βρίσκεται στην κοιλάδα Tarentaise, που αποτελεί τμήμα της περιοχής Savoie στις γαλλικές Άλπεις. Είναι ένα πάρκο, από το οποίο θα έχουν περάσει όσοι κατευθύνονται από τη Γενεύη προς θέρετρα όπως το Meribel και το Val d' Isere. Είναι το πρώτο εθνικό πάρκο της Γαλλίας που καλύπτει 518 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε όλη την κεντρική προστατευόμενη περιοχή και αποτελεί καταφύγιο της άγριας ζωής. Το αλπικό τοπίο είναι ιδανικό για πεζοπορία στις δύο διαδρομές που υπάρχουν μέσα στο πάρκο.
Η διαμονή στο εσωτερικό του πάρκου περιορίζεται σε ορεινά καταφύγια, ενώ το κάμπινγκ δεν επιτρέπεται. Υπάρχει πάντως μια ευρύτερη ζώνη γύρω από την αυστηρά προστατευόμενη περιοχή, όπου μπορείτε να βρείτε καταλύματα, αλλά και περισσότερα καταφύγια.
Tatras National Park – Σλοβακία
Το Εθνικό Πάρκο Tatras ή Vysoke Tatry ( www.vysoketatry.org/park/ ), βρίσκεται στη βόρεια Σλοβακία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Ο πιο εύκολος τρόπος να πάει κανείς εκεί, είναι από την όμορφη Κρακοβία, ενώ υπάρχει δυνατότητα διαμονής στα σαλέ του πάρκου, σε εντυπωσιακής ομορφιάς τοποθεσίες. Η πεζοπορία θα σας αποκαλύψει ένα οικοσύστημα αλπικών λιβαδιών, φυλλοβόλα αλλά και πυκνά καταπράσινα δάση, και ρυάκια και θάμνους.
Coto de Doñana National Park – Ισπανία
Συνηθίζουμε να συνδέουμε την Ισπανία με καλοκαιρινές διακοπές στη θάλασσα ή επισκέψεις στις μεγάλες πόλεις της. Υπάρχουν όμως και πολλά σημεία στη χώρα, με εντυπωσιακή φυσική ομορφιά, όπως το Εθνικό Πάρκο Coto de Doñana ( www.andalucia.com/environment/protect/donana.htm ), στα νοτιοδυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία. Πρόκειται για μια ελώδη περιοχή που φιλοξενεί πολλά μεταναστευτικά πτηνά που έρχονται από τα βόρεια, αλλά και από τη ζεστή Αφρική. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι ο ισπανικός βασιλαετός, ενώ άλλα εντυπωσιακά είδη είναι ο γκρι ερωδιός, και οι πελαργοί. Η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει επίσης ελάφια, αγριογούρουνα και φλαμίνγκο, την υπό εξαφάνιση, μεγάλη γάτα, τον ιβηρικό λύγκα.
Triglav National Park- Σλοβενία
Το Εθνικό Πάρκο Triglav στη Σλοβενία ( www.tnp.si/national_park ) ιδρύθηκε το 1924 με σκοπό την προστασία μιας μεγάλης ποικιλίας άγριας φύσης και ομορφιάς που μπορεί κανείς να βρει μόνο στις Άλπεις. Εκτείνεται κατά μήκος των ιταλικών συνόρων και κοντά στα αυστριακά σύνορα, στα βορειοδυτικά της Σλοβενίας και στο νοτιοανατολικό κομμάτι των Άλπεων. Το πάρκο καλύπτει 880 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή το 3% του εδάφους της Σλοβενίας. «Triglav» είναι επίσης το όνομα της υψηλότερης κορυφής του πάρκου και της χώρας (2864 μέτρα), που έχει κατά κάποιο τρόπο γίνει εθνικό σύμβολο. Το πάρκο προσφέρει μερικές από τις καλύτερες διαδρομές για πεζοπορία σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, αλλά και «συναντήσεις» με μοναδικά είδη αλπικών ζώων και πτηνών.
Jotunheimen National Park- Νορβηγία
Αφού μάθετε να προφέρετε το όνομα του πιο δημοφιλούς πάρκου της Νορβηγίας, μπορείτε και να επισκεφτείτε αυτό το άγριο βασίλειο, όπου οι κρυστάλλινες λίμνες και τα χιόνια, δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο. Το «Jotunheimen» μεταφράζεται ως «η πατρίδα των γιγάντων» στα νορβηγικά και είναι η πιο δημοφιλής περιοχή για πεζοπορία στη χώρα. Διαθέτει υψηλή κορυφογραμμή, παγετώνες, λίμνες και το υψηλότερο βουνό της Σκανδιναβίας, το Galdhoeppigen στα 2470 μέτρα. Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες που προσφέρει το πάρκο είναι το rafting, η ορειβασία, το ψάρεμα, η ιππασία, ακόμη και το αλπικό σκι στο Galdhoeppigen. Οι χειμωνιάτικες δραστηριότητες είναι σκι, σκι και σκι. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο: www.visitjotunheimen.com .
Εθνικό Πάρκο Thy- Δανία
Το πρώτο Εθνικό Πάρκο της Δανίας, εγκαινιάστηκε το 2008 και εκτείνεται σε μια 12 χιλιομέτρων λωρίδα γης ανάμεσα σε ένα φιόρδ και τη Βόρεια Θάλασσα. Προσφέρει ένα πανόραμα αμμόλοφων και θαμνότοπων, αλλά και παλιά ψαροχώρια και πευκοδάση. Οι ποδηλάτες μπορούν να εξερευνήσουν την περιοχή μέσω των δεκάδων ποδηλατοδρόμων, ενώ υπάρχουν πολλά πανδοχεία, ξενοδοχεία και κάμπινγκ. Το πάρκο, είναι επίσης ένα ιδανικό μέρος για ψάρεμα στις λίμνες, ενώ για τους παρατηρητές πουλιών, ιδανικό είναι το μέρος Vejlerne, το μεγαλύτερο παρατηρητήριο πουλιών στη Βόρεια Ευρώπη. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο: www.visitthy.dk/international/en-gb/menu/nationalpark-thy/nationalpark-thy.htm .
ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
pathan@clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: