Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ιδού το πρόσωπο του Έτσι!

Ιδού το πρόσωπο του Έτσι!
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=387164&h1=true 
Ιδού το πρόσωπο του Έτσι!

1Share
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Exhibition in Bolzano - 20 years of Oetzi
Exhibition in Bolzano - 20 years of Oetzi
2  φωτογραφίες
Αθήνα Το πρόσωπό του μετά από 5.300 χρόνια έδειξε ο άνθρωπος των Πάγων, Έτσι (Oetzi). Πρόκειται για την πιο γνωστή μούμια του κόσμου η οποία το 1991 είχε εντοπιστεί σε παγετώνα στην κοιλάδα Ετς (Oetz) – από όπου και έλαβε το όνομα της - στο ανατολικό τμήμα των Άλπεων, κοντά στα Αυστρο - ιταλικά σύνορα.

Με τη βοήθεια τρισδιάστατων εικόνων και προηγμένων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στην ιατροδικαστική, οι Ολλανδοί καλλιτέχνες Αλφόνς και Άντρι Κένις κατάφεραν να οπτικοποιήσουν την εμφάνιση του Έτσι και στη συνέχεια να κατασκευάσουν το μοντέλο του.

Σύμφωνα με τους καλλιτέχνες το χρώμα των ματιών του προϊστορικού άνδρα ήταν το μόνο που δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν και για τον λόγο αυτό τους χάρισαν τελικά καστανό χρώμα.

Για τον ρουχισμό του χρησιμοποιήθηκε δέρμα κατσίκας, βάσει των ευρημάτων που κάλυπταν το σώμα της μούμιας όταν είχε ανακαλυφθεί.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο Έτσι είχε ύψος 1,59μ., ενώ αναλύσεις έδειξαν ότι πιθανότατα υπέκυψε σε τραύματα από βέλος και ρόπαλο σε ηλικία περίπου 46 ετών.

Το ολοκληρωμένο μοντέλο του Έτσι φιλοξενείται στο Μουσείο Αρχαιολογίας του Νότιου Τυρόλο, στην ιταλική επαρχία Μπολτσάνο, το οποίο φέτος γιορτάζει την 20η επέτειο από την ανακάλυψη της φημισμένης μούμιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: